Άλμα στις εισαγωγές αμερικανικού βοδινού στην Ε.Ε.

Περισσότερο αμερικανικό βοδινό θα φτάσει στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη συμφωνία της Ουάσιγκτον με τις Βρυξέλλες. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε την ικανοποίηση για τη «νίκη» αυτή και δεν παρέλειψε να… απειλήσει εκ νέου τους Ευρωπαίους με δασμούς στα αυτοκίνητα.

Ο εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, υπέγραψε τη σχετική συμφωνία μία ημέρα μετά τον άκαρπο νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την Κίνα, που οδήγησε στην προειδοποίηση για νέους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 300 δισ. δολαρίων.

ΗΠΑ και Ε.Ε. είχαν ουσιαστικά συμφωνήσει από τον Ιούνιο, τα κράτη- μέλη της κοινότητας έδωσαν την επίσημη έγκρισή τους τον Ιούλιο και χθες ήρθε και η υπογραφή από την αμερικανική κυβέρνηση. Από τους 45.000 τόνους βοδινού, που εισάγονται στην Ε.Ε. ετησίως, οι 35.000 τόνοι θα προέρχονται από τις ΗΠΑ. 

«Η συμφωνία που υπογράψαμε σήμερα θα περιορίσει τα εμπορικά εμπόδια στην Ευρώπη και θα επεκτείνει την πρόσβαση για τους Αμερικανούς κτηνοτρόφους» τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας πως οι αμερικανικές εξαγωγές βοδινού στην Ε.Ε. θα αυξηθούν κατά 46%. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την απειλή του να επιβάλει επιπλέον δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα εάν δεν δει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον. Αρχικά δήλωσε ότι η κυβέρνησή του ετοιμάζεται «για δασμούς 25% σε όλα τα οχήματα Mercedes-Benz και BMW που εισέρχονται στη χώρα μας», αλλά στη συνέχεια, διευκρίνισε ότι ήταν απλά ένα αστείο. Ωστόσο τόνισε πως η Ε.Ε. «υψώνει τρομερά εμπόδια για εμάς» και πρόσθεσε πως η απειλή των δασμών για τα αυτοκίνητα δεν έφυγε ποτέ από το τραπέζι.

Post Author: Iliop