Ένας βιοκαλλιεργητής εξομολογείται – Γιατί άλλαξε η γεύση της ντομάτας;

dav

Του Γιώργου Ηλιόπουλου

Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και έχει αλλάξει σημαντικά τον τρόπο καλλιέργειας, σημειώνει στην Αgropress ο Νίκος Πέττας, βιοκαλλιεργητής με δεκάδες στρέμματα οπωροκηπευτικών και άλλων ειδών στα Αγιοβλασίτικα της Δυτικής Αχαΐας . Τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί με αγωνία την εξέλιξη της παραγωγής του, διότι οι καιρικές συνθήκες δεν είναι σταθερές και το να καταφέρει ένας καλλιεργητής να  βγάλει προϊόντα από το χωράφι του μοιάζει ουσιαστικά με άθλο. Τον κ. Πέττα συναντάει κανείς κάθε Τρίτη στην λαϊκή αγορά των Βιολογικών Προϊόντων, έξω από το Στάδιο της Παναχαΐκής.

«   Σε σχέση με πέρυσι αργήσαμε πάρα πολύ εφέτος γιατί δεν έβαλε ζέστη. Πέρυσι φύτεψα στα μέσα Μαρτίου  και στο τέλος Απριλίου άρχισαν να παίρνω την παραγωγή. Φέτος έκανα το ίδιο όμως η παραγωγή βγήκε δύο μήνες μετά, στα τέλη Μαΐου. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτή η διαφορά;» σημειώνει ο κ. Πέττας. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισαν και άλλοι συνάδελφοί του σε διάφορες περιοχές της χώρας και σε όλα σχεδόν τα είδη που παράγονται. 

«Βιοκαλλιεργητής σημαίνει πολύ πιο δύσκολο από το να είσαι αγρότης. Κάνουμε χρήση βιολογικών λιπασμάτων, οργανικών, κοπριές και κάποια σκευάσματα που έχουν έγκριση για βιολογική καλλιέργεια. Το πλεονέκτημα είναι η  μεγάλη ποιότητα, πιο ωραία γεύση, αφού τα προϊόντα θυμίζουν εποχές από τα παλιά. Υπάρχει μεγάλη νοστιμιά διότι φυτεύουμε παραδοσιακές ποικιλίες και δεν βάζουμε υβρίδια» αναφέρει ο κ. Πέττας.

Μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα είναι γιατί έχει αλλάξει η γεύση της ντομάτας, επειδή είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρει ο  καταναλωτής νόστιμο προϊόν.

Όπως σημειώνει ο κ. Πέττας, η γεύση της ντομάτας χάνεται είτε από την χρήση των λιπασμάτων, είτε από την εντατική καλλιέργεια, επειδή  ένα χωράφι δεν ξεκουράζεται είτε ακόμα επειδή δεν έχουν επιλεγεί οι παραδοσιακοί σπόροι.

«Ο παλιός ο σπόρος υπάρχει, δεν τον δουλεύουν πολλοί γιατί δεν έχει απόδοση. Δουλεύουν τα υβρίδια που είναι σαφώς πιο παραγωγικά. Από την άλλη οι καιρικές συνθήκες παίζουν σημαντικό ρόλο στη βιοκαλλιέργεια. Άμα βρέξει πρέπει να περιμένεις να ραντίσεις με χαλκό και δεν υπάρχει τρόπος να σώσεις την παραγωγή σου. Όμως και στη συμβατική καλλιέργεια μπορείς να ρίξεις κάποια ισχυρά σκευάσματα για να την σώσεις. Έχουν επίσης αλλάξει και οι καιρικές συνθήκες. Πέρυσι ξεκίνησε να βρέχει από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Μέχρι τότε είχαμε καλοκαίρι. Αυτό δεν είναι σαφώς φυσιολογικό» εξηγεί ο κ. Πέττας.

Τον καλούμε να μας απαριθμήσει τους λόγους που ένας καταναλωτής πρέπει να επιλέξει προϊόντα βιολογικής καλλιέργεια και η απάντησή του «για την υγεία την δική του και των παιδιών του και για καλύτερη γεύση».

Post Author: Iliop