“Έξυπνες” λύσεις για την αγροτική παραγωγή

Λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του αγροδιατροφικού τομέα παγκοσμίως, αυτό της μεγάλης απώλειας τροφίμων από το χωράφι στο ράφι, δίνει μια εταιρία που έχει έδρα στη Μαγνησία και συγκεκριμένα στο Βόλο. Όπως αναφέρουν επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, περισσότερο από το ένα τρίτο της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής καταστρέφονται λόγω των συνθηκών αποθήκευσης και μεταφοράς, του ανεπαρκούς εξοπλισμού καθώς και των λανθασμένων ακολουθούμενων διαδικασιών, με το συνολικό κόστος να ξεπερνά το 1 τρισ. δολάρια ετησίως. 

Ήταν το 2014 όταν συναντήθηκαν δυο φίλοι, ο ένας γεωπόνος, ειδικός σε θέματα ασφάλειας τροφίμων, και ο άλλος διδάκτωρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, με μεγάλη εμπειρία στο χώρο της μικροηλεκτρονικής και των δικτύων καθώς και των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας. 

Κεντρική ιδέα ήταν η ανάγκη εξεύρεσης αξιόπιστων καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων που θα απευθύνονται σε μια πολύ παραδοσιακή βιομηχανία με τεράστιες κοινωνικές και ανθρωπιστικές προεκτάσεις, τη βιομηχανία τροφίμων.

Έτσι, οι δύο άνδρες προχώρησαν στη δημιουργία ενός έξυπνου συστήματος αποτελούμενου από λύσεις ΙοΤ και έμπειρη γνώση οργανωμένη στο cloud (νέφος). Έξυπνοι αισθητήρες τοποθετούνται σε σιλό, κοντέινερ και κάθε άλλη εγκατάσταση μετασυλλεκτικής αποθήκευσης αγροτικών προϊόντων και δίνουν τη δυνατότητα στο χρήστη να γνωρίζει, σε πραγματικό χρόνο, την τρέχουσα κατάσταση των προϊόντων και τον εκτιμώμενο χρόνο που μπορούν να παραμείνουν αποθηκευμένα με ασφάλεια. Μέσω των αισθητήρων είναι δυνατή όχι μόνο η online παρακολούθηση των συνθηκών του προϊόντος αλλά και η επαλήθευση των εκτιμήσεων που γίνονται σχετικά με τον ασφαλή χρόνο αποθήκευσης. Τέλος, έχοντας πλέον έναν αξιόπιστο μηχανισμό προβλέψεων έχουμε τη δυνατότητα δημιουργίας έγκαιρων ειδοποιήσεων, αν παρατηρηθούν φαινόμενα που ξεφεύγουν από τα αποδεκτά όρια, όπως υγρασία, επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα κ.α.. 

Το σημαντικότερο κομμάτι της λύσης είναι η πλατφόρμα της εταιρίας, που επιτρέπει στον πελάτη να λαμβάνει συμβουλές για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να δημιουργηθούν οι βέλτιστες συνθήκες αποθήκευσης ή ακόμη και να γίνει ο πλήρως αυτοματοποιημένος έλεγχος των συνθηκών με έως και 30% εξοικονόμηση ενέργειας. Η βραβευμένη πλατφόρμα της Centaur δεν μένει μόνο στη συλλογή και αποτύπωση των μετρήσεων που λαμβάνονται από τους αισθητήρες. Εκμεταλλεύεται με έξυπνο τρόπο δεδομένα από πολλαπλές πηγές και εντοπίζει συνδυασμούς και μοτίβα συνθηκών που συνδέονται με συγκεκριμένες καταστάσεις που απειλούν το αποθηκευμένο προϊόν. 

«Ο αγροδιατροφικός τομέας σχετίζεται άμεσα με την τροφή και την επιβίωσή μας. Σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς την αύξηση του πληθυσμού και το γεγονός ότι θα πρέπει όλα να γίνουν σε ένα βιώσιμο πλαίσιο για να παραδώσουμε τον πλανήτη στα παιδιά μας, ιδανικά, σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που τον παραλάβαμε από τους γονείς μας», δηλώνει ο προϊστάμενος Μηχανικός Εφαρμογών Πεδίου και Επιτυχίας Προϊόντος, Αντώνης Τζούνης προσθέτοντας: «Για το λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε σε θέση να καταγράψουμε και να μετρήσουμε μια σειρά από μεγέθη σχετικά με τις διεργασίες παραγωγής και διακίνησης της τροφής. Έτσι μόνο είμαστε σε θέση να προβούμε σε βελτιστοποιήσεις. Η τεχνολογία είναι ίσως το σημαντικότερο εργαλείο για να πετύχουμε όλα τα παραπάνω». 

Τη λύση που προσφέρει η βολιώτικη επιχείρηση έχουν εμπιστευθεί μερικές από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρίες σε παγκόσμιο επίπεδο, σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των σιτηρών, καλαμποκιού και ρυζιού παγκοσμίως. Λύσεις της Centaur έχουν επίσης εισαχθεί σε κάποιους από τους μεγαλύτερους αλευρόμυλους στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς και μια σειρά από ανερχόμενες εταιρείες τεχνολογίας τροφίμων και παραγωγούς σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Λατινική Αμερική. 

«Απευθυνόμαστε σε όλους όσους αποθηκεύουν σιτηρά για διάστημα πάνω από έναν μήνα» επισημαίνει ο Αντώνης Τζούνης και συμπληρώνει «οι λύσεις που σχεδιάζουμε έχουν τη δυνατότητα να κλιμακώνουν, τόσο σε επίπεδο υλικού (δίκτυα ασύρματων αισθητήρων και συσκευών ελέγχου), όσο και σε επίπεδο λογισμικού και analytics. Έτσι έχουμε την ευελιξία να καλύπτουμε με εξίσου λογικό και ελκυστικό κόστος επένδυσης από έναν μικρό αγρότη/παραγωγό με 1-2 σιλό μέχρι τεράστιες αποθήκες με εκατοντάδες χιλιάδες τόνους σιτηρών στις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική και την Αυστραλία». 

Σύμφωνα με τον κ. Τζούνη «στόχος μας για το 2020 είναι να έχουμε ξεκινήσει συνεργασίες, τουλάχιστον σε πιλοτικό επίπεδο, με το 80-90% των μεγαλύτερων πολυεθνικών του χώρου, πράγμα το οποίο εκτιμώ πως θα το καταφέρουμε» ωστόσο όπως προσθέτει «Σημαντικός είναι και ο αριθμός μικρομεσαίων παραγωγών σε Ευρώπη και Αμερική, οι οποίοι εμπιστεύονται τις λύσεις μας και αποτελούν την καλύτερη διαφήμισή μας στις τοπικές αγορές. Έχουμε αυτό που λέμε πελάτες που είναι “ παραγωγοί-influencers”». 

Ψήφος εμπιστοσύνης από τους διεθνείς επενδυτές αλλά και Έλληνες αγρότες
Από το 2014, όταν και ξεκίνησε τη λειτουργία της η εταιρία έως και σήμερα, έχει καταφέρει να προσελκύσει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, αντλώντας περί τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.  

Σύμφωνα με τον Αντώνη Τζούνη «αυτό που εκτιμάται ιδιαίτερα στη Centaur είναι το γεγονός ότι έχουμε μια πολύ δεμένη, υψηλού επιπέδου ομάδα μηχανικών και επιστημόνων και είμαστε σε θέση να παραδίδουμε ποιοτικές και λειτουργικές λύσεις με πραγματικό και μετρήσιμο αντίκτυπο για τους τελικούς χρήστες» καθώς και το γεγονός πως «όταν χρειάζεται να παρουσιάσουμε ή να κάνουμε αυτό που λέμε “ pitch” μια νέα ιδέα, αυτό γίνεται με επιστημονικά και επιχειρηματικά τεκμηριωμένο τρόπο». 

Εξίσου σημαντική είναι και η ψήφος εμπιστοσύνης που έχει δώσει ο ελληνικός αγροτικός κόσμος στην εταιρία καθώς οι αισθητήρες βρίσκονται ήδη τοποθετημένοι σε ελληνικούς αποθηκευτικούς χώρους σιτηρών μεγάλων μονάδων. Αν και αρχικά «οι Έλληνες πελάτες, ειδικά εκείνοι που προέρχονται από αγροτικές οικογένειες με 2 και 3 γενιές παράδοση στον αγροτικό τομέα ήταν αρκετά σκεπτικοί» στη συνέχεια και μετά από συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν και από τις δυο πλευρές δόθηκαν λύσεις «κομμένες και ραμμένες» για τους Έλληνες πελάτες και αυτοί από την πλευρά τους αποφάσισαν έτσι να δώσουν μια ευκαιρία στη νέα αυτή τεχνολογία. 

Εν συνεχεία, βλέποντας τα αποτελέσματα όλα παίρνουν το δρόμο τους και όπως λέει ο κ. Τζούνης: «Γενικά, ό,τι σχεδιάζουμε είναι με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες του τελικού χρήστη. Δεν κάνουμε τεχνολογία για “ λάτρεις” της τεχνολογίας και θεωρούμε ότι η τεχνολογία πρέπει να εύχρηστη και να είναι για όλους» σημείωσε σχετικά. 

Ο Βόλος τεχνολογικό κέντρο εταιριών ως «ανάχωμα» στο brain drain
Χτισμένος στους πρόποδες του Πηλίου και στο μυχό του Παγασητικού κόλπου ο Βόλος τα τελευταία χρόνια αποτελεί πόλο έλξης για πολλές start-ups επιχειρήσεις. Σημαντικό ρόλο σε αυτό αποτελεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο απαρτίζεται από αρκετά τμήματα τα οποία μπορούν να κάνουν πραγματικότητα πολλές από τις ιδέες που προσπαθούν να υλοποιήσουν νεοφυείς επιχειρήσεις. «Ο Βόλος είναι μια πόλη που τα έχει όλα, χωρίς να είναι μεγάλη με κυκλοφοριακά και άλλα προβλήματα που απορροφούν μέρος της ενέργειας και της δημιουργικότητας των ανθρώπων» υπογραμμίζει ο κ. Τζούνης συμπληρώνοντας:«Μπορώ να πω ότι βρισκόμαστε στις ιδανικές συνθήκες για να “ ανθίσουν” και να “ καρποφορήσουν” καλές ιδέες ανάμεσα σε άτομα προερχόμενα από διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα. Είναι μεγάλη χαρά λοιπόν να βλέπουμε ανθρώπους με τους οποίους γνωριζόμαστε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να δημιουργούν και να διαπρέπουν παράγοντας καινοτόμες λύσεις με εφαλτήριο μια ομολογουμένως όμορφη πόλη στο κέντρο της Ελλάδας και πεδίο δράσης όλη την υφήλιο. Οι ρυθμοί της δουλειάς μας δεν μας επιτρέπουν πάντα να το συνειδητοποιήσουμε, αλλά αν το σκεφτείς λίγο, είναι εντυπωσιακό όλο αυτό που γίνεται τα τελευταία χρόνια με τα καλά παραδείγματα ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων». 

Κάτι που όπως τονίζει ο ίδιος θα μπορούσαν να αποτελέσει και μια λύση στο πρόβλημα του «brain drain» που ταλαιπωρεί τη χώρα μας από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. 

Φέρνοντας ως παράδειγμα την Centaur Analytics της οποίας ο βασικός πυρήνας απαρτίζεται από περισσότερους από 25 ανθρώπους «από τους οποίους οι περισσότεροι έχουμε ως έδρα το Βόλο, κάποιοι βρίσκονται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη» όπως τονίζει, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που ζουν σε χώρες του εξωτερικού όπως η Ολλανδία, οι ΗΠΑ, η Αργεντινή και η Αυστραλία καθώς χρειάζονται για να εξυπηρετούνται οι αγορές του εξωτερικού. 

«Όσον αφορά το brain drain, είναι οπωσδήποτε καλό να δημιουργούνται ποιοτικές θέσεις εργασίας που προσελκύουν υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό που έχει μεταναστεύσει τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό» δηλώνει ο κ. Τζούνης και αναφέρει παράλληλα: «Έχουμε όμως δρόμο μπροστά μας προκειμένου να φτάσουμε στο σημείο όχι μόνο να δημιουργούμε τις θέσεις εργασίας που θα πείσουν τους ανθρώπους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, αλλά οι θέσεις αυτές να παρέχουν και την ανάλογη σιγουριά για το μέλλον όσων πάρουν την απόφαση να γυρίσουν. Είναι ένα “ στοίχημα” που πρέπει να κερδηθεί και εκτιμώ ότι θα τα καταφέρουμε».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Post Author: katerina