Αίτημα για στήριξη των επιχειρήσεων παραγωγής και τυποποίησης φράουλας

Την ένταξη των επιχειρήσεων παραγωγής και τυποποίησης φράουλας που βρίσκονται στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Ηλείας, στα μέτρα στήριξης που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση, ζητάει με επιστολή του προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης.

Όπως σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Φαρμάκης, στις δύο Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας καλλιεργείται φράουλα πρώιμης παραγωγής σε έκταση 12.000 στρεμμάτων περίπου, μοναδική στην Ελλάδα, η οποία διατίθεται τόσο στην εγχώρια όσο και – κυρίως – στην ευρωπαϊκή αγορά. Ωστόσο, τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού σε όλες τις χώρες είχαν ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση της κατανάλωσης, καθώς λαχαναγορές, εστιατόρια, ξενοδοχεία κλπ, ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Επίσης, σημαντικά είναι τα εμπόδια ακόμα και για τις μεταφορές προς τις αγορές του εξωτερικού. «Ήδη, αυτές τις ημέρες, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής συγκομίζεται και καταστρέφεται, ενώ για όσες ποσότητες φεύγουν στις αγορές η τιμή είναι εξαιρετικά μειωμένη (έως 0,50 ευρώ το κιλό), κάτι που δεν ανταποκρίνεται επ’ ουδενί στο κόστος συγκομιδής και συσκευασίας» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.

Για τους λόγους αυτούς και δεδομένου ότι η παραγωγή φράουλας είναι υψηλού κόστους – περίπου 4.000 ευρώ ανά στρέμμα – ο κ. Φαρμάκης ζητάει την ένταξη των μονάδων παραγωγής και τυποποίησης φράουλας στους κλάδους επιχειρήσεων που θα λάβουν τα μέτρα στήριξης τα οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, κατ’ αναλογία με τον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας που εμφανίζει παρόμοια χαρακτηριστικά ισχυρής εξαγωγικής δραστηριότητας και σημαντικές απώλειες λόγω του κορωνοϊού.

«Προσβλέπουμε από εσάς στην κατανόηση του προβλήματος, ώστε να γίνουν από μέρους σας οι κατάλληλες ενέργειες για την οικονομική στήριξη του δυναμικού αυτού κλάδου του πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειάς μας» καταλήγει στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης.

Post Author: AgroPress