Ακριβότερες από σήμερα οι αναλήψεις μετρητών στα ATM


Σε ισχύ οι αυξημένες προμήθειες για συναλλαγές μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ

Ακριβότερα γίνονται από σήμερα τα μετρητά για τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν τη χρεωστική τους κάρτα για να κάνουν ανάληψη από ΑΤΜ άλλης τράπεζας από αυτήν που έχει εκδοθεί η κάρτα τους, καθώς το υψηλό κόστος λειτουργίας των ΑΤΜ, όπως υποστηρίζουν τραπεζικά στελέχη, τις αναγκάζει να χρεώνουν προμήθεια σε όσους δεν είναι πελάτες τους και κάνουν αναλήψεις από τα ΑΤΜ τους.

Η εξέλιξη αυτή, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, αποτελεί ακόμα ένα κίνητρο για τη χρήση των χρεωστικών καρτών, που είναι ο πιο φθηνός τρόπος συναλλαγών και συμβάλλει καίρια στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Όσοι, πάντως, επιμένουν στα μετρητά, θα πρέπει να αναζητούν ATM της δικής τους τράπεζας για να γλιτώσουν την επιβάρυνση.

H προσαρμογή των προμηθειών που χρεώνονται για την ανάληψη από ΑΤΜ άλλης τράπεζας θα ξεκινήσει από αυτήν την εβδομάδα και γίνεται ξεχωριστά από κάθε πιστωτικό ίδρυμα, ανάλογα με τη διάρθρωση του δικτύου του και την επιχειρηματική πολιτική του. Στην ουσία, κάθε τράπεζα προσαρμόζει την τιμολογιακή πολιτική της στους κανονισμούς της Ε.Ε., οι οποίοι προβλέπουν ότι όλοι οι κάτοχοι καρτών, Έλληνες και ξένοι, πρέπει να πληρώνουν το ίδιο όταν πραγματοποιούν συναλλαγές από το ΑΤΜ ενός πιστωτικού ιδρύματος που δεν είναι όμως ο εκδότης της κάρτας τους.

Όπως επισημαίνεται από τραπεζικά στελέχη, ο πελάτης δεν επηρεάζεται καθόλου εφόσον επιλέγει το ΑΤΜ της δικής του τράπεζας. Εύλογα κάθε τράπεζα έχει άλλη τιμολόγηση και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ που έχει το πλέον ευρύτερο «φυσικό» δίκτυο αλλά και ATMs off site, δηλαδή εκτός καταστημάτων, σε όλη την Ελλάδα και βαρύνεται με υψηλότερο κόστος, μεταξύ άλλων, για τη συντήρηση, τη φύλαξη και τη διατήρηση μετρητών. Αξίζει να σημειωθεί, όπως τονίζεται από αρμόδια τραπεζικά στελέχη, ότι όλο και συχνότεροι πλέον βανδαλισμοί έχουν αυξήσει το κόστος συντήρησης των ATM.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ανακοινώσει την προσαρμογή των τιμολογίων που αφορούν τις αναλήψεις μετρητών αρχής γενομένης από σήμερα (22 Ιουλίου). Οι κάτοχοι καρτών που θα χρησιμοποιούν ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς για τη συναλλαγή που γίνεται μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ θα χρεώνονται με τρία ευρώ, ακριβώς όπως μέσω των άλλων διεθνών σχημάτων, αφού πάντως ερωτηθούν αν αποδέχονται τη χρέωση. Παράλληλα, για τους δικούς της πελάτες, η Τράπεζα Πειραιώς μειώνει από σήμερα την προμήθεια που πληρώνουν όταν κάνουν χρήση των ΑΤΜ άλλης τράπεζας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, για ποσό έως 250 ευρώ ίσχυε ως τώρα χρέωση 1,40 ευρώ και για μεγαλύτερο ποσό 2,20 ευρώ, ενώ από σήμερα η χρέωση θα μειωθεί σε 0,60 ευρώ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πελάτες της τράπεζας με τον καλύτερο τρόπο.

Η Τράπεζα Πειραιώς, πάντως, αν και διατηρεί μεγάλο δίκτυο ΑΤΜ σε όλη την Ελλάδα τόσο για την εξυπηρέτηση των πελατών της όσο και γενικότερα του κοινού, ενθαρρύνει τους πελάτες της να κάνουν μεγαλύτερη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών με ασφάλεια και ευκολία. 


Post Author: Iliop