Από τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024 ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας σε Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες των Δήμων Πατρέων και Αιγιάλειας

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Αχαΐας ανακοινώνεται ότι από τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024 αρχίζει ο πρώτος γενικός δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας 2024 στις παρακάτω Δημοτικές και Toπικές Κοινότητες των Δήμων Πατρών και Αιγιαλείας:

Δήμος Πατρέων: ΑΡΓΥΡΑ, ΣΕΛΛΑ, ΑΝΩ & ΚΑΤΩ ΚΑΣΤΡΙΤΣΙ, ΠΛΑΤΑΝΙ, ΔΡΕΠΑΝΟ, ΨΑΘΟΠΥΡΓΟΣ, ΑΡΑΧΩΒΙΤΙΚΑ, ΡΙΟ, ΑΚΤΑΙΟ, ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΑΝΩ & ΚΑΤΩ ΚΑΛΛΙΘΕΑ – ΘΕΑ & ΚΡΗΝΗ.

Δήμος Αιγιαλείας: ΣΕΛΙΑΝΙΤΙΚΑ, ΖΗΡΙΑ, ΚΑΜΑΡΕΣ, ΛΟΓΓΟ, ΡΟΔΟΔΑΦΝΗ, ΝΕΡΑΤΖΙΕΣ, ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ, ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΑΙΓΙΟ, ΚΟΥΝΙΝΑ, ΜΑΥΡΙΚΙ, ΜΕΛΙΣΣΙΑ.

Παρακαλούνται οι ελαιοκαλλιεργητές να έχουν ανοικτά τα ελαιοκτήματα τους, αν είναι δυνατό να παρευρίσκονται κατά τη διάρκεια του ψεκασμού και να αναφέρουν στην Υπηρεσία μας οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους.

Υπενθυμίζεται ότι είναι απαραίτητοι οι ψεκασμοί καλύψεως από τους ίδιους τους ελαιοπαραγωγούς σε ελαιοκτήματα που βρίσκονται σε εστίες δάκου καλλιεργούνται με ευαίσθητες στη δακοπροσβολή ποικιλίες ελιάς ή βρίσκονται σε οριακή παραγωγή (αργιολόγια, κλπ) όπου οι δολωματικοί ψεκασμοί έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα.

Καλούνται επίσης οι μελισσοκόμοι να απομακρύνουν τις μελισσοκυψέλες τους από τις ψεκαζόμενες περιοχές κατά τη διάρκεια των ψεκασμών.

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση οι ενδιαφερόμενοι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής τηλ 2613 613723, 718, 714 και 701.

Τέλος, επισημαίνεται ότι λόγω μη ολοκλήρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας ανάδειξης εργολάβων, το πρόγραμμα δακοκτονίας δεν θα υλοποιηθεί στην παρούσα φάση για τις Τοπικές Κοινότητες: ΣΑΛΜΕΝΙΚΟ, Ν. ΕΡΙΝΕΟ και ΛΟΓΓΟ. Καλούνται οι ελαιοπαραγωγοί αυτών των περιοχών να μεριμνήσουν για την αντιμετώπιση του δάκου άμεσα με ιδία μέσα, δεδομένου ότι ο έγκαιρος ψεκασμός είναι κρίσιμος για την επιτυχή καταπολέμησή του.

Post Author: AgroPress