Αυξάνεται το σουβλάκι από 1η Μαΐου- Δυσεύρετο το χοιρινό στην παγκόσμια αγορά

Θόρυβος έχει σηκωθεί το τελευταίο διάστημα με αφορμή τις αναφορές ότι επίκειται σημαντική αύξηση στην τιμή του κρέατος. Υπάρχουν εκτιμήσει σύμφωνα με τις οποίες το σουβλάκι ενδέχεται να φθάσει ακόμη και τα 3 ευρώ από την 1η Μαΐου. Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι υπάρχουν ψητοπωλεία που εδώ και ένα μήνα έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις, καθώς οι τιμές αγοράς των κρεάτων έχουν αυξηθεί πάρα πολύ.

Μετά τον θόρυβο που σηκώθηκε, παρέμβαση στο θέμα που έχει προκύψει, πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος ( ΣΕΒΕΚ). Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, επιβεβαιώνει ότι από τα τέλη Φεβρουαρίου έχει αυξηθεί σημαντικά (30-32%) η τιμή της πρώτης ύλης του χοιρινού κρέατος, κάτι το οποίο οφείλεται στην εκδήλωση πολλών αιτιών ταυτόχρονα. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

«Με αφορμή δημοσιεύματα για την αύξηση της τιμής στα σουβλάκια χοιρινού κρέατος, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος ΣΕΒΕΚ, διευκρινίζει τα εξής :

Από τα τέλη Φεβρουαρίου έχει διεθνώς προκύψει σημαντική αύξηση στην τιμή της πρώτης ύλης του χοιρινού κρέατος, η οποία κυμαίνεται σε ποσοστό περίπου 30-32%. 

Στατιστικά ανά διετία παρατηρείται η ταυτόχρονη εκδήλωση πολλών αιτίων οι οποίες οδηγούν στην αύξηση της τιμής του χοιρινού κρέατος. Το φαινόμενο οφείλεται συνήθως στην κυκλικότητα της ζωής των ζώων, σε ειδικές συνθήκες που διαμορφώνονται κατά καιρούς, σε έκτακτα γεγονότα και καιρικά φαινόμενα, στην αύξηση της ζήτησης από ορισμένες μεγάλες χώρες και γενικώς στην εκτροπή από την φυσιολογική και προγραμματισμένη εξέλιξη της αγοράς.

Συνήθως οι συνέπειες είναι παροδικές και οι αυξήσεις απορροφούνται από την βιομηχανία μεταποίησης και την αλυσίδα διανομής. Όταν όμως το διάστημα αυτό παρατείνεται, όπως συνέβη και τώρα, οι συνέπειες πλέον για τη βιομηχανία ξεπερνούν τη δυνατότητά της να απορροφήσει τους κραδασμούς, με αποτέλεσμα να φτάνει η αύξηση εν μέρει και στον τελικό καταναλωτή».

Post Author: Iliop