Βαθμονόμηση ψεκαστικού μηχανήματος

Βαθμονόμηση, είναι η διαδικασία κατά την οποία υπολογίζεται με ακρίβεια η πραγματική ποσότητα του φαρμάκου που θα εφαρμοστεί στην καλλιέργεια- στόχο. Κατά τη βαθμονόμηση ρυθμίζεται και προσαρμόζεται το ψεκαστικό σε δεδομένη καλλιέργεια.

Γενικά

Η βαθμονόμηση διενεργείται από τον χρήστη του ψεκαστικού μηχανήματος, σε αντίθεση με την τακτική επιθεώρηση του ψεκαστικού που γίνεται από εξουσιοδοτημένο σταθμό. Βαθμονόμηση και Επιθεώρηση, αποτελούν τα δύο βασικά βήματα για έναν πετυχημένο ψεκασμό. Για τη βαθμονόμηση λαμβάνονται υπόψη η ταχύτητα του ελκυστήρα, η πίεση ψεκασμού, το ύψος ψεκασμού, η παροχή των ακροφυσίων και η προτεινόμενη αραίωση του φαρμάκου. Κάθε φορά που ένας ψεκαστήρας βαθμονομείται δημιουργούνται αρχεία τα οποία μπορούμε να κρατάμε για μελλοντική χρήση σε πανομοιότυπες συνθήκες. Η βαθμονόμηση του ψεκαστικού μηχανήματος είναι αναγκαία όταν: το ψεκαστικό είναι καινούριο πριν την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου μετά από μια εβδομάδα χειρισμού κάτω από τις ίδιες συνθήκες και κάθε φορά που αλλάζουν τα ακροφύσια, το φάρμακο, η ταχύτητα του ελκυστήρα, η πίεση ψεκασμού ή οποιοδήποτε στοιχείο ή προδιαγραφές του εξοπλισμού, ώστε το ψεκαστικό να αποδίδει το φάρμακο στην καλλιέργεια στόχο, με ομοιόμορφο τρόπο, ακριβώς στην ποσότητα που απαιτείται. Ακόμα και ένα καινούργιο ή μόλις επιθεωρημένο ψεκαστικό δεν μπορεί να κάνει αποτελεσματικό ψεκασμό χωρίς βαθμονόμηση. Με την βαθμονόμηση γίνεται εξοικονόμηση χρόνου καθώς δεν χρειάζεται επαναληπτική επέμβαση, σε τυχόν εφαρμογή μικρότερης ποσότητας φαρμάκου από την αναγκαία. Γίνεται εξοικονόμηση χρημάτων, καθώς δεν πληρώνουμε παραπάνω φάρμακο από αυτό που ακριβώς χρειάζεται η καλλιέργειά μας. Επίσης εφαρμογή επιπλέον φαρμάκου από το αναγκαίο, μπορεί να αφήσει υπολείμματα στα 2 παραγόμενα προϊόντα, σε διπλανές καλλιέργειες, στο έδαφος, στο επιφανειακό ή υπόγειο νερό. Άλλο πρόβλημα που προκύπτει αν δεν γίνει βαθμονόμηση είναι ότι μπορεί να περισσέψει μεγάλη ποσότητα ψεκαστικού υγρού μέσα στη δεξαμενή. Αυτό πρέπει να διατεθεί με ειδικό χειρισμό, χωρίς να προκληθεί περιβαλλοντική ρύπανση.

Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία βαθμονόμησης

πηγή: minagric.gr

Post Author: AgroPress