ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Του Νίκου Πέττα

Τις τελευταίες δεκαετίες διανύουμε μια πρωτοφανή επισιτιστική και περιβαλλοντική κρίση σε παγκόσμιο, εθνικό & τοπικό επίπεδο. Μετά από δεκαετίες έντονης νεοφιλελεύθερης αγροτικής πολιτικής και απορρύθμισης των αγορών, εντατικοποίησης του αγροδιατροφικού τομέα και εντεινόμενης υπερ-συγκέντρωσης σε όλους τους κρίκους της αγροδιατροφικής αλυσίδας, επιδεινόνονται τα άλυτα προβλήματα και οι δυσμενείς συνέπειες στη φύση και στην κοινωνία. Η όξυνση των
ανισοτήτων και η εξάπλωση της φτώχιας προσβάλλει λίγο έως πολύ κάθε λαό. Ο εργαζόμενος καταναλωτής αντιμετωπίζει ακριβά και κακής ποιότητας τρόφιμα και συνεχή διατροφικά σκάνδαλα. Ο αγρότης εγκαταλείπει μαζικά το επάγγελμα, εξαιτίας της δραματικής μείωσης του εισοδήματος. Το φυσικό περιβάλλον υποβαθμίζεται και εντείνεται η ερημοποίηση του εδάφους, η καταστροφή των αγροτικών τοπίων, η
ρύπανση των υδάτων, η δηλητηρίαση της άγριας πανίδας, η εξαφάνιση της χλωρίδας, η μείωση της αγροβιοποικιλότητας, η γενετική διάβρωση και η γενετική εξάρτηση της γεωργίας μας. Οι τοπικές κοινωνίες της υπαίθρου αντιμετωπίζουν απερήμωση και καταστροφή του παραγωγικού, κοινωνικού και πολιτιστικού ιστού. Στην εθνική οικονομία παρουσιάζεται συρρίκνωση της πρωτογενούς παραγωγής, ελλειμματικό αγροτικό ισοζύγιο, διατροφική και οικονομική εξάρτηση.
Εκτιμάται ότι στο εγγύς μέλλον θα επιδεινωθούν ραγδαία οι αρνητικές επιπτώσεις ως αποτέλεσμα της περαιτέρω απορρύθμισης των αγορών, του υπερ-εντατικού προτύπου γεωργικής παραγωγής και της υπερ-συγκέντρωσης των μονοπωλίων σε ολόκληρο τον αγροδιατροφικό τομέα. Νέοι αναδυόμενοι κίνδυνοι θα προστεθούν στα ανωτέρω προβλήματα της ανθρωπότητας, όπως η προωθούμενη «νέα πράσινη» επανάσταση,
με τα «ανθεκτικά» στην κλιματική αλλαγή γενετικώς τροποποιημένα φυτά και ζώα, η οποία είναι συγκεντρωτική, τεχνοφασιστική, εξαιρετικά ανασφαλής και αντι- οικολογική. Απαιτείται μια νέα εθνική αγροτική στρατηγική, πρωταρχική επιδίωξη της οποίας να αποτελεί η εξασφάλιση για όλους τους πολίτες και σε προσιτές τιμές επαρκούς ποσότητας & καλής ποιότητας τροφίμων με την ελάχιστη επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος, από αγρότες με ικανοποιητικό εισόδημα που ζουν σε αξιοπρεπή ύπαιθρο καθώς και η βελτίωση της διατροφικής αυτοδυναμίας της χώρας και της συμμετοχής του πρωτογενούς τομέα στον εισόδημα της χώρας.


Στην σημερινή κυριαρχία στην παγκόσμια αγορά των τεράστιων αγροτικών επιχειρήσεων, των φθηνών και κακής ποιότητας αγροτικών προϊόντων και του ακραία ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, η στρατηγική της διαφοροποίησης του αγροτικού προϊόντος και των υπηρεσιών της υπαίθρου αποτελεί τη μοναδική ορθή επιλογή ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα. Η στρατηγική της διαφοροποίησης του ελληνικού γεωργοκτηνοτροφικού προϊόντος με έμπρακτη στήριξη του συνεργατισμού και των συνεργατικών πρακτικών & δράσεων, της γεωργικής έρευνας για την παραγωγή καινοτομιών και της τεχνικής στήριξης του αγρότη καθώς και της διασύνδεσης του πρωτογενή τομέα με την μεταποίηση και τον τουρισμό, αποτελεί βιώσιμη εναλλακτική επιλογή σε επίπεδο χώρας και περιφέρειας, διότι μετατρέπει τις διαρθρωτικές αδυναμίες του ελληνικού αγροτικού τομέα σε πλεονεκτήματα, ενώ επιπρόσθετα αποτελεί κατευθυντήρια επιλογή που σέβεται τον αγρότη, τον καταναλωτή και το φυσικό περιβάλλον.

Πέττας Νικόλαος, Γεωπόνος
Διδάκτωρ Διοίκησης Επιχειρήσεων
MSc Διαχείριση Φυσικού Περιβάλλοντος
MBA Διοίκηση Επιχειρήσεων
Υποψήφιος Βουλευτής Αχαΐας ΜέΡΑ25
ph:+30 6977 597839
email: pettas.n@gmail.com
fb: Νίκος Πέττας – Υποψήφιος Βουλευτής Αχαΐας ΜέΡΑ25


Γεννήθηκε το 1968 στην Πάτρα όπου ζει και είναι παντρεμένος, πατέρας ενός αγοριού. Είναι Γεωπόνος, Διδάκτορας Διοίκησης Επιχειρήσεων με μεταπτυχιακούς τίτλους στην Οικολογική Διαχείριση και Τεχνολογία Περιβάλλοντος και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Εργάζεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και είναι
πιστοποιημένο μέλος του Εθνικού Μητρώου Αξιολογητών του Αναπτυξιακού Νόμου. Έχει εργαστεί στην εφαρμοσμένη γεωπονική έρευνα καθώς και ως ελεύθερος επαγγελματίας, σύμβουλος βιολογικής γεωργίας, εκτιμητής ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο, ελεγκτής ευρωπαϊκών ενισχύσεων, σύμβουλος αγροτικής ανάπτυξης, πιστοποιημένος σύμβουλος αγροτουρισμού και διαθέτει 3-ετή εμπειρία ως υπεύθυνος έργων σε αναπτυξιακές εταιρείες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έχει διδακτικό έργο στην τριτοβάθμια τεχνολογική εκπαίδευση..
Έχει διατελέσει εκλεγμένο μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.
Έχει εισηγηθεί σε δεκάδες ημερίδες και έχει αρθρογραφήσει στον ειδικό και στον περιφερειακό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο για θέματα αγροτικής έρευνας, περιφερειακής ανάπτυξης & βιολογικής γεωργίας.
Προέρχεται από την ανανεωτική αριστερά, τον Ρήγα Φεραίο και στη συνέχεια την ΑΚΟΑ. Ως ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, δραστηριοποιήθηκε σε τοπικά, περιφερειακά και αγροτικά ζητήματα ενώ αποχώρησε τον Αύγουστο του 2015. Ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας» το 2014.
Στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2019 συμπορεύεται με το ΜέΡΑ25,
αναγνωρίζοντας την ανάγκη παρουσίας στη Βουλή ενός Μετώπου Ρεαλιστικής Ανυπακοής στις πολιτικές εξάρτησης και λιτότητας και ενός συνεκτικού σχεδίου δίκαιης και διατηρήσιμης ανάπτυξης με αριστερό πρόσημο.

Post Author: AgroPress