Φαινολογικά στάδια: Πρώιμες περιοχές: Στάδιο Ζ (κρόκιασμα-αρχή άνθησης) Μεσοπρώιμες περιοχές: Στάδιο Ε (διαχωρισμός του μούρου) Όψιμες περιοχές: Στάδια Δ-Ε (φούσκωμα και διαχωρισμός του μούρου)
ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ
Διαπιστώσεις: Η πτήση του εντόμου ξεκίνησε σε όλες τις περιοχές το β΄10ήμερο του Απριλίου, οι συλλήψεις στις παγίδες είναι πολύ υψηλές και παρατηρείται απότομη αύξηση των συλλήψεων του εντόμου στις παγίδες παρακολούθησής του. Συστάσεις: Καταπολέμηση κατά των προνυμφών της ανθόβιας γενιάς συνιστάται μόνο σε περιπτώσεις μεγάλης πυκνότητας πληθυσμού του πυρηνοτρήτη ή σε χρονιά μικρής ανθοφορίας, με εφαρμογή του εντομοκτόνου μόλις εμφανιστούν τα πρώτα ανοικτά άνθη (να έχουν ανοίξει 5-25% των ανθέων). Επαναληπτικός ψεκασμός σύμφωνα με την ετικέτα του σκευάσματος και υπάρχει αυξημένη πίεση προσβολής (μεγάλος πληθυσμός προνυμφών).
ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ
Διαπιστώσεις: Οι ανοιξιάτικες μολύνσεις είναι βασικής σημασίας καθώς από αυτές προέρχεται το αρχικό μόλυσμα για τις μολύνσεις της περιόδου. Η τρέχουσα Άνοιξη παρουσιάζεται ιδιαίτερα ευνοϊκή για τη ανάπτυξη της ασθένειας (βλ. γραφήματα).
ΓΛΟΙΟΣΠΟΡΙΟ ή ΠΑΣΤΕΛΑ ή ΑΝΘΡΑΚΩΣΗ
Διαπιστώσεις: Οι πρωτογενείς μολύνσεις προκαλούνται κατά τη διάρκεια των ανοιξιάτικων βροχοπτώσεων κυρίως από τους μουμιοποιημένους καρπούς που έχουν παραμείνει στο δένδρο. H ανθοφορία είναι το πιο κρίσιμο στάδιο για την εγκατάσταση και εξάπλωση του μύκητα, καθώς κατά την περίοδο αυτή το δυναμικό ανάπτυξης του εμφανίζει έξαρση. Η τρέχουσα Άνοιξη παρουσιάζεται ιδιαίτερα ευνοϊκή για τη ανάπτυξη της ασθένειας.
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ
Συνιστάται η ταυτόχρονη αντιμετώπιση των δύο ασθενειών με 1-2 προληπτικούς ψεκασμούς με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα με προληπτική ή/και θεραπευτική δράση (στη 2η περίπτωση μετά από μολυσματική βροχόπτωση), σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας και το αργότερο στο κρόκιασμα ανθέων.
Φυτοπροστατευτικά
Επιλογή από τα εγκεκριμένα σκευάσματα, έκδοσης 27/03/2019,
σύμφωνα με τις οδηγίες του γεωπόνου για την επιλογή φυτοπροστατευτικού και δοσολογίας εφαρμογής. Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες της ετικέτας – Εφαρμόζετε, αποκλειστικά, εγκεκριμένα σκευάσματα. Για αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας να τηρείται το όριο του μέγιστου αριθμού εφαρμογών με το ίδιο σκεύασμα και τα μεσοδιαστήματα. Επίσης, στις περιπτώσεις αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης ανθεκτικότητας, οι επαναληπτικές εφαρμογές, να γίνονται με εναλλαγή με σκευάσματα από διαφορετική ομάδα δράσης.
Πηγή: περιφερειακό κέντρο προστασίας φυτών Αχαΐας