«Διώξτε τους «πειρατές» από τον κάμπο!»- Αμφιβόλου ποιότητας παρτίδες καλαμποκιού έκαναν την εμφάνισή τους στην Ηλεία – Τι δηλώνει ο Παναγιώτης Κοτσέτας, διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λεχαινών

Του Γιώργου Ηλιόπουλου, διευθυντή Agropress

Από τις πιο υγιείς ενώσεις της χώρας που αποτελεί οικονομικό τροφοδότη ολόκληρου του κάμπου της Ηλείας αποτελεί η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λεχαινών, που ιδρύθηκε το 1925 και μέχρι σήμερα μετράει πάνω από 200 μέλη. Παράγει καλαμπόκι το οποίο συσκευάζεται και αποτελεί πρώτη ύλη για δεκάδες κτηνοτροφικές μονάδες της χώρας, μεταξύ αυτών και του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων.

Η ΕΑΣ Λεχαινών προσέφερε τη χρονιά που μας πέρασε στα μέλη της τη μεγαλύτερη τιμή κιλού στο καλαμπόκι πανελλαδικά, αποζημιώνοντας τους με 20 λεπτά το κιλό. Και αυτό επιβεβαιώνοντας τη φήμη της ως μια Ένωση με πολύ μεγάλη οικονομική δύναμη και κυρίως εξαιρετική ποιότητα στο καλαμπόκι. Δυστυχώς όμως οι πιέσεις που δέχεται ο συνεταιρισμός είναι αφόρητες, καθώς στην αγορά εμφανίζονται συσκευασίες καλαμποκιού αμφιβόλου προέλευσης, κυρίως όμως πολύ χαμηλής τιμής σε σχέση με την υπάρχουσα αγορά.

«Ουσιαστικά φέτος δώσαμε από τις μεγαλύτερες τιμές στη χώρα, που είναι 20 λεπτά το κιλό. Και όλα αυτά σε μια δύσκολη χρονιά. Φανταστείτε ότι δυσκολευόμαστε να διώξουμε την ποσότητα που μας έχει μείνει και αυτό οφείλεται στο ότι φέτος η κτηνοτροφία δεν δούλεψε αρκετά, γιατί ήταν επίσης πεσμένη η τιμή στο γάλα» τονίζει στο Agropress o Διευθυντής του ΕΑΣ Λεχαινών Παναγιώτης Κοτσέτας, που ανέλαβε τα ηνία πριν από μερικούς μήνες.

Ένας νέος άνθρωπος με εμπειρία που καλείται όμως να αντεπεξέλθει σε μια δύσκολη αποστολή, δεδομένου ότι οι επιτήδειοι καραδοκούν στην αγορά του καλαμποκιού.

«Δυστυχώς το προηγούμενο διάστημα είχαμε στην αγορά εισαγωγές αμφιβόλου ποιότητας καλαμποκιού από Βουλγαρία και Ρουμανία. Η ποιότητα ήταν πολύ πιο κάτω από το δικό μας προϊόν. Το κράτος αφήνει όλα αυτά ελεύθερα να κυκλοφορούν και δεν παρεμβαίνει. Στις γιορτές των Χριστουγέννων στην Κυλλήνη ήρθε καράβι και ξεφόρτωσε εκατοντάδες τόνους καλαμποκιού, οι οποίοι πωλήθηκαν προς 17 λεπτά το κιλό, όταν εγώ στον παραγωγό και μέλος μου έχω δώσει 20 λεπτά. Αυτό είναι εγκληματικό. Δεν μπορεί σε μια περιοχή που καλλιεργεί καλαμπόκι να κάνεις τέτοιες κινήσεις. Δεν υπάρχει κράτος. Οι υγιείς επιχειρήσεις όπως η δική μας με τόσα χρόνια συνεργαζόμενους παραγωγούς είναι από τις πιο καθαρές ενώσεις στην Ελλάδα. Συνεπώς δεν γίνεται να επιτρέπεις να γίνονται τέτοια πράγματα και να μην υπάρχει αντίδραση και από τοπικούς βουλευτές» σημειώνει ο κ. Κοτσέτας που θέτει το ζήτημα χωρίς περιστροφές.

Εκείνο που έχει καταγραφεί στην αγορά είναι ότι πλέον οι κτηνοτρόφοι δεν ενδιαφέρονται τόσο για την ποιότητα της πρώτης ύλης τους, όσο για την τελική τιμή αγοράς της. Και ένα λεπτό κάτω να έχει διαφορά, για εκείνους, που χρειάζονται σε ετήσια βάση δεκάδες τόνους, είναι μεγάλο το οικονομικό δέλεαρ του τι θα επιλέξουν. Ντόπιο ή εισαγόμενο; Όσο για το DNA των συγκεκριμένων πρώτων υλών, ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά την προέλευσή του αλλά και ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος για την τελική ποιότητα του γάλακτος που θα παραχθεί. Από την άλλη οι ίδιοι οι παραγωγοί καλαμποκιού έχουν να αντιμετωπίσουν ένα υψηλότατο κόστος στην καλλιέργεια τους, δεδομένου ότι κάθε χρόνο αυξάνονται οι τιμές των λιπασμάτων.

Τα μέλη της ΕΑΣ εκτείνονται σε μια τεράστια γεωγραφική περιοχή που περιλαμβάνει την Ανδραβίδα, τα Λεχαινά, την Κυλλήνη, το Κάστρο, το Βαρθολομιό, το Τραγανό, τη Βάρδα , το Καπελέτο κ.α. Ουσιαστικά η Ένωση αποτελεί οικονομικό τροφοδότη ολόκληρης της περιοχής και κάποιοι εποφθαλμιούν την αυτοτέλειά της.

Post Author: Iliop