Ημερίδα με θέμα «Οι κυριότερες ασθένειες του ελαιοκάρπου: Επιπτώσεις στην παραγωγή και την ποιότητα του ελαιολάδου»

Της Σταυρούλας Ζούβελου, γεωπόνου

_____

Την Κυριακή 17/3/2019 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (νέου Δημαρχείου – Χαλανδρίτσα) , ημερίδα με θέμα «Οι κυριότερες ασθένειες του ελαιοκάρπου: Επιπτώσεις στην παραγωγή και την ποιότητα του ελαιολάδου».

Ο καθηγητής του εργαστηρίου Φυτοπαθολογίας του Γ.Π.Α., κος Επαμ. Παπλωματάς παρουσίασε τα κυριότερα φυτοπαθολογικά προβλήματα της ελαιοκαλλιέργειας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα αίτια της καταστροφικής απώλειας της περσινής χρονιάς για τους παραγωγούς. Έδωσε οδηγίες και συμβουλές στους ελαιοκαλλιεργητές για το πως μπορούν να λάβουν μέτρα πρόληψης για το Γλοιοσπόριο, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της περασμένης καλλιεργητικής περιόδου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο ρόλο του Δάκου της ελιάς και στη συνεργιστική δράση του με το μύκητα, ιδίως στους άγουρους- πράσινους ελαιοκάρπους. Επίσης, παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας του για δείγμα ελαιοκάρπου που έστειλαν οι παραγωγοί της Χαλανδρίτσας στο εργαστήριο Φυτοπαθολογίας του Γ.Π.Α. Προς έκπληξη όλων, δεν υπήρχε προσβολή από Γλοιοσπόριο στο συγκεκριμένο ελαιόκαρπο, αλλά από διαφορετικό παθογόνο Camarosporium Dalmatica (Βούλα-Σαπιοβούλα),αλλά και προσβολή από Δάκο, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για να μολύνει το συγκεκριμένο παθογόνο αποτελεί το νύγμα του Δάκου.

Η πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία έκλεισε με πολύ εύστοχες ερωτήσεις που υποβλήθηκαν, από τους παρευρισκόμενους παραγωγούς και μη, αλλά και με χρήσιμες απαντήσεις που δόθηκαν από τον Καθηγητή.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο κος Αθανάσιος Καρπής, Δήμαρχος Ερυμάνθου, ο κος Θεοδωρόπουλος Παναγιώτης, Ιατρός, τέως Δ/ντης ΚΥΧ, οι οποίοι ήταν και οι συντονιστές της ημερίδας, ο βουλευτής Αχαϊας κος Ανδρέας Ριζούλης, ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του ΓΕΩΤΕΕ, κος Αθ. Πετρόπουλος , η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Αχαΐας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου Σταυρούλα Ζούβελου.

Post Author: AgroPress