«Η αγάπη του Έλληνα για το πράσινο παραμένει αναλλοίωτη»

dav

Toυ Γιωργου Ηλιόπουλου, διευθυντή Agropress

«Γενικά ο Έλληνας αγαπάει τα φυτά και η σχέση μαζί τους είναι άρρηκτη». Ο κ. Κώστας Δημόπουλος, ιδιοκτήτης της «Φυτοτεχνικής Αχαΐας», στην οδό Ρήγα Φεραίου 155, από τις πρώτες επιχειρήσεις στην Πάτρα στον τομέα των φυτοφαρμάκων, αρχιτεκτονικής κήπων και αρδευτικών συστημάτων, είναι από εκείνους που γνωρίζουν άριστα τον χώρο των φυτών στην περιοχή μας. Και δέχτηκε να μας περιγράψει τις τάσεις που επικρατούν αυτή την περίοδο στον τομέα του πρασίνου.
«Οι περισσότεροι επιλέγουν καλλωπιστικά φυτά εξωτερικού χώρου, είτε κωνοφόρα είτε ανθοφόρα. Μιλάμε για κυκλάμινα, πετούνιες, πανσέδες που είναι από τα φυτά εκείνα που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των πελατών μας» σημειώνει στο Αgropress ο κ. Δημόπουλος.
Όπως ήταν επίσης αναμενόμενο, η κρίση επηρέασε τις συνήθειες των περισσότερων ιδιωτών μιας και τα δεδομένα άλλαξαν σε σχέση με μια δεκαετία πριν. Εμφανίζονται συγκρατημένοι στις αγορές τους και κριτήριό τους παραμένει το κόστος συντήρησης των φυτών που θα επιλέξουν.
«Το γκαζόν για παράδειγμα, σε σχέση με άλλα είδη, έχει υποχωρήσει. Δεν υπάρχει η ανάλογη ζήτηση στους ιδιώτες. Και εάν θα επιλεγεί, αυτό θα γίνει με ειδικού τύπου γκαζόν που να μην χρειάζεται άφθονο νερό. Βλέπετε το κόστος συντήρησης είναι ένας καθοριστικός παράγοντας στις επιλογές του κόσμου» καταλήγει ο κ. Δημόπουλος, που είναι επίσης τεχνικός γεωπονίας και δασοπονίας.
Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι το γκαζόν έχει εξοβελιστεί από τις μεγάλες οικοδομικές μονάδες. Στα σούπερ -μάρκετ, στις δημόσιες υπηρεσίες, στην περιοχή του λιμανιού της Πάτρας το γκαζόν είναι η πρώτη επιλογή για άμεσο πράσινο που θα καλλωπίσει τον χώρο και θα δώσει μια ανάλαφρη οπτική πινελιά σε σχέση με αστικό γκρίζο που επικρατεί στα διάφορα κτίρια.
Η ομορφιά του αλλά και η αίσθηση του για τους περισσότερους είναι μοναδική. Εξίσου σταθερή είναι στις προτιμήσεις των καταναλωτών και τα φυτά εσωτερικού χώρου.
«Οι πυρκαγιές και η καταστροφή του περιβάλλοντος έπαιξαν ρόλο στην ευαισθητοποίηση του κοινού και οδήγησαν τον κόσμο να αγαπήσει τα φυτά γενικότερα. Παρατηρούμε όμως ότι είναι μαζεμένος στις επιλογές του» καταλήγει ο κ. Δημόπουλος.

Post Author: Iliop