Η Δυτική Ελλάδα κόμβος του γεωτεχνικού τομέα

Το μέλλον του αγροτικού τομέα την επόμενη δεκαετία αναλύθηκε στην πετυχημένη συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος που φιλοξενήθηκε στην Πάτρα. Στη συνεδρίαση κατατέθηκαν δημόσιες προτάσεις και ήταν έντονος ο προβληματισμός για το που οδηγείται ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας.

Η εναρκτήρια δημόσια συνεδρία έγινε την Παρασκευή το απόγευμα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας.

Ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος Θανάσης Πετρόπουλος, ανέφερε ότι το Επιμελητήριο καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο σε τρεις κρίσιμες προκλήσεις που θα συναντήσουμε το επόμενο διάστημα.

Αρχικά να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη, να έχει καίριο ρόλο με τις παρεμβάσεις του για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να απαντήσει στο έργο της εξόρυξης υδρογονανθράκων, έναν τομέα που θα δώσει πολλά στην τοπική απασχόληση. Στη συνέχεια ο κ. Πετρόπουλος έκανε μια πλήρη ανάλυση του προφίλ της Δυτικής Ελλάδος στον αγροτικό τομέα, μέσω ειδικής παρουσίασης, όπου καταγραφόταν ο αριθμός του αγροτικού δυναμικού στην περιοχή μας αλλά και ο αριθμός των εργαζομένων στον συγκεκριμένο κλάδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 40% των εργατών γης απασχολείται στην Πελοπόννησο.

ΜΕΛΑΣ: «Αναβαθμισμένος ο ρόλος του γεωτεχνικού»

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός στο Υπουργείο Γεωργίας Δημήτρης Μελάς σημείωσε ότι, μιας και έχει ανοίξει η συζήτηση για τη νέα κοινή αγροτική πολιτική, η συμμετοχή του Γεωτεχνικοί Επιμελητηρίου θα είναι κρίσιμη.

Ειδικότερα ανέφερε ότι «στο κομμάτι που πρόκειται να προσδιοριστεί και να χρηματοδοτηθεί μέσα από αυτή την διαδικασία, θα είναι απαραίτητη η συμμετοχή του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου και στο σχεδιασμό του και στην υλοποίησή του. Μέχρι τώρα οι γεωτεχνικοί μπορεί να ήταν δίπλα, βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις όχι τόσο δίπλα όσο θέλαμε, και αναφέρομαι στο γεωτεχνικό πρόγραμμα γεωργικών συμβουλών που έπρεπε ήδη να ισχύει. Αυτή τη στιγμή δεν μιλάμε αντιπολιτευτικά αλλά κλαδικά. Ήταν ένα ισχυρό όπλο σε όλο τον αγροτικό πληθυσμό, να βρίσκεται δίπλα του ο γεωτεχνικός. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την επόμενη περίοδο και αυτό δείχνει πόσο αναβαθμισμένος είναι ο ρόλος μας».

ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ: «Να απαντήσουμε στις προκλήσεις»

Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας στην τοποθέτησή του ανέφερε μεταξύ άλλων : «Η συζήτηση γίνεται σε μια χρονιά ορόσημο για η χώρα, την Ευρώπη αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες. Θα έλεγα με λίγα λόγια ότι είναι η χρονιά που έχει όλες τις ανοικτές προκλήσεις μπροστά της, άρα και τις δημόσιες τοποθετήσεις. Χαίρομαι γιατί βλέπω ότι τοπικά ανοίγει μια δημόσια ατζέντα με κοινά προβλήματα στο γεωτεχνικό κλάδο. Αυτό είναι ενθαρρυντικό και επίσης πρέπει να πω ότι σε ζητήματα παραγωγικής διαδικασίας πρέπει να είναι σταθερά στην πρώτη ατζέντα εθνικής ανασυγκρότησης της χώρας. Δεν υπάρχει μέλλον χωρίς παραγωγική ανασυγκρότηση . Και δεν θα υπάρχει παραγωγική ανασυγκρότηση εάν δεν ενώσουμε δυνάμεις πάνω σε ένα σχέδιο ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό που πραγματικά θα βγάζει σε ένα παραγωγικό και οικονομικό ξέφωτο. Ως Περιφέρεια έχουμε βάλει τα θεμέλια για την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα. Πυξίδα μας η ανταγωνιστική οικονομία με την προστασία του περιβάλλοντος».

Kαι συνεχίζοντας είπε ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που η Περιφέρεια έχει αναλάβει για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα και της αγροτικής οικονομίας στην Αιτωλοακαρνανία, στην Αχαΐα και στην Ηλεία και εστίασε στους νέους αγρότες επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια προκειμένου να ικανοποιήσει το σύνολο των αιτημάτων που κατατέθηκαν διεκδίκησε και κατάφερε να εξασφαλίσει ποσό 10 εκατομμυρίων ευρώ πέραν της αρχικά προβλεπόμενης χρηματοδότησης, από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

«Δεν αφήσαμε καμία ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη», τόνισε ο Περιφερειάρχης. Και πρόσθεσε: «Διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε 10 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον πόρους ώστε μέσα από το Πρόγραμμα ‘Εγκατάσταση Νέων Γεωργών να ικανοποιήσουμε συνολικά 1.731 αιτήματα, δηλαδή το σύνολο των νέων αγροτών που πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Θέλω να υπενθυμίσω ότι  αρχική πίστωση που είχε εγκριθεί για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήταν 24.700.000 ευρώ, ποσό το οποίο δεν κάλυπτε το σύνολο των δικαιούχων. Έτσι, προκειμένου να ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων, οι πιέσεις μας ήταν διαρκείς, με αποτέλεσμα να εγκρίνεται τμηματικά η ενίσχυση της αρχικής πίστωσης, και τελικά το πρόγραμμα να κλείσει με 33.400.000 ευρώ».

Post Author: Iliop