Θανάσης Πετρόπουλος: «Δεν μπορεί να υπάρξει στοχευμένη παραγωγή χωρίς εκπαίδευση»

Κρίσιμη παρέμβαση σε μια καίρια χρονική συγκυρία από τον Πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος Θανάση Πετρόπουλο για το ζήτημα της εκπαίδευσης των νέων αγροτών της περιοχής μας. Η στατιστική επιβεβαιώνει ένα σημαντικό ρεύμα προσέλκυσης νέων ανθρώπων στον αγροτικό τομέα, οι οποίοι δυστυχώς δεν είναι εκπαιδευμένοι στην αγροτική παραγωγή. Γι αυτό και η χώρα μας βρίσκεται στην προτελευταία θέση στον τομέα της γεωργικής εκπαίδευσης με αποτέλεσμα να μην υπάρχει στόχευση στις καλλιέργειες και να ξοδεύεται άδικα χρόνος και χρήμα, αφού το παραγόμενο είδος δεν έχει ανταπόκριση από τις αγορές.

Με παρέμβασή του μέσω επιστολής προς το Κέντρο Επαγγελματικής Τεχνικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του ΟΑΕΔ, ο κ. Πετρόπουλος θέτει επί τάπητος για πρώτη φορά το ζήτημα της αγροτικής εκπαίδευσης στην περιοχή μας. Παραθέτει σημαντικά στοιχεία προκειμένου να πείσει τους υπεύθυνους του ΟΑΕΔ να προχωρήσουν στη δημιουργία δύο τμημάτων για όσους νέους θέλουν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα οι οποίο όπως διαφαίνεται από τα καταγεγραμμένα στοιχεία είναι αρκετοί. Κατά την άποψη του ΓΕΩΤΕΕ δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει εκπαίδευση σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα, όπως ο αγροτικός, την ώρα μάλιστα που ζητούμενο είναι οι εξαγωγές και η εξωστρέφεια.

Όπως αναφέρει ο κ. Πετρόπουλος στην παρέμβασή του: «Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Π.Δ.Ε.), ο πρωτογενής τομέας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την απασχόληση του ανθρώπινου δυναμικού.

* Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. (απογραφικό δελτίο Οκτωβρίου –Δεκεμβρίου 2018 / ΕΛΛΑΣ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ), στην Π.Δ.Ε. απασχολούνται ως κατά κύριο επάγγελμα Αγρότες 50.926 εργαζόμενοι και υπάρχουν 80.502 γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Χρήζει προσοχής το γεγονός ότι 133.844 άτομα είναι κάτοχοι και μέλη οικογένειας με γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ενώ απασχολούνται ως μόνιμοι εργάτες γης 3.483 άτομα και 142.370 ως εποχιακοί εργάτες γης

* Σύμφωνα με τα στοιχεία του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπ.Α.Α.Τ. στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πρόγραμμα Νέων Γεωργών: το 2009 εντάχθηκαν 915 Νέοι Αγρότες, το 2014 εντάχθηκαν 1.254 Νέοι Αγρότες και το 2016 εντάχθηκαν 1.818 Νέοι Αγρότες. Από τα παραπάνω στοιχεία τεκμηριώνεται το έντονο ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων για το αγροτικό επάγγελμα στην περιοχή. Αποτελεί δε αντικείμενο περεταίρω διερεύνησης εάν η επιλογή του αγροτικού επαγγέλματος στους νέους είναι λύση ανάγκης ή πραγματική τους επιθυμία

* Σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT (Agriculture, forestry and fishery statistics, edition 2018), το ποσοστό των Ελλήνων Αγροτών που έχουν γεωργική εκπαίδευση είναι 0,6% !!! κατατάσσοντας τη χώρα μας στην προτελευταία θέση στην Ε.Ε.-28 μία θέση μόλις μπροστά από τη Ρουμανία (0,4%), όταν ο Μ.Ο. της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 9,1%. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι, τα αντίστοιχα ποσοστά γεωργικής εκπαίδευσης είναι: στο Λουξεμβούργο 52,5%, στην Τσεχία 38,7%, στη Γαλλία 34,9%».

Κατά τον κ. Πετρόπουλο, ο οποίος εκφράζει την γενικότερη άποψη του κλάδου, « θεωρούμε ως Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας ότι προκύπτει η αδήριτη ανάγκη για βασική γεωργική εκπαίδευση και στη Δυτική Ελλάδα και ειδικότερα στην Πάτρα, την πρωτεύουσα του Δυτικού Άξονα της χώρας».

Έτσι προτείνεται να ιδρυθούν ειδικότητες όπου οι νέοι θα φοιτούν ως

* Τεχνικοί θερμοκηπίων βιολογικών καλλιεργειών με έμφαση στη χρήση γεωργίας ακριβείας και εναλλακτικών μεθόδων (πχ. Υδροπονίας).

*Αλλά και τεχνικοί διαχείρισης ζωϊκού κεφαλαίου κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων

Η πρόταση αυτή έγινε επειδή, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΩΤΕΕ, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καλλιεργούνται 93.266 στρέμματα υπαίθριων κηπευτικών και λαχανικών, 16.651 στρέμματα κηπευτικών υπό κάλυψη και θερμοκηπίων και μαζί με το όμορο κάμπο της Κυπαρισσίας αποτελούν τον λαχανόκηπο της χώρας.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παράγονται ετησίως περισσότεροι από 200.000 τόνοι αιγοπρόβειου γάλακτος, υπάρχουν 77 μεταποιητικές μονάδες γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ το ζωικό κεφάλαιο αιγοπροβάτων της Π.Δ.Ε. είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε επίπεδο περιφερειών της χώρας.

Post Author: Iliop