Καθοριστικό το επόμενο δεκαήμερο για την πατάτα της Δυτικής Αχαΐας- Βεσκούκης στο Agropress «Είμαστε σε αναμονή»

Το επόμενο δεκαήμερο είναι αυτό που θα καθορίσει την ποιότητα της πατάτας στη Δυτική Αχαΐα, τόσο από τιμή όσο και από ποιότητα. Οι πρώτες παρτίδες υπαίθριας πατάτας από την Δυτική Αχαΐα θα κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά παραμονές του Πάσχα. Ήδη έχει ξεκινήσει η διάθεση πατάτας θερμοκηπίου κυρίως στις αγορές του εξωτερικού με εξαιρετική ποιότητα και τιμή. Όπως σημειώνει στο Agropress ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δυτικής Αχαΐας Γιώργος Βεσκούκης, η τιμή στην πατάτα θερμοκηπίου ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική φθάνοντας τα 60 με 65 λεπτά το κιλό. Ωστόσο διαπίστωνε κανείς ότι η ποσότητα ήταν σχετικά μειωμένη σε σχέση με άλλες χρονιές, κάτι στο οποίο έπεσε καθοριστικό ρόλο και ο καιρός.
«Για την υπαίθρια πατάτα δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη. Το επόμενο δεκαήμερο θα καθορίσει πολλά πράγματα. Η αρχή στις παρτίδες υπαίθριας πατάτας θα γίνει από Καλαμάτα και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η Λακκόπτερα ώστε να προλάβουμε τις αγορές του Πάσχα, που η ζήτηση θα είναι μεγάλη» σημειώνει ο κ. Βεσκούκης.
Πάντως εικόνα για την αμπελοκαλλιέργεια αλλά και την παραγωγή ελιάς στη Δυτική Αχαΐα ακόμη είναι εξαιρετικά νωρίς να γίνει.
ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΣΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Πέρυσι η παραγωγή στον αμπελώνα της Δυτικής Αχαΐας ήταν μειωμένη κατά 40% ενώ εξίσου μειωμένη κατά 80 % (!) λόγω ασθενειών ήταν η παραγωγή λαδιού. Οι αγρότες εύχονται να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα, μιας και καθοριστικό ρόλο στο να χαθεί η παραγωγή στον αμπελώνα έπαιξαν οι βροχές του Ιουνίου στη Δυτική Αχαΐα. Σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή μας, ο κ. Βεσκούκης θεωρεί ότι ακόμη είναι νωρίς να πει κανείς εάν θα επηρεάσουν την παραγωγή.

Post Author: Iliop