Είναι κοινή μαρτυρία ότι η παραγωγή του ελαιολάδου τη φετινή χρονιά βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αν και όψιμη η συγκομιδή δίνει και μεγαλύτερες ποσότητες, σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, και σημαντική αυξημένη ποιότητα.
Κάποιος θα περίμενε ότι οι παραγωγοί θα είναι ευχαριστημένοι πουλώντας το ελαιόλαδο, ολοκληρώνοντας έτσι την παραγωγική περίοδο. Αυτό όμως δε συμβαίνει, καθώς η τιμή πώλησης έχει φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα κάνοντας την πώληση ασύμφορη.
Επιπλέον παρουσιάζεται και ένα διαχρονικό πρόβλημα, αυτό της έλλειψης εργατικών χεριών, που έχει ως αποτέλεσμα να μένουν οι ελιές αμάζευτες για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το ελαιόλαδο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για την ελληνική γεωργία και χρειάζεται η ανάπτυξη ολοκληρωμένης στρατηγικής για να πάρει τη θέση που του αρμόζει στη διεθνή αγορά.