Κρίση και πως επηρεάζει τις αποφάσεις μας

Η Agrotica 2018 ολοκληρώθηκε και τα στοιχεία από το πλήθος των επισκεπτών και των εκθετών δείχνουν σαφώς ότι ήταν επιτυχημένη και αποτελεί κάτι πολύ μεγαλύτερο από μία έκθεση προϊόντων. Μια απλή ανάγνωση στις ομάδες των ηλεκτρονικών μέσων δικτύωσης αρκεί για να δούμε πως αποτελεί ένα γιγαντιαίο κοινωνικό-κλαδικό γεγονός, στο οποίο γίνεται και ουσιαστική συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της αγροτικής παραγωγής.

Είμαστε πλέον στο έτος 2018 και η οικονομική κρίση κοντεύει να κλείσει δεκαετία. Τα αποτελέσματά της είναι εδώ για να μας τη θυμίζουν σε όλο της το εύρος. Φορολογία, αύξηση του κόστους παραγωγής και ταυτόχρονες μειώσεις στην τιμή πώλησης πλήττουν τους παραγωγούς όλο και περισσότερο. Όμως, πώς μπορούμε να ´βγούμε´ από αυτή την κρίση για να ασχοληθούμε με τα ουσιαστικά θέματα της παραγωγής;

Δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση. Για την ακρίβεια δεν υπάρχει κρίση πλέον! Ήταν εδώ για δύο, τρία ίσως και τέσσερα χρόνια. Πλέον έχει δώσει τη θέση της στη νέα πραγματικότητα, στη νέα οικονομική κατάσταση της χώρας, πάνω στην οποία θα πρέπει να δουλέψουμε για να διορθωθεί τα επόμενα χρόνια ό,τι γκρεμίστηκε βίαια. Καλούμαστε λοιπόν να πάρουμε αποφάσεις με βάση ένα τρίπτυχο. Πώς θα παράγουμε με το μικρότερο κόστος, πώς θα πουλάμε σε καλύτερες τιμές και πώς θα βρούμε νέες αγορές για την προώθηση των προϊόντων.

Οι αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να είναι σωστά μελετημένες και γρήγορες. Οφείλουμε να συνεργαστούμε, να περιορίσουμε τις σπατάλες και να χρησιμοποιήσουμε τις επιδοτήσεις ως εργαλεία που θα βελτιώσουν την παραγωγή μας.

Κλείνοντας, ας γίνουμε λίγο πρακτικοί. Τα σχέδια βελτίωσης είναι μια ευκαιρία για να ανανεωθεί ή να αποκτηθεί ο εξοπλισμός που θα δώσει επιπλέον καθαρά έσοδα. Δεν χρειάζονται υπερβολές, αλλά κάλυψη των πραγματικών αναγκών.

Η Agrotica 2018 έδειξε ότι παρά τη δύσκολη συγκυρία υπάρχει μια πολύ μεγάλη δυναμική. Εμείς πρέπει να πατήσουμε πάνω σε αυτή για να βελτιώσουμε με μικρά βήματα την εικόνα του πρωτογενούς τομέα.

Post Author: AgroPress