Λίπανση – Απαραίτητη η ανάλυση εδάφους

Η λίπανση αποτελεί μαζί με την άρδευση και την φυτοπροστασία τους 3 πυλώνες κάθε καλλιέργειας και για την επιτυχημένη εφαρμογή της θα πρέπει να συλλέξουμε συγκεκριμένες πληροφορίες.

  • Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζουμε τις απαιτήσεις της καλλιέργειας. Ποια θρεπτικά στοιχεία έχει μεγαλύτερη ανάγκη;
  • Στην συνέχεια θα πρέπει να κάνουμε ανάλυση του εδάφους για να δούμε τι θρεπτικά έχει το χωράφι μας. Η ανάλυση επίσης θα μας δείξει και άλλους παράγοντες όπως το pH και η αγωγιμότητα, χρήσιμα για να δούμε εάν το έδαφος βοηθάει στην απορρόφηση των θρεπτικών από το φυτό.

Έχοντας όλα αυτά τα στοιχεία έχουμε εικόνα για τις ακριβείς ελλείψεις και έτσι προχωράμε σε λιπάνσεις για την κάλυψη των αναγκών του χωραφιού μας. Δεν σπαταλούμε χρήματα σε λιπάσματα που μπορεί να μην τα χρειαζόμαστε και τελικά, ακόμα και εάν είναι ακριβά και καλά λιπάσματα, δεν είναι “καλά” για το δικό μας χωράφι.

Τί λίπασμα να χρησιμοποιήσω;

Στα γεωπονικά καταστήματα υπάρχει μεγάλη ποικιλία από λιπάσματα για βιολογική γεωργία ή για ολοκληρωμένη διαχείριση. Τα κλασικά κοκκώδη μέχρι υψηλής τεχνολογίας υδατοδιαλυτά ή βιοδιεγέρτες που διεγείρουν την ανάπτυξη των φυτών. Ανάλογα με τις απαιτήσεις της καλλιέργειας και τα αποτελέσματα της ανάλυσης του εδάφους ο γεωπόνος σας θα καταρτίσει ένα πρόγραμμα λίπανσης για τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Post Author: AgroPress

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *