Τα τελευταία χρόνια πολλοί νέοι έχουν στραφεί προς τον πρωτογενή τομέα. Πολλές νέες καλλιέργειες έχουν εμφανιστεί, υποσχόμενες μεγάλα κέρδη και τα αποτελέσματα που έχουμε δεν είναι όλα ενθαρρυντικά. Επιπλέον η γενική ατμόσφαιρα που έχει επικρατήσει είναι να γίνεται εκκίνηση μιας νέας επιχείρησης με την χρήση κάποιας επιδότησης, π.χ. του μέτρου των νέων γεωργών.
Υπάρχει όμως και η άλλη όψη. Νέοι αγρότες ξεκινούν την προσπάθειά τους χωρίς να εστιάζουν στο πώς θα επιδοτηθούν, είναι σίγουρα μια μικρή μειοψηφία. Με χρήση μιας μικρής ή μεγαλύτερης γης δημιουργούν ένα ρεαλιστικό, αγροτικό επιχειρηματικό πλάνο που σε μικρό βάθος χρόνου αποδίδει ένα ικανοποιητικό εισόδημα για μια οικογένεια, στα πλαίσια της κρίσης. Το παράδειγμα της βιολογικής φάρμας Pelasgon δεν θα παρουσιάσει μεγάλα και σε σύντομο χρονικό διάστημα κέρδη, αλλά μια αγροτική επιχείρηση που με μικρά βήματα καταφέρνει να ανταπεξέρχεται και να αναπτύσσεται μέσω της επέκτασης των εκτάσεων με σταθερά βήματα.
Σας παρουσιάζουμε τον Νίκο Πέττα τον παραγωγό της φάρμας Pelasgon. Που βρίσκεται και ποια είναι η δραστηριότητα της φάρμας;
H βιολογική φάρμα Pelasgon βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Πάτρας, στην περιοχή Αγιοβλασίτικα. Ξεκίνησα σε ένα ιδιόκτητο κτήμα 10 στρεμμάτων. Σκοπός μου ήταν να ασχοληθώ με την παραγωγή βιολογικών κηπευτικών και αυγών ελευθέρας βοσκής.
Πώς ξεκινήσατε την δραστηριότητα;
Η οικονομική κρίση δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στην προηγούμενη επαγγελματική ασχολία και ξεκίνησα την αναζήτηση για κάτι νέο. Έχοντας ένα ιδιόκτητο κτήμα προσανατολίστηκα στον πρωτογενή τομέα και έκανα επιλογή σε κάτι που μου ταίριαζε περισσοτερο. Σε συνεργασία με σύμβουλο γεωπόνο βάλαμε τα οικονομικά δεδομένα κάτω, πρακτικά με μολύβι και χαρτί, και δημιουργήσαμε το πλάνο πάνω στο οποίο κινούμε μέχρι σήμερα. Να σας πω την αλήθεια αναζητήσαμε κάποια επιδότηση, όμως επειδή δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο με την δραστηριότητα, πήρα την απόφαση να το ξεκινήσω με ένα μικρό κεφάλαιο που είχα. Το μέτρο του νέου αγρότη δεν “έτρεχε” και δεν είχε νόημα να περιμένω άπραγος. Έτσι μέχρι σήμερα δεν έχω πάρει καμία επιδότηση για την παραγωγή
Πείτε μας σύντομα ποιο είναι το πλάνο που δημιουργήσατε;
Ήθελα να παράγω βιολογικά προϊόντα και αυγά. Αφού κάναμε επιλογή των προϊόντων, κάναμε έρευνα αγοράς για τα σημεία πώλησης. Από αυτή την διαδικασία καταλήξαμε στο πλάνο μας. Πρακτικά έχω παραγωγή εποχιακών κηπευτικών όλο το χρόνο και αυγών ελευθέρας βοσκής. Βγάλαμε τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και άδειες και για πώληση αρχικά εστιάσαμε στην βιολογική λαϊκή της Πάτρας και σε καταστήματα εστίασης και βιολογικών κηπευτικών. Μέχρι στιγμής αυτά είναι αρκετά για τη προώθηση της παραγωγής. Επειδή δεν υπήρχε η δυνατότητα για περισσότερα εργατικά χέρια η δουλειά γίνεται από εμένα με εποχιακή κάλυψη όταν οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες ή με μηχανήματα τα οποία δεν διαθέτω, όπως π.χ. το τρακτέρ.
Η παραγωγή έχει μείνει σταθερή ή έχετε προχωρήσει σε επόμενα βήματα; Τί νέο ετοιμάζετε;
Από το 2017 χρειάστηκε να αυξήσουμε τα στρέμματα και έτσι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουν διπλασιαστεί. Έχουν γίνει παράλληλες κινήσεις για να αυξηθεί η παραγωγή και η ζήτηση. Προχωρούμε για την παρουσία σε περισσότερες λαϊκές αγορές και με χρήση νέων τεχνολογιών δημιουργήσαμε ηλεκτρονικό μανάβικο, όπου ο καθένας από την περιοχή της Πάτρας μπορεί να παραγγείλει φρεσκοκομμένα, βιολογικά κηπευτικά και αυγά. Δείτε >>>
Πείτε μας λίγα λόγια για το τι παράγετε.
Αναλόγως την εποχή παράγουμε, πάντα με βιολογικό τρόπο, σπανάκια, ραδίκια, τομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, καρότα, μαρούλια, μπάμιες, κρεμμύδια, μπρόκολα κ.ά. Με καλλιεργητικές τεχνικές, όπως η αμειψισπορά, η παραγωγή δίνει προϊόντα που ξεχωρίζουν για την γεύση τους. Προσπαθούμε τα προϊόντα να είναι όσο πιο αγνά γίνεται.
Για τα αυγά ελευθέρας βοσκής τί έχετε να προσθέσετε; Γιατί επιλέξατε αυτό το τρόπο παραγωγής;
Είναι ότι πιο κοντινό στην παραδοσιακή τεχνική, χωρίς ελεγχομενες συνθήκες θερμοκρασίας και τεχνητού φωτισμού. Προσομοιάζει σε ότι κάνει ο κόσμος στην αυλή του στα χωριά. Η αλήθεια είναι πως μέχρι να λειτουργήσει αυτή η μονάδα σε επαγγελματικό επίπεδο, πλήρωσα τις αποτυχίες. Κατάφερα όμως με ελληνική ράτσα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μπορώ να πω ότι παράγω ποιοτικό, παραδοσιακό αυγό, για αυτό σημαντικά καταστήματα της Πάτρας με εμπιστεύονται, τόσο από τον τομέα της ζαχαροπλαστικής όσο και της πώλησης παραδοσιακών προίόντων.
Ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας. Θέλετε να συμπληρώσετε κάτι;
Θα ήθελα να τονίσω ότι στο ξεκίνημα οι γνώσεις ήταν περιορισμένες. Σε όλα τα στάδια σημαντικό ρόλο έπαιξε ο γεωπόνος σύμβουλος που συνεργάζομαι. Η βοήθεια ήταν σημαντική τόσο σε θέματα σχεδιασμού(επιλογή καλλιέργειας- πιστοποιήσεις κτλ) αλλά και σε πρακτικά ζητήματα καλλιέργειας. Χωρίς τυμπανοκρουσίες και μεγάλες υποσχέσεις δημιούργησα μια επιχείρηση που μου δίνει ένα καλό για την εποχή εισόδημα. (γέλια) Το ότι τα δίνουμε όλα στο συνέταιρο που λέγεται κράτος είναι άλλο κεφάλαιο.