Μέθοδοι Γεωργίας Ακριβείας στην Ελαιοκαλλιέργεια – Τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή σε ελαιώνες στην Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία

Σημαντικά αποτελέσματα που αφορούν την Ελαιοκαλλιέργεια και τη Διαχείρισή της με μεθόδους Γεωργίας Ακρίβειας, τα οποία έχουν προκύψει στο πλαίσιο υλοποίησης του ερευνητικού έργου Opóra, πρόκειται να παρουσιαστούν σε αντίστοιχες ενημερωτικές εκδηλώσεις που τελούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και θα πραγματοποιηθούν στον Πύργο στις 25 Φεβρουάριου 2020 και στο Μεσολόγγι στις 26 Φεβρουαρίου 2020.

Το ερευνητικό έργο Opóra αναπτύσσεται σε 6.000 στρέμματα ελαιώνων στις Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, με τη συμμετοχή επιλεγμένων παραγωγών και στόχευση στην ανάπτυξη μίας υπηρεσίας, που θα προσφέρει συμβουλευτική λίπανσης, άρδευσης, και φυτοπροστασίας ανά ζώνες διαχείρισης σε ένα μεγάλο εύρος καλλιεργητικών συνθηκών, λαμβάνοντας υπόψη την εδαφοκλιματική και αγρονομική ταξινόμηση των ελαιώνων. Για την επίτευξη των ανωτέρω αξιοποιούνται τόσο η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία, όσο και οι παραδοσιακές αγρονομικές πρακτικές.

Ο πλήρης τίτλος του ερευνητικού έργου είναι «Ανάπτυξη πρότυπης υπηρεσίας γεωργίας ακρίβειας για την ελαιοκαλλιέργεια» και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020». Υλοποιείται από την εταιρία Οικοανάπτυξη Α.Ε. και το Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ εντάσσεται στο Πρόγραμμα RIS3 – Έξυπνη Εξειδίκευση, Αγροδιατροφή.

Στις δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις με θέμα: «Σύγχρονες τεχνικές και απαιτήσεις στην ελαιοκαλλιέργεια», εισηγητές θα είναι μέλη της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και στελέχη επιχειρήσεων, οι οποίοι θα εστιάσουν σε θεματικές ενότητες που αφορούν την ελαιοκαλλιέργεια (π.χ. θρέψη, φυτοπροστασία, ποιοτικά χαρακτηριστικά), αλλά και τις εμπορικές προοπτικές του ελαιοκομικού τομέα.

Οι εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν και τις δύο ημέρες στις 5 το απόγευμα είναι ανοικτές στο κοινό. Οι εργασίες τους θα φιλοξενηθούν στο Διοικητήριο Π.Ε. Ηλείας στον Πύργο και αντίστοιχα στο Διοικητήριο Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, στο Μεσολλόγι. Το πλήρες πρόγραμμα έχει ως εξής:

17.00 – 17.30, Προσέλευση
17.30 – 18.00, Χαιρετισμοί – Εισαγωγή

18.00 – 18.15
«Το περιβάλλον της ελαιοκαλλιέργειας στη Δυτική Ελλάδα – Προβλήματα & Προκλήσεις»
Πετρόπουλος Αθανάσιος, Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Παραρτήματος Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδα
18.20 – 18.35
«Η ορθολογική λίπανση της ελιάς»
Παυλάκος Στάθης, Διευθυντής Marketing και R&D της COMPO ΕΛΛΑΣ

18.40 – 18.55
«Ποιοτικά χαρακτηριστικά προϊόντων ελιάς»
Μαγιάτης Προκόπιος, Αναπληρωτής Καθηγητής Εργαστηρίου Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Φαρμακευτικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών
19.00 – 19.15
«Οι σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς ελαιολάδου / επιτραπέζιας ελιάς»
25/2 Τάγαρης Χρήστος, Πρόεδρος OLYMPIAN GREEN
26/2 Ιωάννης Ξεσφίγγης, Μέλος επιστημονικής ομάδας «Κέντρο Ποιότητας ελιάς»
19.30 – 20.00
«Η Γεωργία ακριβείας στην ελαιοκαλλιέργεια – το ερευνητικό πρόγραμμα Opóra»
Πέρρος Νίκος, Δ/ντής Νοτίου Ελλάδας της ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ AE & επιστημονικοί συνεργάτες
20.00 – 20.30, Συζήτηση
20.30 – 21.00, Ελαφρύ γεύμα

Μετά το πέρας της συζήτησης θα λειτουργήσει informationdesk για την παροχή εξειδικευμένων πληροφοριών στα θέματα που αφορούν τις τεχνικές και τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος.

Post Author: AgroPress