Με απόλυτη επιτυχία και με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιανουαρίου η ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε η ΔΑΟΚ Πρέβεζας και ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας, με την ευγενική χορηγία του Δήμου Πρέβεζας.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στη Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Πρέβεζας και η συμμετοχή τόσο των γεωπόνων όσο και των παραγωγών ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμούς που απηύθυναν ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας κ. Χαράλαμπος Πάνης, ο προϊστάμενος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Ιωάννης Αυγέρης και ο αντιδήμαρχος του Δήμου Πρέβεζας κ. Γρηγόρης Κουμπής εκ μέρους του Δημάρχου Πρέβεζας.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Πρέβεζας κ. Αναστάσιος Γάτσιος ο οποίος έκανε μια παρουσίαση για τα γενικότερα θέματα της φυτοϋγείας στη χώρα μας, με δεδομένο και το γεγονός ότι ο FAO έχει ανακηρύξει το 2020 ως “Παγκόσμιο Έτος Φυτοϋγείας” (International Year of Plant Health- IYPH 2020). Επισήμανε τους κινδύνους που προκύπτουν για την υγεία των φυτών από την ολοένα και αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση του διεθνούς εμπορίου, και αναφέρθηκε σε εχθρούς και ασθένειες που τα τελευταία χρόνια έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές στην αγροτική παραγωγή αλλά και στα δασικά οικοσυστήματα. Τέτοια χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Tuta absoluta στην τομάτα, που έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές και στη χώρα μας, από το 2009 που εμφανίστηκε και η Xylella fastidiosa στην ελιά, με τις τεράστιες ζημιές που έχει προκαλέσει στην ελαιοκαλλιέργεια της Ιταλίας. Τόνισε ακόμα τη σπουδαιότητα των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για την πρόληψη της εισαγωγής και της μετάδοσης νέων παθογόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη χώρα μας, καθώς και την υποχρέωση των παραγωγών να προμηθεύονται φυτά πιστοποιημένα με φυτοϋγειονομικά διαβατήρια.
Ακολούθησε η ομιλία του κύριου ομιλητή της εκδήλωσης, καθηγητή ιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Νικολάου Κατή, ο οποίος παρουσίασε όλα τα δεδομένα σχετικά με τη νέα και πολύ επικίνδυνη ίωση της τομάτας, τον ιό της καστανής ρυτίδωσης (ToBRFV)
Επισήμανε ότι πρόκειται για ένα νέο ιό που πιθανολογούμε ότι έχει προκύψει από γενετικές μεταλλάξεις και γενετικό ανασυνδυασμό άλλων παλιότερων ιών. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι η μεγάλη ανθεκτικότητα στις συνθήκες του περιβάλλοντος και ο τρόπος μετάδοσης, ο οποίος είναι ιδιαίτερα εύκολος και μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Ο ToBRFV ανήκει σε μία ομάδα ιών οι οποίοι μεταδίδονται μηχανικά, με φυτικό εκχύλισμα, και αυτό τον καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνο. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν ο Ιός του μωσαϊκού του Πεπίνο (Pepino Mosaic Virus) και ο Ιός του μωσαϊκού της Τομάτας (ToMV). O ToBRFV μπορεί να μεταδοθεί: α)Με το σπόρο και τα μολυσμένα σπορόφυτα β)Με τους καλλιεργητικούς χειρισμούς αυτών που εργάζονται μέσα στο θερμοκήπιο γ)Με τους βομβίνους που χρησιμοποιούνται για την επικονίαση των φυτών δ)Με τα φυτικά υπολείμματα
Καθώς δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέτρα για την καταπολέμηση του ιού, αλλά ούτε και ανθεκτικά υβρίδια-ποικιλίες (προς το παρόν τουλάχιστον) η αντιμετώπισή του γίνεται μόνο με προληπτικά μέτρα. Για την πρόληψη της εισαγωγής και της διασποράς του ιού συνιστώνται τα ακόλουθα:
α)Χρήση πιστοποιημένου σπόρου και πιστοποιημένων φυτών με φυτοϋγειονομικά διαβατήρια. Ήδη όλες οι εταιρείες σποροπαραγωγής προχωρούν πλέον σε παραγωγή απολυμασμένου σπόρου ελαχιστοποιώντας έτσι τους κινδύνους προσβολής από τον ιό. β)Χρήση όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής στο θερμοκήπιο, όπως χρήση γαντιών, απολύμανση των χεριών και των εργαλείων, χρήση απολυμαντικών ταπέτων στις εισόδους των θερμοκηπίων κλπ. γ)Με την εμφάνιση των πρώτων ύποπτων συμπτωμάτων άμεση αποστολή δειγμάτων στα αρμόδια εργαστήρια για την ταυτοποίηση του ιού, και καταστροφή με καύση όλων των ύποπτων φυτών δ)Σε καλλιέργειες που έχουν ήδη προσβληθεί θα πρέπει να γίνει προσεκτική καταστροφή των φυτικών υπολειμμάτων, απολύμανση του θερμοκηπίου και του εδάφους και να μην καλλιεργηθεί πάλι τομάτα για τα επόμενα 2 χρόνια.
Μετά το τέλος της παρουσίασης του κ. Κατή ακολούθησε συζήτηση και απαντήσεις σε ερωτήσεις και απορίες των παρευρισκομένων.