Ενα ακόμα νεονικοτινοειδές παρασιτοκτόνο το οποίο είχε πρωτύτερα εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύθηκε σήμερα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η συνέχιση της χρήσης του συγκεκριμένου φυτοφαρμάκου, του thiacloprid, δεν εγκρίθηκε, κατόπιν σχετικής επιστημονικής συμβουλής της EFSA (της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων), σύμφωνα με την οποία είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
Πρόκειται για το τέταρτο νεονικοτινοειδές, από τα πέντε τα οποία είχαν εγκριθεί στο παρελθόν, του οποίου η χρήση περιορίζεται ή απαγορεύεται από το 2013 μέχρι σήμερα. Τα νεονικοτινοειδή είναι εντομοκτόνα χημικά παρεμφερή με τη νικοτίνη. Η χρήση τους εγκρίθηκε για πρώτη φορά στην Ε.Ε. το 2005. Ως συστημικά παρασιτοκτόνα, δεν μένουν στην επιφάνεια (π.χ. στα φύλλα) των φυτών, αλλά απορροφώνται και διαχέονται σε ολόκληρο τον οργανισμό, από τα άνθη ως τις ρίζες, τη γύρη και το νέκταρ.
Το 2012, νέα επιστημονικά ευρήματα έδειξαν ότι μία σειρά από νικοτινοειδή εντομοκτόνα ήταν ιδιαίτερα επιβλαβή για τις μέλισσες. Την επόμενη χρονιά ελήφθησαν τα πρώτα μέτρα για τον δραστικό περιορισμό της χρήσης ορισμένων εξ αυτών, ενώ εγκρίθηκαν και δύο νέοι κανονισμοί που επέβαλλαν αυστηρότερα κριτήρια για τη χρήση παρασιτοκτόνων σχετικά με την επίδρασή τους σε πληθυσμούς μελισσών.
Η ουσία που απαγορεύθηκε σήμερα, το thiacloprid, είχε οριστεί από την Επιτροπή ως «υποψήφια προς αντικατάσταση», λόγω ιδιοτήτων που προκαλούν ενδοκρινολογικές διαταραχές στον άνθρωπο. Στην περίπτωση ουσιών που υπάγονται σε αυτήν την κατηγορία, οι εθνικές αρχές οφείλουν να αναζητήσουν εναλλακτικές, μεταξύ των οποίων και μη χημικές μεθόδους. Η περίοδος για την οποία ήταν εγκεκριμένη για χρήση η συγκεκριμένη ουσία θα έληγε στις 30 Απριλίου 2020.
Η αρμόδια Επίτροπος, Στέλλα Κυριακίδου (Υγεία και Ασφάλεια Τροφίμων), δήλωσε σχετικά: «Η επιστημονική συμβουλή της EFSA είναι σαφής: η χρήση του εν λόγω φυτοφαρμάκου συνδέεται με περιβαλλοντικές ανησυχίες, ιδίως όσον αφορά τις επιπτώσεις του στα υπόγεια ύδατα, αλλά και στην ανθρώπινη υγεία και την τοξικότητα για το αναπαραγωγικό σύστημα. Η σημερινή απαγόρευση αποτελεί μία ακόμη σαφή απόδειξη της δέσμευσης της Επιτροπής να προστατεύσει την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών και του περιβάλλοντος. Απόδειξη της προτεραιότητας αυτής είναι η στρατηγική “από το αγρόκτημα στο πιάτο”, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας». Ο νέος κανονισμός θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις προσεχείς ημέρες.
Πηγή: kathimerini.gr