Νέος αγρότης – Η αιρετική άποψη

Αποτελεί κοινή πρακτική ένας νέος που επιθυμεί να ακολουθήσει το αγροτικό επάγγελμα να επιδιώκει την είσοδό του μέσω του προγράμματος επιδότησης που δίνει περίπου 20.000 ευρώ για την κάλυψη των αρχικών εξόδων. Αυτό είναι σίγουρα ένα σημαντικό βοήθημα, όμως δεν είναι λίγοι οι νέοι που ξεκινούν την προσπάθεια μόνοι τους.

Τί προσφέρει μια τέτοια κίνηση;

Ο νέος αγρότης που δεν παίρνει τα χρήματα της επιδότησης, δεν έχει και τις δεσμεύσεις που το συνοδεύουν. Για παράδειγμα δεν είναι απαραίτητο να έχει από την αρχή μεγάλες εκτάσεις αλλά μπορεί να ξεκινήσει με μικρές εκτάσεις και όσο αυξάνεται η ζήτηση των προϊόντων του να αυξάνει και την παραγωγή του. Επιπλέον μαθαίνει σταδιακά μέσα από τα λάθη του, που δεν επιφέρουν τις σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις, όπως στην περίπτωση που ξεκινήσει με μεγάλες εκτάσεις. Σίγουρα τα οικονομικά οφέλη θα είναι μικρότερα, όμως η grow as you go προσέγγιση στην πράξη φαίνεται να αποδίδει.

Είναι πολλά τα παραδείγματα νέων γεωργών, που χωρίς να επιδιώκουν την “επιτροπία” κάποιου προγράμματος ενίσχυσης και με σταθερά βήματα κατάφεραν ακόμα και μέσα στην κρίση να δημιουργήσουν μονάδες παραγωγής και αν έχουν σταθερό εισόδημα. Τέτοια παραδείγματα θα παρουσιάζουμε μέσα από την agropress.com.gr.

Σαφώς δεν θα ωραιοποιήσουμε τις συνθήκες. Η βαριά φορολογία και οι εισφορές έρχονται να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του νέου αγρότη. Ο σκοπός μας είναι να γίνει κατανοητό πως δεν είναι οι επιδοτήσεις προϋπόθεση για την παραγωγή αλλά ένα βοηθητικό εργαλείο. Αυτό που είναι απαραίτητο σε κάθε περίπτωση είναι να υπάρχει ένα οργανωμένο πλάνο για το τι θέλουμε να κάνουμε και που θέλουμε να φτάσουμε. Με χαρτί και μολύβι να δούμε εάν τα νούμερα βγαίνουν για να έχουμε ένα ικανοποιητικό εισόδημα. Σε αυτό χρήσιμη είναι η συμβουλή ενός συμβούλου γεωπόνου.

Post Author: AgroPress

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *