Ο Έλληνας που κατέκτησε τη Βουργουνδία

Για τους Γάλλους είναι, απλώς, ο Kyriakos. Επαγγελματίας που θαυμάζουν και εκτιμούν αλλά και φίλος τους. «Αυτό που πέτυχε ήταν ένας άθλος. Ηρθε στη Βουργουνδία σε μια εποχή που το 80% των κρασιών μας, παρά την αναμφισβήτητη οινική παράδοση της περιοχής μας, ήταν κάτω του μετρίου και μόλις το 20% ήταν αξιόλογα. Μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να αντιστρέψει αυτό το ποσοστό. Δεν ξέρω πολλούς που θα μπορούσαν να το κάνουν – ούτε καν να το φανταστούν».

Είναι ένα πρωινό του Ιουλίου, βρίσκομαι στα περίχωρα της πόλης Μπον και ακούω τον Γάλλο διευθυντή πωλήσεων της ιστορικής βαρελοποιίας Remond να μιλάει με τέτοιο θαυμασμό για έναν Ελληνα: τον Κυριάκο Κυνηγόπουλο, τον επονομαζόμενο «ιπτάμενο οινολόγο» – γιατί βρίσκεται συνεχώς σε ένα αεροπλάνο, ταξιδεύοντας. Εύλογoς αυτός ο χαρακτηρισμός, αφού στο πελατολόγιό του περιλαμβάνονται οινοποιεία όχι μόνο στη Γαλλία αλλά σε όλο τον κόσμο: ΗΠΑ, Αργεντινή, Χιλή, Νότιο Αφρική, Ισπανία, Ιταλία, Ελβετία, Βέλγιο, Κύπρο. «Μέσα από τη συνεργασία μας, είδαμε τα κρασιά μας, χρόνο με τον χρόνο, να βελτιώνονται. Κι εδώ είναι Βουργουνδία, παράγουμε απαιτητικά κρασιά, μονοποικιλιακά, Chardonnay ή Pinot Noir, δεν έχουμε την ευκολία των blend, όπως οι συνάδελφοί μας στο Μπορντό», θα μου έλεγε αργότερα ο Φρανκ Γκριξ, τεχνικός διευθυντής του οινοποιείου Olivier Leflaive. Παρόμοια εγκωμιαστικά λόγια θα άκουγα και από άλλους: από τον Ζεράρ Μπερτράν, διάσημο πρώην παίκτη του ράγκμπι (έπαιξε και στην Εθνική Γαλλίας), νυν οινοποιό και ιδιοκτήτη αμπελώνων έκτασης 12.000 στρεμμάτων αλλά και τον πολύ γνωστό, επίσης Γάλλο, οινοκριτικό Μισέλ Μπετάν.


Ο πανέμορφος αμπελώνας της Βουργουνδίας είναι η καρδιά τς οινικής Γαλλίας. Εδώ καλλιεργούνται κυρίως οι ποικιλίες Chardonnay και Pinot Noir.

Η «Κ» βρέθηκε στην Μπον με αφορμή την εκδήλωση που διοργάνωσε ο Κυριάκος Κυνηγόπουλος για να γιορτάσει τα τριάντα χρόνια του στη Βουργουνδία. Οι καλεσμένοι του, στο πανέμορφο Chateau de Santenay, ήταν δεκάδες, από διάφορες χώρες. Στην ελληνική αντιπροσωπεία ήταν οι δύο «πατριάρχες» του κρασιού μας, Θανάσης Παρπαρούσης (της πατρινής οινοποιίας) και Βασίλης Κανελλακόπουλος (Κτήμα Μερκούρη), ο Διονύσης Μαυρομμάτης (της ομώνυμης αλυσίδας εστιατορίων στο Παρίσι και όχι μόνο), καθώς και ο οινοποιός Μπάμπης Μπεκρής (οινοποιείο Ακραθως, Χαλκιδική) και ο οινολόγος Γρηγόρης Σκοπελίτης, συνεργάτης γνωστών εγχώριων οινοποιείων.

«Η Βουργουνδία είναι για τους οινόφιλους ό,τι είναι το Βατικανό για τους Καθολικούς. Το ότι ο Κυνηγόπουλος κέρδισε την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό των Γάλλων σε αυτή την “ιερή” αμπελοοινική περιοχή είναι σπουδαίο κατόρθωμα», μας είπε ο Θανάσης Παρπαρούσης. «Με το μυαλό του, την επιμονή του, τη φιλοδοξία του και, φυσικά, την εργατικότητά του άνοιξε δρόμους, σε δύσκολες συνθήκες. Τιμάει την Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο», συμπλήρωσε ο Βασίλης Κανελλακόπουλος.


Ο Κυριάκος Κυνηγόπουλος (δεξιά) με τον Γάλλο οινοποιό Ολιβιέ Λεφλέβ.

Ο Κυριάκος Κυνηγόπουλος γεννήθηκε στους Αμπελοκήπους της Θεσσαλονίκης. Ο πατέρας του ήταν αρχιτέκτονας, η μητέρα του μοδίστρα. Ονειρεύονταν να τον δουν στρατιωτικό γιατρό. Ομως εκείνον τον γοήτευε η γη. Ο παππούς του είχε αμπέλια. Κι από τα 13 εγγόνια, ήταν o μοναδικός που τον ακολουθούσε στα χωράφια, από πιτσιρικάς. Τελειώνοντας το Λύκειο, αποφάσισε να σπουδάσει Οινολογία, αλλά αυτό δεν ήταν εφικτό τότε στην Ελλάδα.

Εφυγε, λοιπόν, για τη Γαλλία. Πήρε το πτυχίο του από την Μπον και ετοιμαζόταν να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη. Ομως, μια υποτροφία για μεταπτυχιακό τον κράτησε εκεί. Το 1989, ένα τοπικό εργαστήριο αναζητούσε οινολόγο για τον τρύγο. Αυτή ήταν η πρώτη του δουλειά. Ο δρόμος για μια λαμπρή καριέρα είχε μόλις ανοίξει. Δεν έμελλε να φύγει ποτέ από τη Βουργουνδία. Το 2005 αγόρασε το εργαστήριο στο οποίο εργαζόταν, το Βurgundia. Ολα τα υπόλοιπα είναι ιστορία.


H εκδήλωση έγινε στο Chateau de Santenay.

Εξαιρετικός οικοδεσπότης στη δεύτερη πατρίδα του, τη Γαλλία, ο κ. Κυνηγόπουλος φρόντισε να ξεναγηθούμε σε μεγάλα βουργουνδικά οινοποιεία στον περίφημο δρόμο των Grands Crus, όπου βρίσκονται αμπελοτόπια μυθικά –και καθόλου υπερβολή δεν είναι αυτό–, όπως αυτά του Pommard, του Volnay, του Montrarchet, να δοκιμάσουμε λευκές και ερυθρές Βουργουνδίες και να γευθούμε τοπικές σπεσιαλιτέ.

Ρώτησα τον Ελληνα οινολόγο πότε, κατά τη γνώμη του, ένας οινοποιός έχει πετύχει – άρα, ποια συμβουλή δίνει στους πελάτες του. «Τους λέω ότι το ζητούμενο δεν είναι να φτιάχνουν κρασιά για να “πάνε” εκεί όπου θέλει ο καταναλωτής, αρωματικά και εύκολα, δηλαδή, αλλά “μεγάλα” κρασιά, με χαρακτήρα, που να ξεχωρίζουν. Εκείνοι να οδηγούν τον καταναλωτή…», μου απάντησε. Αυτό κάνει ο ίδιος στη Βουργουνδία, ως σύμβουλος τόσο πολλών ονοποιείων. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το ότι οι Γάλλοι πίνουν… κρασί στο όνομα του Kyriakos.

ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Post Author: Iliop