«Ο κάμπος θα ξεδιψάσει πάση θυσία»

Δεν είναι και τόσο εύκολο να είσαι δήμαρχος σε μια περιοχή με μεγάλη ποικιλιομορφία σε καλλιέργειες όπως αυτή της Δυτικής Αχαΐας. Αυτό αναγνωρίζει ο Δήμαρχος της περιοχής Χρήστος Νικολάου που τονίζει ότι ότι ο κάμπος παραμένει από τους πιο παραγωγικούς της χώρας. Σημειώνει ότι έχουν γίνει τα βήματα ώστε τα προϊόντα που καλλιεργούνται στην περιοχή να μπορέσουν να αποκτήσουν τη δυναμική που τους αξίζουν. Ο κ. Νικολάου στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Agropress.com.gr απαντά και για ποιο λόγο ζητάει για μια ακόμη φορά την επανεκλογή του για δεύτερη φορά. Δεν παραλείπει, επίσης, να αναφερθεί στις δυσκολίες που αντιμετώπισε αμέσως μόλις ανέλαβε τα δημαρχιακά καθήκοντα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟ,
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ AGROPRESS.COM.GR

-Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό της θητείας σας, θεωρείτε ότι πετύχατε τους στόχους σας;

Σε ένα μεγάλο βαθμό τα καταφέραμε. Σας υπενθυμίζω ότι ένα από τα μεγάλα έργα της δημοτικής αρχής δεν είναι άλλο από το να καταφέρουμε να λύσουμε το πρόβλημα της άρδευσης του κάμπου της Δυτικής Αχαΐας. Δηλαδή την επέκταση της διώρυγας του φράγματος του Πηνειού της Ηλείας και τη μεταφορά νερού στην περιοχή μας. Είναι ένα έργο ανάπτυξης για να κρατηθεί ο αγρότης στην ύπαιθρο και θεωρώ ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα.
Στο συγκεκριμένο έργο διαπιστώσαμε, όταν αναλάβαμε, ότι η μελέτη που είχε δημοπρατηθεί το 2006 δεν ήταν άρτια και δεν μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από καμία πηγή. Καταφέραμε να εξασφαλιστεί ένα ποσό 3,3 εκατομμυρίων ευρώ και προχωρήσαμε στην επικαιροποίηση της μελέτης, ακολούθησε μελέτη απαλλοτριώσεων και δικτύων. Ήταν αναγκαίο να το κάνουμε αφού στην περιοχή μας έχουμε έξυπνες θερμοκηπιακές καλλιέργειες τόσο στη φράουλα όσο και στην πατάτα. Γνωρίζετε από την εμπειρία σας ότι η Δυτική Αχαΐα πρωταγωνιστεί στην καλλιέργεια πατάτας τόσο σε θερμοκήπιο όσο και με τον παραδοσιακό τρόπο. Συνεπώς η χρήση φθηνού νερού είναι ζήτημα ζωής για τους αγρότες.
-Η μείωση του κόστους παραγωγής είναι ζήτημα επιβίωσης;
Δεν το συζητάμε. Άλλωστε η δυνατότητα μείωσης του κόστους της ενέργειας είναι το ζητούμενο στις μέρες μας. Δημιουργείται ένα τεράστιο πρόβλημα με τη ΔΕΗ όταν χρειάζεται η αντλία της άρδευσης να δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ. Αυτό είναι ένα τεράστιο κόστος για τον αγρότη, που μεταφράζεται σε επιπλέον κόστος έως και 10 χιλιάδες ευρώ ετησίως.
Με την εξοικονόμηση που επιτυγχάνουμε, το επιπλέον κεφάλαιο πέφτει στην παραγωγή , στα εφόδια, στα μηχανήματα, στις υποδομές. Να σας αποκαλύψω ότι έχουν πτωχεύσει οικογένειας διότι αν δεν πετύχει η γεώτρηση τινάζεται στον αέρα ο προϋπολογισμός της καλλιέργειας. Γι αυτό τον λόγο και εγώ ως δήμαρχος το διεκδίκησα από την πρώτη στιγμή
Εμείς κάναμε ό,τι ήταν απαραίτητο για να ωριμάσει το έργο της μεταφοράς νερού και πλέον έχουμε φθάσει σε έναν πολύ καλό δρόμο. Μένει όμως το υπουργείο να το υλοποιήσει. Μόνο έτσι θα ξεδιψάσει ο κάμπος. Και τέλος είναι εξίσου σημαντικό να σας πω ότι διεκδικούμε από τον Πηνείο ποταμό,το 1/3 του νερού που χύνεται στην θάλασσα.

  • Πέρα όμως από την παραγωγή ζητούμενο είναι οι εξαγωγές. Έχουν γίνει βήματα σε αυτό τον τομέα;

Από την πρώτη στιγμή διεκδικήσαμε τμήμα του πολιτικού αεροδρομίου του Αράξου να μετατραπεί σε cargo, δηλαδή εμπορικό για τη μεταφορά των αγροτικών προϊόντων σε ξένες χώρες. Eχουν γίνει βήματα σε αυτό τον τομέα. Το κάνουμε αυτό διότι και το οινικό προφίλ της περιοχής μας έχει ενισχυθεί σημαντικά και προσδοκούμε εξαγωγές κρασιού σε τρίτες χώρες. Μην ξεχνάτε ότι η Δυτική Αχαΐα έχει απορροφήσει το το 87% του προγράμματος αναμπέλωσης της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Διαθέτουμε επίσης μεγάλο πλούτο, μιας και έχουμε αγνό παρθένο ελαιόλαδο σε μεγάλες ποσότητες. Οπότε έχει αλλάξει ουσιαστικά το προφίλ της περιοχής και έχουνε γίνει πολλές αλλαγές στις καλλιέργειες και ποιοτικές και ποσοτικές. Εκείνο που εντυπωσιάζει είναι η παραγωγή μελιού, που ξεπερνούν τους 100 οι παραγωγοί στην περιοχή μας. Και για να κεφαλαιοποιήσουμε όλο αυτό τον πλούτο είναι αναγκαίο το να ξεκινήσουν δρομολόγια εμπορικού χαρακτήρα μέσω του αεροδρομίου σε Ευρωπαϊκές χώρες.

Φαντάζομαι ότι πέρα όμως από την αεροπορική διασύνδεση η περιοχή έχει εναποθέσει και τις ελπίδες της στη ΝΕΟ Πατρών-Πύργου μέσω της νέας χάραξης.


Απόλυτα γιατί εξασφαλίζεται σύντομος χρόνος μεταφοράς των προϊόντων αλλά σώζονται και ανθρώπινες ζωές. Η περιοχή μας έχει κυριολεκτικά βαφτεί με αίμα στην άσφαλτο. Περιμένουμε με αγωνία τη νέα χάραξη για την οποία να σα πως ότι δεν είμαι ικανοποιημένος από τον τρόπο που έγινε, γιατί δεν ακούστηκαν οι τοπικές ανάγκες. Καμία κυβέρνηση δεν είχε δεσμευτεί επί της ουσίας και οι ελπίδες που κατά καιρούς δίνονταν διαχρονικά ήταν ψεύτικες .

-Ένα ερώτημα που θα σας έχουν απευθύνει πολλοί είναι γιατί διεκδικείται για δεύτερη φορά τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας. Τι απαντάτε;

Για να νοικοκυρέψουμε ακόμη περισσότερο το Δήμο και τολμώ να πω ότι είμαστε μία Δημοτική Αρχή που έβαλε τα πράγματα σε μια σειρά και οργάνωσε. Στην αρχή της θητείας μας βρισκόμασταν σε ενοικιαζόμενα κτίρια, τώρα πλέον είμαστε στο παλιό 1ο Δημοτικό Σχολείο όπου στεγάζεται το νέο δημαρχείο και γλιτώνουμε πολλές χιλιάδες ευρώ σε ενοίκια. Δεν σας κρύβουμε ότι έχουμε ήδη εκδώσει την άδεια για νέο διοικητήριο όπου θα στεγαστούν πάρα πολλές υπηρεσίες. Έχουμε προχωρήσει σε αστικές αναπλάσεις εκατομμυρίων ευρώ στην πόλη της Κάτω Αχαΐας, ξοφλήσαμε τα χρέη μας και νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά μας. Πέρα από τα έργα οδοποιίας και παιδικών χαρών, προχωρήσαμε στην αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης και άχρηστους κοινόχρηστους χώρους τους μετατρέψαμε σε πλατείες και χώρους συνάθροισης για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Όμως ποιος προλαβαίνει σε μία θητεία να ολοκληρώσει όλο το πλάνο του σχεδίου που έχει αποφασίσει; Θεωρώ αναγκαία τη δεύτερη ευκαιρία για ολοκληρώσουμε όσα ξεκινήσαμε. Πάρτε για παράδειγμα την Αιγιάλεια όπου για πάνω από 20 χρόνια έχει να βγάλει δεύτερη φορά την ίδια δημοτική αρχή τι έχει καταφέρει.

Post Author: Iliop