Τέθηκε στις Βρυξέλλες το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης συμμετείχε στην τακτική σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 16 – 17 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Το Συμβούλιο απασχόλησε το θέμα της απάτης στα τρόφιμα, θέμα το οποίο επειδή αγγίζει το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων κατέχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας. Επισημάνθηκε η αναγκαιότητα διασυνοριακής συνεργασίας των Αρχών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν εγκλήματα που σχετίζονται με τα τρόφιμα και των οποίων η εγκληματική δράση υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα. Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε ότι πρέπει να αυστηροποιηθούν οι εθνικές νομοθεσίες και να εναρμονιστούν στην κατεύθυνση συγκρότησης ενός ενιαίου ορισμού της απάτης σχετικά με τα τρόφιμα, καθώς επίσης και να συντονιστούν για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Επιπλέον, ο κ. Βορίδης αναφερόμενος στο θέμα της επισήμανσης (labelling) των προϊόντων υπογράμμισε ότι «η αναγραφή της προέλευσης στα τρόφιμα αποτελεί ολοένα και περισσότερο ισχυρή επιθυμία των Ευρωπαίων καταναλωτών και αγροτών και συνδέεται με την απαίτηση για ακριβέστερη πληροφόρηση, αλλά και με τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας σειράς ευρωπαϊκών προϊόντων, ιδιαίτερα των παραδοσιακών. Η ΕΕ έχει κάνει βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, καθιστώντας υποχρεωτική την αναγραφή της χώρας προέλευσης για ορισμένες κατηγορίες τροφίμων, ενώ παρέχει και τη δυνατότητα θέσπισης εθνικών μέτρων, προσωρινού όμως χαρακτήρα. Σημειώνω εδώ, ότι η χώρα μου εφαρμόζει εθνικά μέτρα για την επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος στα γαλακτοκομικά προϊόντα, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Θεωρούμε ότι, στα πλαίσια ενίσχυσης της βιωσιμότητας της αγροτικής παραγωγής στην Ένωση και της νέας στρατηγικής «από το χωράφι στο τραπέζι», θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη η ιχνηλασιμότητα των προϊόντων διατροφής και η βελτίωση της πληροφόρησης που παρέχεται στους καταναλωτές». Ο κ. Βορίδης τόνισε παράλληλα ότι θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτική η αναγραφή των γεωγραφικών ενδείξεων προελεύσεως στα τρόφιμα και παρακίνησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Σε κοινή τους δήλωση οι Υπουργοί Γεωργίας Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας επισημαίνουν ότι:

  • η ευρωπαϊκή νομοθεσία που σχετίζεται με τη σήμανση προέλευσης των αγροτικών προϊόντων και των ειδών διατροφής πρέπει να εξελιχθεί για να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες των καταναλωτών.
  • επιθυμούν η βελτίωση της επισήμανσης της γεωγραφικής ένδειξης να αναδειχθεί σε έναν από τους τομείς εργασίας της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «από το χωράφι στο τραπέζι».
  • καλούν για ενίσχυση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας στο θέμα της επισήμανσης της προέλευσης των διατροφικών προϊόντων και των συστατικών των τροφίμων και αναμένουν προτάσεις από την Κομισιόν προς αυτή την κατεύθυνση.

Εξάλλου, ο Υπουργός πέτυχε να αυξηθεί η ποσόστωση στην αλιεία του τόνου στη Μεσόγειο από Έλληνες αλιείς για το 2020 στους 314,77 τόνους έναντι ποσόστωσης 285,11 τόνων που ίσχυε το 2019. Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο σημείωσε μάλιστα ότι οι μικροί παράκτιοι αλιείς είναι ένα ευάλωτο τμήμα του κλάδου της αλιείας και είναι καλό να στηρίζεται έμπρακτα και κατά προτεραιότητα.

Σε ό,τι αφορά τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της περιόδου 2021 – 2027 ο κ. Βορίδης επανέλαβε εκ νέου την πάγια θέση της πατρίδας μας για αύξηση του προϋπολογισμού, η οποία θα επιτρέψει και την εκπλήρωση των περιβαλλοντικών φιλοδοξιών της Ένωσης.

Τέλος, ο κ. Βορίδης συνεχάρη τον νέο Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσόφσκι για την ανάληψη των καθηκόντων του και στη συνέχεια τον κάλεσε πρώτος από όλους τους Υπουργούς να επισκεφθεί την Ελλάδα και να συνομιλήσει με Έλληνες αγρότες για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν. Παράλληλα, ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι η Ελλάδα θα συνεργαστεί στενά μαζί του για την επίτευξη των κοινών στόχων της Ένωσης.

foto typos181219a

Post Author: katerina