Παιδική εργασία σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις

Τα σοκολατάκια της Φερρέρο Ροσέ φτιάχνονται με εργασία μικρών παιδιών και 12ωρα ωράρια, καταγγέλει βρετανική οργάνωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Παιδιά μολις 11 χρονών, που δουλεύουν ως και 12 ώρες τη μέρα, είναι «εργαζόμενοι» της γνωστής σοκολατοβιομηχανίας Φερρέρο. Συγκεκριμένα, δεκάδες ανήλικοι δουλεύουν στην Τουρκία, για τη συγκέντρωση των φουντουκιών που χρησιμοποιεί η εταιρία στα σοκολατάκια του… κυρίου πρέσβυ.

Όπως ανακοίνωσαν, παρουσιάζοντας στοιχεία, την Παρασκευή, μέσω της εφημερίδας Guardian, οι βρετανικές οργανώσεις Κέντρο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και WeMove Europe, η συλλογή των φουντουκιών της Φερρέρο γίνεται στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και οι μικροί «εργάτες» δουλεύουν σε πολύ κακές συνθήκες. Σε απάντησή της στη Guardian, η εταιρία αποδέχεται ότι αυτό συμβαίνει, και βεβαιώνει ότι κάνει ότι μπορεί για να το εξαλείψει ως φαινόμενο.

Στα βίντεο που παρουσιάζονται από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, τα παιδιά που δουλεύουν για τη Φερρέρο αναφέρουν ότι τα υποχρεώνουν να εργάζονται 12ωρα και, φυσικά, δεν έχουν ούτε συμβόλαιο ούτε καν τους παρέχονται οι απαραίτητες εγγυήσεις και ο εξοπλισμός ώστε να κάνουν την δουλειά με ασφάλεια.

«Πάμε στα χωράφια στις 6:30πμ και ξεκινάμε τη δουλειά γυρω στις επτά, δουλεύουμε ως τις έξι το απόγευμα. Είναι η δεύτερη χρονιά που έρχομαι να δουλέψω εδώ», δηλώνει ένα κοριτσάκι μόλις 11 χρονών. Οι ιδιοκτήτες των δένδρων δικαιολογηθηκαν λέγοντας ότι υποχρεούνται από τους γονείς να παίρνουν στη δουλειά και τα παιδιά, γιατί «αν δε δεχτούμε να δουλέψουν και τα παιδιά τους, θα φύγουν και θα πάνε σε άλλες φυτείες που το δέχονται».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν οι οργανώσεις στα χέρια τους, μόνο το 2018, έχασαν τη ζωή τους, εργαζόμενοι σε μη ασφαλείς συνθήκες, 67 ανήλικοι στην Τουρκία. Επίσης, τα περισσότερα παιδιά στις αγροτικές εργασίες δεν παρακολουθούν κανονικά σχολείο και χάνουν στους πρώτους μήνες του σχολικού έτους – μήνες των περισσοτέρων αγροτικών εργασιών- όλα τα μαθήματα.

Υπολογίζεται ότι στην Τουρκία εργάζονται πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά σε αγροτικές εργασίες, από τα οποία αρκετές χιλιάδες είναι ηλικίας έξι με 14 ετών.

πηγή: thepressproject.gr

Post Author: AgroPress