Ποια κρασιά ξεχώρισαν στο Οινόραμα 2019

Του Γιώργου Ηλιόπουλου, οινοδημοσιογράφου

Την Ελλάδα που παράγει, που στέκεται όρθια και συνεχίζει, παρά τα τραύματα της οικονομικής κρίσης, έβλεπε κατάματα όποιος επισκεπτόταν την έκθεση του Οινοράματος, το τριήμερο του Σαββάτου 2 μέχρι και Δευτέρα 4 Μαρτίου, στο Ζάππειο.
Μια πετυχημένη εκδήλωση, ομολογουμένως, όπως διαφάνηκε από την αθρόα προσέλευση των επισκεπτών και τις ουρές αναμονής που είχαν δημιουργηθεί.
Παρότι το 2018 για τους περισσότερους οινοποιούς ήταν μια δύσκολη χρονιά, τα κρασιά που απόλαυσαν όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση ήταν υψηλού επιπέδου. Το agropress παρουσιάζει τα κρασιά που κατά τη γνώμη μας ξεχώρισαν στην εκδήλωση.

Λευκά κρασιά: Υπέροχα τα κρασιά του Αρτέμη Καραμολέγκου από τη Σαντορίνη, επιβεβαιώνοντας πόσο σημαντικά άλματα έχει κάνει το συγκεκριμένο οινοποιείο στον τομέα της ποιότητας το τελευταίο διάστημα. Τόσο το απλό Ασύρτικο όσο και οι πιο premium ετικέτες, όπως το Μυστήριο και το 19, μοίραζαν απλόχερα ατσαλένια οξύτητα με τεράστιο όγκο και φρούτο.

Αξιοσημείωτο το ντεμπούτο του νέου οινοποιείου των Γεροβασιλείου-Τσακτσαρλή, στη Θηρασιά της Σαντορίνης, προσέφερε δύο premium Ασύρτικα με το «καλημέρα». Ο λόγος για το Terrasea 2018, ένα κρασί με όγκο, διάρκεια, αλλά και την απλή Σαντορίνη του κτήματος, τη Mikra Thira 2018, που με την υποδειγματική της οξύτητα, διάρκεια και την υφάλμυρη γεύση της, επιβεβαίωσε τους λόγους που το δίδυμο των οινοποιών επέλεξε τη συγκεκριμένη περιοχή για το νέο επαγγελματικό τους εγχείρημα.

Από τα Ασύρτικα που ξεχωρίσαμε δεν θα μπορούσαν να λείψουν και αυτά του οινοποιείου Βενετσάνου. Η Σαντορίνη του κτήματος ρεφάρει τον όγκο με το όμορφο φρούτο, ενώ το Νυκτέρι της προσφέρει υπέροχη διάρκεια.

Για μια ακόμη χρονιά τα Ασύρτικα του Πάρη Σιγάλα αλλά και του κτήματος Vassalti έδειξαν τη δυναμική τους. Τα πρώτα την παντοδυναμία τους και τα δεύτερα τα οινικά άλματα που έχουν γίνει στη Σαντορίνη μέσα σε ελάχιστα χρόνια από τον Γιάννη Βαλαμπούς και το γεωπόνο Ηλία Ρουσάκη. Τέλος, τα κρασιά της Κάναβας Χρυσού-Τσέλεπου στη Σαντορίνη κατέδειξαν γιατί το νησί κατέχει τα σκήπτρα στην παγκόσμια εκπροσώπηση της χώρας μας στις λευκές ποικιλίες, αφού η απλή Σαντορίνη 2017 του κτήματος διαθέτει οξύτητα, λευκόσαρκα φρούτα και σίγουρα απαιτεί μακρά παλαίωση, ενώ τα Λαούδια, από υπεραιωνόβια αμπέλια διαθέτουν απέραντο σώμα. Τέλος από τους μικρούς παραγωγούς ξεχωρίσαμε το λευκό του Κτήματος Γκιούλη, το μοναδικό κτήμα στην Ελλάδα που παράγει κρασί από την ποικιλία Sauvignon Gris.

ΡΟΖΕ ΚΡΑΣΙΑ

Περίμενε πολλά χρόνια για να το φτιάξει και τελικά η προσμονή άξιζε για τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου, ο οποίος παρουσίασε ένα από τα καλύτερα δείγματα Ξινόμαυρου σε ροζέ οινοποίηση. Η οξύτητα βρίσκεται σε τέλεια ισορροπία με τη γλύκα του κρασιού το οποίο μπορεί να συνδυαστεί με μια ευρεία γκάμα φαγητών. Σε πολύ καλή φόρμα και το ροζέ του Κτήματος Παυλίδη από Temranillo, αγαπημένο κρασί που εξαντλείται πολύ σύντομα από τα ράφια. Εξίσου όμορφο και το ροζέ του Kτήματος Μελά που μέσα σε ελάχιστα χρόνια έχει κατακτήσει την δική του ξεχωριστή θέση στις καρδιές των οινόφιλων.

KOKKINΑ ΚΡΑΣΙΑ

Σε αντίθεση με άλλες χρονιές, φέτος το Κτήμα Nico Lazaridi, βρίσκεται σε μεγάλη φόρμα. Το Chateau Nico Lazaridi του 2016, που στο κλασσικό Μπορντολέζικο χαρμάνι έχει προστεθεί και ένα 10% Sangiovese, αποτελεί το καλύτερο Chateua της δεκαετίας και θα διατίθεται σε τιμή που δεν θα ξεπερνάει τα 13 ευρώ. Η ποιότητά του, όμως, θα είναι αντίστοιχη κρασιών των 20 ευρώ και πάνω. Ποιοτικό και το Cavallieri 2014 με 30% Cabernet Franc, 35% Sangiovese, 20% Cabernet Sauvignon και 15% Μerlot, παντρεύει το Μπορντό με την Τοσκάνη με υποδειγματικό τρόπο, ενώ το Μαγικό Βουνό του 2013 με 50% Cabernet Sauvignon και 50% Cabernet Franc επιβεβαίωσε για ποιο λόγο παραμένει «μαγικό» και στη γεύση.

Αντίστοιχα και τα κρασιά του Κώστα Λαζαρίδη κατέδειξαν γιατί τόσα χρόνια παραμένουν σφραγισμένα στο μυαλό των περισσότερων με μια μόνο λέξη: «Ποιοτικά».

Το Chateua Julia από Αγιωργίτικο και Refosco αλλάζει χαρακτήρα για τη χρονιά του 2015. Οι αναλογίες αντιστρέφονται και έτσι τον πρώτο λόγο θα έχει το Αγιωργίτικο με 60% και το Refosco με 40% στο τελικό χαρμάνι προσφέροντας νότες σοκολάτας, πιπεριού αλλά και δρυός. Από τα καλύτερα Cabernet της χώρας σε πολύ προσιτή τιμή αποτελεί το Οινότρια Γη, Cabernet -Αγιωργίτικο του 2016 με νότες πράσινης πιπεριάς, που εναλλάσσονται με νότες πίσσας, σοκολάτας.

«Τσαμπουκάς στο στόμα» αναφώνησε ο διπλανός μου δοκιμάζοντας το Οινότρια Γη, Syrah -Αγιωργίτικο του 2016, ένα κρασί που περισσότερο το μασάς παρά το πίνεις, αφού η συμπύκνωσή του κτυπάει κόκκινο και μια γουλιά σου προσφέρει απλόχερα όλη τη γκάμα των κόκκινων και μαύρων φρούτων σε ένα γευστικό σύνολο υποδειγματικά οινοποιημένο. Όσο για τον Αμέθυστο 2016 Cava, αποτελεί την καλύτερη έκφραση του Cabernet Franc φυτεμένο σε ελληνικό έδαφος.

Εξίσου ξεχωριστά τα κρασιά του Κτήματος Τσέλεπου, όπως ο Κοκκινόμυλος του 2017 ένα υπερσυμπυκνωμένο κρασί από Merlot που απαιτεί δεκαετή παλαίωση. Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν οι ξηρές Μαυροδάφνες, τόσο του Κτήματος Παρπαρούση, Ταως του 2015, ένα κρασί που προσφέρει κάθε χρονιά απλόχερα συγκινήσεις με τον ευκάλυπτο να εναλλάσσεται με τη σοκολάτα σε κάθε γουλιά.

Την απόλυτη ξηρή Μαυροδάφνη της Κεφαλλονίτικης σχολής αποτελεί το Eclipse 2017, του Kτήματος Gentilini που αν και ακόμη νέο έχει πολλά να δώσει τα επόμενα χρόνια. Αυστηρά κρασιά με μεγάλη δυνατότητα εξέλιξης οι ξηρές μαυροδάφνες του Πετρακόπουλου, όπως το Μavro 2016, ενώ σε άλλο επίπεδο βρίσκεται το MOV Prephylloxera 2017, το οποίο κατά την άποψή μας έπρεπε να πωλείται σε λίγο χαμηλότερη τιμή, μιας και στα 40 ευρώ μπορεί να αγοράσει κανείς κρασιά παγκόσμιας κλάσης. Η Achaia Clauss έδειξε για μια ακόμη φορά αξιόλογη παρουσία, καθώς το κτήμα βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε ιλιγγιώδη τροχιά εξωστρέφειας, που αποτυπώνεται και στα κρασιά της. Oπως το ερυθρό Anaξ 2010, ένα κρασί με φοβερή διάρκεια αλλά και τη Νέα Δρυς 2013, από τα πρώτα δείγματα Bordeaux Βlend στη χώρα. Το γειτονικό κτήμα Μέγα Σπήλαιο επιβεβαίωσε με τη γκάμα των ερυθρών του για ποιο λόγο αποσπούν μόνιμα υψηλές διακρίσεις και βραβεία σε διαγωνισμούς του εξωτερικού, ενώ η οικονομική σειρά των λευκών του είναι ένα υπόδειγμα απλών καθημερινών κρασιών.

Τέλος οι Οίνοι Αδαμ έδωσαν από τα καλύτερα δείγματα Refosco για τη χρονιά του 2013, ενώ ένα κρασί που θα πρέπει να αναζητήσετε είναι ο Tσαπουρνάκος (κλώνος του Cabernet Franc) των Αμπελώνων Καμκούτη της χρονιά του 2016.

Post Author: Iliop