Tου Γιώργου Ηλιόπουλου
Αγωνιούν για την παραγωγή τους οι αγρότες της Αχαΐας. Πλησιάζουμε τέλη Απριλίου και το σκηνικό του καιρού μόνο άνοιξη δεν θυμίζει. Αποτέλεσμα των άστατων καιρικών συνθηκών οι καλλιέργειες να καθυστερήσουν για τουλάχιστον δεκαπέντε ημέρες, κάτι που θα έχει αντίκτυπο στην παραγωγή. Οι βροχές του Απριλίου όπως αναμενόταν προκάλεσαν απώλεια στις καλλιέργειες και δεν επέτρεψαν στους αγρότες να μπουν στα χωράφια τους.
Όπως σημειώνει στο Agropress o Διαμαντής Χρονόπουλος, γεωπόνος τ.ε. και ιδιοκτήτης της γνωστής επιχείρησης σπόρων και λιπασμάτων στην οδό Ακρωτηρίου 315, απέναντι από την κεντρική Λαχαναγορά, αυτή την περίοδο στην αγορά παρατηρείται μεγάλη ζήτηση στην πατάτα, δεδομένου ότι λόγω της περσινής καταστροφής τα αποθέματα είναι λίγα.
«Ήδη μιλάμε για μια εξαιρετικά καλή τιμή στην πατάτα που θα φθάσει τα 60 λεπτά το κιλό και είναι από τις καλύτερες της δεκαετίας. Οι πρώτες παρτίδες πατάτας από Λακκόπετρα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά και είναι εξαιρετικά καλή η ποιότητα. Αντίθετα μια καταστροφική χρονιά ήταν η φετινή για τη φράουλα, με την τιμή στο κιλό να πλησιάζει τα 60 λεπτά στον παραγωγό. Στα αρωματικά φυτά υπήρξαν επίσης μεγάλες απώλειες διότι την περσινή χρονιά προκλήθηκαν εκτεταμένες καταστροφές λόγω βροχών» τονίζει ο κ. Χρονόπουλος . Ο λόγος που ειδικά φέτος στα αρωματικά παρατηρείται μεγάλη απώλεια παραγωγής οφείλεται στο ότι δεν είναι εφικτός ο ψεκασμός. Και όταν μιλάμε για αρωματικά, αναφερόμαστε σε ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο και τσάι που κατατάσσονται στις πρώτες προτιμήσεις των καταναλωτών.
«Το τσάι έχει μεγάλη δυναμική λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων του. Ο κόσμος έχει στραφεί στον υγιεινό τρόπο ζωής. Ο Έλληνα το ψάχνει το πράγμα» παρατηρεί ο κ. Χρονόπουλος.
Η ΚΑΘΙΖΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ
Ως προς τους λόγους που η φράουλα φέτος υπέστη καθίζηση στην τιμή, ο κ. Χρονόπουλος θεωρεί ότι καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι εξονυχιστικοί έλεγχοι προέλευσης του προϊόντος στις αγορές της Ρωσίας. Και αυτό γιατί η ελληνική φράουλα έφθανε στη ρωσική αγορά μέσω εισαγωγών από γειτονικά κράτη. Όμως πλέον και αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει με αποτέλεσμα να χαθεί σημαντικό κομμάτι που απορροφούσε την ελληνική παραγωγή. Επίσης η υποτίμηση της τουρκικής λίρας έστρεψε ορισμένους αγοραστές σε τουρκική φράουλα, που μπορεί να μην έχει την ποιότητα της ελληνικής, όμως το προϊόν από μόνο του είναι ανταγωνιστικό με τόσο χαμηλή τιμή.
Τέλος σε σχέση με την ελιά, η ανθοφορία φέτος αναμένεται υψηλότατη όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η τελική παραγωγή, μιας και ο καιρός θα παίξει καθοριστικό ρόλο.