Σεμινάριο ενημέρωσης και πρακτικής για την αντιμετώπιση της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων από τους κτηνιάτρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και των Περιφερειών της Β. Ελλάδος

Ολοκληρώθηκε το σεμινάριο για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (ΑΠΧ), που διοργάνωσε το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και είχε ως στόχο την εκπαίδευση μόνιμων και νεοπροσληφθέντων εποχικών (είχαν προσληφθεί με απόφαση του ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδη με σκοπό την πρόληψη της εισόδου της ζωονόσου στη χώρα) κτηνιάτρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των αρμοδίων υπηρεσιών των Περιφερειών Αν. Μακεδονίας – Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτ. Μακεδονίας και Ηπείρου.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου (το οποίο περιελάμβανε και διαδραστικό εργαστήριο) έγινε, μεταξύ άλλων, ενημέρωση των κτηνιάτρων για το νόσημα, τη βιοασφάλεια στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις, τα συστήματα εκτροφής χοίρων, τη λήψη δειγμάτων από χοίρους για τη διάγνωση του νοσήματος ενώ ακολούθησε εισήγηση για το Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης για την καταπολέμηση του νοσήματος από κτηνιάτρους της Δ/νσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στις 8 Οκτωβρίου 2019 είχε διεξαχθεί από το ίδιο Εργαστήριο και συνεργάτες αυτού, σεμινάριο για την επίδειξη της διαδικασίας δειγματοληψίας από χοίρους στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.

Το σεμινάριο/διαδραστικό εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ. μετά από σχετική αίτηση της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής ευχαριστεί θερμά το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τη συμβολή του και για την καθημερινή συνεργασία του αναφορικά με την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων.

Post Author: katerina