Σημεία συνέντευξης Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου στην εκπομπή «ΕΠΤΑ» της ΕΡΤ και στη δημοσιογράφο Βάλια Πετούρη

-Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, πολλοί προδικάζουν ότι θα έχετε ένα θερμό χειμώνα με έντονες αγροτικές κινητοποιήσεις. Πολλοί λένε, μάλιστα, ότι οι αγρότες έχουν και λόγο να κινητοποιούνται διότι το εισόδημα τους έχει μειωθεί.

-Υπουργός: Κατ’ αρχήν να πω ότι είναι δικαίωμα το αγροτών να κινητοποιούνται. Βεβαίως έχω αποδεχθεί ότι υπάρχουν προβλήματα στον αγροτικό χώρο αλλά αυτά τα προβλήματα βεβαίως δεν είναι άσχετα με την όλη κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία. Ουσιαστικά όμως επειδή βρίσκονται στην έναρξη των κινητοποιήσεων τους, τι ποιο λογικό από τη δική μου πλευρά να τους έχω καλέσει ήδη σε διάλογο. Και θα ήθελα να τους ξανακαλέσω πάλι να συναντηθούμε και να δούμε ποια είναι αυτά τα ζητήματα τα οποία κατά την άποψή τους έχουν καθυστερήσει ή χρειάζονται λύση. Να είναι σίγουροι ότι εμείς από τη δική μας πλευρά, μέσα στις δυνατότητες που υπάρχουν, οπωσδήποτε θα δώσουμε λύσεις.

Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα από την αρχή. Δεν μπορούμε να λέμε την ίδια ώρα ότι τις θέλουμε τις ενισχύσεις και εννοώ τις πληρωμές της περασμένης χρονιάς από κοινοτικούς πόρους που έφτασαν κοντά στα 3 δις ευρώ και την ίδια ώρα να λέμε ότι ζητάμε κάτι παραπάνω, δηλαδή ζητάμε κρατικές ενισχύσεις. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα διότι έχουμε κανονισμούς που διέπουν την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ένας από τους κανονισμούς αυτούς είναι εκείνος που απαγορεύει τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων. Και στις περιπτώσεις που υπάρχει ανάγκη να δοθούν, αυτές δίνονται μέσα από μια διαδικασία τεκμηρίωσης και έγκρισης από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

-Δημοσιογράφος: Οι αγρότες μιλούν για μια μείωση του εισοδήματος τους σε ποσοστό της τάξης του 8,5% επιπλέον σε σχέση με πέρυσι.

-Υπουργός: Για να τα βάλουμε σε μια σειρά. Οι αγρότες μιλούν για μείωση 8,5% που έχει σχέση με τη βασική ενίσχυση. Η μείωση στη βασική ενίσχυση δεν είναι 8,5% αλλά 6,5%. Εμείς από τη δική μας πλευρά θέλουμε να εφαρμόσουμε και συγκεκριμένες πολιτικές. Δηλαδή για τη διαχείριση των ενισχύσεων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σου δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόσεις πολιτικές σε τομείς που θέλεις να δώσεις κατεύθυνση. Δεν μπορούμε λοιπόν να κατηγορούμαστε για το γεγονός ότι εμείς για παράδειγμα θέλουμε να στηρίξουμε την κτηνοτροφία και μέσα από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις διπλασιάζουμε τα ποσά που κατευθύνονται στον κτηνοτροφικό κλάδο.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν χάνουμε ούτε ένα ευρώ από τις κοινοτικές ενισχύσεις. Το αποδέχονται και οι ίδιοι οι αγρότες ότι είναι η διαχείριση των ενισχύσεων τέτοια από την πλευρά μας που πληρώνονται κανονικά την ώρα που πρέπει και χωρίς την απώλεια ούτε ενός ευρώ. Από ’κει και πέρα, όπως αντιλαμβάνεστε, μπαίνοντας στη λογική των κρατικών ενισχύσεων – αν γίνουν χωρίς τεκμηρίωση – παραμονεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για καταλογισμούς.

Ξεχνάνε όλοι ότι έχουμε 3 δις ευρώ πρόστιμα για δημοσιονομικές διορθώσεις και ανακτήσεις; Ξεχνάμε όλοι τι ακολούθησε αφού δόθηκε το γνωστό «πακέτο Χατζηγάκη» με τα 500εκατ. ευρώ; Εμείς αυτήν την ώρα δίνουμε μάχη να δούμε τι θα κάνουμε με αυτές τις ανακτήσεις, καθώς έχει παραπεμφθεί η χώρα μας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για το συγκεκριμένο θέμα.

Άρα λοιπόν να είναι ξεκάθαρο ότι οι κοινοτικοί πόροι διαχειρίζονται με βάση τους Κανονισμούς. Αν τους θέλουμε αυτούς τους Κανονισμούς, αυτή είναι η πραγματικότητα …Αν διαφωνούμε γενικά….

-Δημοσιογράφος: Οι αγρότες λένε ότι δεν τους καλύπτουν οι κοινοτικές ενισχύσεις. Έχει εκφραστεί δηλαδή και αυτή η άποψη από αγρότες που λένε ότι «εμείς δεν θέλουμε να είμαστε στην Ε.Ε.» …

-Υπουργός: Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο. Η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου της χώρας και τουλάχιστον της ελληνικής κοινωνίας έχει υποστεί διαδικασίες μνημονιακές γιατί ήθελε να παραμείνει η χώρα στην Ε.Ε. Πόσο μάλλον ο αγροτικός χώρος που είναι ο μόνος χώρος που έχει κοινό κοινοτικό προϋπολογισμό. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι δεν πρέπει να χάσουμε τους κοινοτικούς πόρους όχι μόνο για την ενίσχυση του εισοδήματος αλλά και για τα χρήματα που μας δίνει η Ε.Ε. για επενδύσεις.

-Δημοσιογράφος: Μας ρωτούν πολλοί τηλεθεατές τι θα γίνει με τους επιλαχόντες στο πρόγραμμα για τους νέους αγρότες.

-Υπουργός: Είναι ένα ζήτημα που έχει σχέση με περιοχές που ζήτησαν να ενταχθούν περισσότεροι από αυτούς που μπορούσαν να καλυφθούν από τα διαθέσιμα ποσά. Εμείς αυτή την ώρα έχουμε περάσει την πρώτη φάση, υπάρχουν Περιφέρειες που έχουν καλύψει το ποσό που τους αντιστοιχούσε και έχουν ανακύψει ανάγκες για επιλαχόντες που θέλουν να ενταχθούν, υπάρχουν Περιφέρειες που δεν κάλυψαν όλο το ποσό. Υπάρχουν περιθώρια. Τα χρήματα αυτά τα συνδιαχειριζόμαστε με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με την οποία είμαστε σε μία συνεννόηση. Επομένως αφού γίνει η προκήρυξη των Περιφερειών που δεν έχουν καλύψει το ποσό, αυτό θα τελειώσει περίπου στο τέλος του Γενάρη, θα μπούμε στην επόμενη προκήρυξη, έχουμε ένα ποσό διαθέσιμο. Δεν μπορώ όμως να σας πω ότι θα καλυφθεί το σύνολο. Υπολογίζουμε ένα μεγάλο ποσοστό των επιλαχόντων να καλυφθεί. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχουμε δυνατότητες χρηματικές, είναι θετικό ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον. Η ενίσχυση των νέων αγροτών δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο ποσό για να μπουν στην αγροτική δραστηριότητα, έχουμε και άλλα μέτρα όπως είναι τα σχέδια βελτίωσης κ.ά. Έχουμε δηλαδή δυνατότητες στήριξης μέσα από τα αποθέματα που προσπαθούμε να διασφαλίσουμε για τους νέους αγρότες και να τους καλύψουμε.

-Δημοσιογράφος: Ένα από τα βασικά αιτήματα των αγροτών είναι φθηνότερο πετρέλαιο όπως αυτό που παίρνουν οι εφοπλιστές και φθηνότερο ρεύμα όπως αυτό που παίρνουν οι βιομήχανοι. Λογικό ακούγεται.

-Υπουργός: Αντιλαμβάνεστε όμως ότι, όταν ιδιαίτερα αυτό που αφορά τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Πετρελαίου ήταν μια από τις υποχρεώσεις, μια από τις δεσμεύσεις μας στα πλαίσια μνημονιακής σύμβασης που έχουμε υπογράψει, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2018 δεν μπορούμε να μιλάμε για κατάργηση του ΕΦΚ Πετρελαίου.

Όσον αφορά στο ρεύμα, μέσα από τα σχέδια βελτίωσης που έχουμε προκηρύξει και μέσα από την οργανωτική συγκρότηση των ίδιων των αγροτών, θα μπορούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά. Είναι το γνωστό μέτρο Net Metering όπου ουσιαστικά οι ίδιοι οι αγρότες – εφόσον είναι οργανωμένοι – θα έχουν τη δυνατότητα σε σύνδεση με τη ΔΕΗ να καταναλώνουν αυτό το ρεύμα που έχουν ανάγκη για τις εγκαταστάσεις τους και αυτό που παράγουν μέσα από τις μονάδες που θα εγκαταστήσουν, να το πωλούν. Ήδη έχει προκηρυχθεί το συγκεκριμένο μέτρο που αφορά τα σχέδια βελτίωσης. Επομένως περιμένουμε ιδιαίτερα από τους αγρότες αφού πρώτα κάνουν ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, να προχωρήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Και μιας και μιλάτε για γεωργικά εφόδια υπάρχουν και άλλα μέτρα για να τους στηρίξουμε. Έχουμε θεσμοθετήσει την Κάρτα του Αγρότη με την οποία είναι δυνατόν ο παραγωγός να παίρνει το 80% της βασικής ενίσχυσης 6-7 μήνες νωρίτερα, με χαμηλό επιτόκιο και να μπορεί να αγοράζει τα εφόδια που χρειάζεται.

-Δημοσιογράφος: Υπάρχει κάποιο πλαφόν;

-Υπουργός: Εδώ αυτό που υπάρχει ως πλαφόν είναι το 80% της βασικής ενίσχυσης. Επειδή είδαμε όμως ότι αυτό το μέτρο προχώρησε θετικά, σκεφτόμαστε να προχωρήσουμε σε αντίστοιχες ενέργειες, να το διευρύνουμε δηλαδή και για ένα ακόμη κομμάτι των ενισχύσεων που λέγεται «πρασίνισμα». Δηλαδή ένα ποσοστό της ενίσχυσης από το «πρασίνισμα» να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Κάρτα του Αγρότη. Όλα αυτά έχουν ως στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στον αγροτικό χώρο και τη μείωση στο κόστος των εφοδίων.

Post Author: AgroPress