Στα νερά του Ιονίου… συχνάζει το λιονταρόψαρο

Το λιονταρόψαρο, ίσως το πιο επικίνδυνο από τους θαλάσσιους εισβολείς που προέρχεται από τον Ινδικό Ωκεανό, έχει πια ευκολότερη πρόσβαση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθώς η αύξηση των θερμοκρασιών, λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η εκβάθυνση και διαπλάτυνση του Καναλιού του Σουέζ, διευκολύνουν την παρουσία του στα ζεστά νερά και, όπως λένε οι ερευνητές, είναι θέμα χρόνου το ψάρι αυτό να επεκταθεί όχι μόνο προς το Αιγαίο αλλά και προς το Ιόνιο.

Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία που κοινοποίησε ο δημοσιογράφος Ντίνος Βγενόπουλοςμε λιονταρόψαρο στο Ακρογιάλι Μεσσηνίας. Πρόκειται μόλις για τη δευτερη φορά που συναντιέται αυτό το είδος ψαριού. Τον Νοέμβριο του 2018 ο απειλητικός θαλάσσιος εισβολέας εντοπίστηκε μεταξύ Στούπας και Καρδαμύλης.

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) εξέδωσε ανακοίνωση ότι το εν λόγω ψάρι, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα νερά της Ρόδου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, Το δηλητηριώδες λιονταρόψαρο (Pterois miles) τρέφεται με μια ποικιλία άλλων ψαριών και θαλάσσιων οργανισμών. Γεννά κάθε τέσσερις μέρες, κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, παράγοντας περίπου δύο εκατομμύρια αυγά ετησίως, τα οποία παρασύρονται από τα θαλάσσια ρεύματα σε μεγάλες αποστάσεις, πράγμα που βοηθά την εξάπλωση του είδους.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, τα αγκάθια του λιονταρόψαρου είναι άκρως δηλητηριώδη και εν δυνάμει θανατηφόρα για όποιον τρυπηθεί από αυτά. Ως εκ τούτου επεσήμαναν την ανάγκη να δοθούν κίνητρα, ώστε να κυνηγηθεί το λιονταρόψαρο από ψαράδες και ψαροντουφεκάδες (κάτι που έγινε με επιτυχία στα ρηχά νερά της Καραϊβικής), καθώς επίσης, σε αντιστάθμισμα, να αυξηθούν οι πληθυσμοί άλλων ψαριών, όπως ο ροφός, που αποτελεί το θήραμα αυτού του εισβολέα.

Οι επιστήμονες έκαναν τη δημοσίευση της έρευνας τους στο περιοδικό θαλάσσιας βιολογίας «Marine Biodiversity Records».

Post Author: Iliop