Στοχοθετημένες ενέργειες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού

Στοχοθετημένες ενέργειες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού

Τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την ενίσχυση του γαστρονομικού τουρισμού είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα:Γεύσεις, Μπαχαρικά και Αρώματα από την Ανατολή στη Δύση.

Την εκδήλωση πραγματοποίησε  ο όμιλος «Inner Wheel Πατρών Βορρά Ρίου» και το περιοδικό «πατρινόραμα-hellenic» με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024 στην αίθουσα του «PortoRioHotel», όπου παρευρέθηκε και ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος, ο οποίος αφού συνεχάρη τις εθελόντριες του Οργανισμού Inner Wheel Πατρών Βορρά Ρίου για την πρωτοβουλία αυτή τόνισε μεταξύ των άλλων: «Τα μπαχαρικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε τοπικής ελληνικής μαγειρικής δημιουργώντας ξεχωριστές και μοναδικές γαστρονομικές ντόπιες γεύσεις και αρώματα . Μέσα από την εκδήλωση αυτή δίνεται η ευκαιρία να προωθήσουμε ως Περιφέρεια όλα εκείνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής μας που την καθιστούν μοναδικό τουριστικό προϊόν και να ενισχύσουμε την τουριστική μας θέση μέσω ενός σύγχρονου οδηγού πλοήγησης στην ολυμπιακή γη , στο κάλλος και τις εναλλαγές των τοπίων, τα χρώματα, τις γεύσεις, τα συναισθήματα και τις βιωματικές εμπειρίες φιλοξενίας που  μπορεί να προσφέρει η Δυτικής Ελλάδα στον επισκέπτη της».

Κατά την ομιλία του ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης εστίασε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και τα οφέλη των εναλλακτικών μπρφών τουρισμού. «Ο πολιτισμός και η γαστρονομία ενώνουν. Είναι ο δρόμος της φιλίας. Στην Περιφέρεια  Δυτικής Ελλάδας πιστεύαμε πάντα ότι η γαστρονομία είναι ζωντανό κομμάτι του πολιτισμού. Και ο πολιτισμός της γεύσης είναι σπουδαίος και σύνθετος»ανέφερε  μεταξύ άλλων, ενώ εστιάζοντας στη Δυτική Ελλάδα απαρίθμησε  ενδεικτικά ποιοτικά προϊόντα όπως το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, τα κρασιά, τη φέτα, τα σταφύλια Ροδίτη, τα χέλια, το αυγοτάραχο Μεσολογγίου, τα τυριά, την τεντούρα, τη ροδοζάχαρη, τη σταφίδα, το περγαμόντο.

Στη συνέχεια ο κ. Σακελλαρόπουλος μίλησε για τις  στοχοθετημένες ενέργειες, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προκειμένου να αναδείξει το τουριστικό της προϊόν και ειδικότερα το γαστρονομικό της απόθεμα, όπως: 

  • Εκπόνηση μελέτης ώστε να καταγραφεί η υφιστάμενη γαστρονομική εικόνα της περιφέρειας και να αναδειχθούν οι στρατηγικές ταυτότητας και ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού και της προσέλκυσης κρίσιμων κοινών.
  • Sympossio Greek GourmetTouring: (Ελληνική – Τοπική Γκουρμέ Περιήγηση)

Αποτελεί μία από τις κύριες παραδοσιακές δράσεις ανάδειξης της ολυμπιακής κουζίνας στο εξωτερικό και έχει καθιερωθεί να πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε πόλεις της Ευρώπης. Η δράση αυτή, που τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, υλοποιείται με τον ξενοδοχειακό όμιλο Aldemar  και αποτελεί το επιστέγασμα της συνεργασίας της ΠΔΕ με σεφ και επιχειρηματίες του τουριστικού και γαστρονομικού κλάδου, προκειμένου να γίνει γνωστή η τοπική μας κουζίνα και τα προϊόντα μας σε ξένους τουριστικούς πράκτορες και επαγγελματίες τουρισμού.

  • Δημιουργία βίντεο για ανάδειξη των μοναστηριακών συνταγών: Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε μέσα από τη συμμετοχή μοναστηριών της περιοχής μας και προβάλλουν διάφορες μοναστηριακές τοπικές συνταγές, που είναι μοναδικές στο είδος τους και αντιπροσωπευτικές της μοναστηριακής μαγειρικής στην ΠΔΕ.
  • Δημιουργία ιστοσελίδας ( https://limehosting.gr/ )που αναδεικνύει τις τοπικές συνταγές με συμμετοχή γνωστού σεφ και παράθεση βίντεο που παρουσιάζουν τη διαδικασία παρασκευής των εδεσμάτων μας .
  • Χορήγησησήματος Ελληνικού Παραδοσιακού πρωινού της ΠΔΕ (https://olympianbreakfast.gr/). Στόχος αποτελεί ο εμπλουτισμός του πρωινού που προσφέρεται στα ξενοδοχεία της περιοχής, στα καταλύματα αλλά και σε άλλους χώρους εστίασης, με χαρακτηριστικά τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και συνταγές από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που αναδεικνύουν τη γαστρονομική παράδοση και ταυτότητα αυτής.

«Όλες οι παραπάνω δράσεις εξωστρέφειας είναι μια πρωτοβουλία στο χώρο του τουρισμού που  έχει σκοπό την ενημέρωση για τις αξίες του γαστρονομικού μας πολιτισμού. Με  σκοπό  την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας στο σύνολο της ως ένα ενιαίο σύμπλεγμα» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης.

Post Author: AgroPress