ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ: Άγιοι Θεόδωροι: Συνεταιρισμός με διακρίσεις ποιότητας

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας έχει κατά κύριο λόγο μέλη αγρότες με κύρια ενασχόλησή τους την ελαιοκομία και φτιάχτηκε για να εξυπηρετήσει αυτούς του παραγωγούς το 2015, καθώς στην περιοχή δεν υπήρχε άλλη τέτοια υποδομή.

Είναι ένα μικρό ελαιοτριβείο, ψυχρής έκθλιψης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ανεβάζουν θερμοκρασίες και δεν χρησιμοποιούν νερό κατά τη διάρκεια της ελαιοποίησης, όπως σημειώνει ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Σωτήρης Λημνιώτης. Με αυτόν τον τρόπο ο Συνεταιρισμός έχει καταφέρει να προκριθεί για την απαράμιλλη ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος του.

Το ελαιοτριβείο έχει ήδη κατακτήσει σημαντικές διακρίσεις τα προηγούμενα χρόνια λειτουργίας του. Μία είναι αυτή που κατέκτησε στο πλαίσιο των «Olympia Health & Nutrition Awards» από το συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Ελαιοκανθάλης. Το πρότυπο ελαιοτριβείο που διαθέτει ο συνεταιρισμός κατάφερε να αποσπάσει τιμητικό δίπλωμα, ως το δεύτερο παγκοσμίως καλύτερο ελαιοτριβείο που ενδιαφέρεται για την παραγωγή ελαιολάδου «με ισχυρισμό υγείας».

Παράλληλα, ο κ. Λημνιώτης παρέλαβε «χρυσό τιμητικό δίπλωμα» για το ελαιόλαδο που παράγει ο συνεταιρισμός, καθώς ξεπέρασε το όριο των 250 mg/Kg σε περιεχόμενες φαινόλες που αφορούν στον ευρωπαϊκό κανονισμό. Ο Σωτήρης Λημνιώτης επισημαίνει ότι στόχος είναι η ποιότητα. Ο Συνεταιρισμός παράγει αποκλειστικά ελαιόλαδο. Χαρακτηριστικά μας επισημαίνει ότι οι πολυφαινόλες του ελαιολάδου της περιοχής βοηθούν στο ανοσοποιητικό σύστημα καθώς όσο υψηλότερες είναι στο προϊόν τόσο καλύτερο κάνουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Επόμενος στόχος του Συνεταιρισμού είναι η τυποποίηση του προϊόντος που παράγει. Μάλιστα, όπως μας επισημαίνει ο κ. Λημνιώτης, έχοντας επενδύσει στην ποιότητα και με βάση την στενή συνεργασία που έχει αναπτύξει με την Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών, στη βάση των αναλύσεων και πιστοποιήσεων του ελαιολάδου, διασφαλίζονται σταθερά μελλοντικά βήματα και εξασφάλιση μεγαλύτερης και αποδοτικότερης εμπορικότητας.

Χαρακτηριστικά, αναφορικά με τις πωλήσεις του προϊόντος τους ο κ. Λημνιώτης σημειώνει ότι τα ελαιόλαδα κατατάσσονται σε απλά, κοινά και ελαιόλαδα με χαρακτηρισμό υγείας. Τα πρώτα δύο, παρά την οικονομική δυσπραγία μπόρεσαν να διατηρήσουν τις τιμές τους στη φετινή χρονιά, ενώ στην τρίτη κατηγορία  – που αποτελεί και στόχο του Συνεταιρισμού – οι τιμές διαμορφώνονται και μάλιστα προς τα πάνω.

Ο Συνεταιρισμός είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ΟΕΦ την τριετία 2015 – 2018 αποκομίζοντας οφέλη για το ελαιοτριβείο αλλά και τους παραγωγούς. Μέσω του προγράμματος εξασφαλίστηκε όλος ο αναγκαίος εξοπλισμός για τη δημιουργία και λειτουργία του ελαιοτριβείου και διατέθηκε σύγχρονος εξοπλισμός στους παραγωγούς, σημειώνει ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού.

Post Author: katerina