«Τα ψέμματα τελείωσαν. Εάν δεν αποκτήσουμε τοπική ταυτότητα δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη».

Συνέντευξη στον Γιώργο Ηλιόπουλο

Να κερδίσει το χαμένο έδαφος εξαιτίας της ολιγωρίας της προηγούμενης δημοτικής αρχής θα επιδιώξει ο νέος Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς.

Ο κ. Μυλωνάς στη συνέντευξή του στην Agropress μιλάει για τους στόχους του και κάνει έναν πρώτο εκλογικό απολογισμό.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Ήταν συντριπτική η νίκη σας στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας. Πιστεύετε ότι η επικράτησή σας ήταν μια αποδοκιμασία πολιτικών ή μια αποδοκιμασία προσώπων;

Κάθε εκλογική νίκη είναι σημαντική. Ήταν μια αποδοκιμασία και προσώπων και πολιτικών. Υπήρξαν λάθη και παραλείψεις που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Θεωρείτε ότι υπήρξε σημαντικός χρόνος που έμεινε αναξιοποίητος από την προηγούμενη δημοτική αρχή και φθάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα;

Νομίζω ότι η απερχόμενη δημοτική αρχή έχασε χρόνο, όμως παράλληλα δεν είχε στοχευμένη πολιτική. Δηλαδή δεν είχε πολιτικές που να κατευθύνονται στην επίλυση των προβλημάτων των πολιτών. Νομίζω ότι αυτό συνέβη γιατί δεν υπήρχε στρατηγική και σε πολλά πράγματα δεν υπήρχαν και δυνατότητες.

Μήπως όμως υπήρξαν και ευκαιρίες που η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν εκμεταλλεύτηκε;

Δεν θα μπορούσα να το πω αυτό με μεγάλη άνεση. Εξετάζοντας όμως τα πράγματα μακροσκοπικά και πέρα από τις εκλογές, θεωρώ ότι υπήρξαν ελλείψεις στην αντιμετώπιση των καθημερινών πραγμάτων και εκκρεμοτήτων, και αυτός ήταν ο κύριος λόγος για εμένα που ήρθε αυτό το αποτέλεσμα.

«Ακούς «Δυτική Αχαΐα», αλλά τόσα χρόνια δεν σου λέει κάτι»

Η Δυτική Αχαΐα είναι ένας τόπος που παράγει πάρα πολλά προϊόντα. Πιστεύετε ότι έχει αποκτήσει το brand name που της αξίζει;

Όχι και είμαι πολύ κατηγορηματικός σε αυτό. Ήταν μάλιστα και η προεκλογική μας προμετωπίδα, δηλαδή ότι η Δυτική Αχαΐα είναι ένας προικισμένος τόπος και δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει όνομα, μια ταυτότητα. Δηλαδή να ακούς «Δυτική Αχαΐα» και να σου λέει κάτι, κάτι που έχουν όμως αποκτήσει άλλες περιοχές και μάλιστα αρκετά υποδεέστερες από τη δική μας. Για εμάς το μεγάλο στοίχημα είναι αυτό. Κινηθήκαμε προεκλογικά στοχεύοντας σε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων του δημότη. Θεωρούμε ότι μαζί με το νερό, την οδοποιία, την καθαριότητα, την αποχέτευση, τον δημοτικό φωτισμό προϋπόθεση για να πας τον τόπο σου πιο πέρα. Αν δεν λύσεις αυτά, δεν μπορείς να λες ότι θα κάνω ανάπτυξη και θα προβείς σε επενδύσεις. Αυτό το λέω κυρίως από την πλευρά την τουριστική αλλά και στα θέματα υποδομών. Υπάρχουν προκλήσεις και προοπτικές που θα πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε για να μπορέσουμε στο τέλος της ημέρας ο τόπος αυτός να αποκτήσει ένα brand name. Αυτό είναι το στοίχημα για εμάς, γιατί τα ψέμματα έχουν πλέον τελειώσει. Θα πρέπει να παράγεται πλούτος υγιής στον τόπο μας.

Το αεροδρόμιο του Αράξου θα μπορούσε να έχει και εξαγωγικό-εμπορικό χαρακτήρα. Εχει χαθεί άραγε αυτό το στοίχημα;

Δεν έχει χαθείτο στοίχημα αυτό και για εμάς ως δημοτική αρχή η στόχευσή μας είναι αφενός η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων αλλά η αντιμετώπιση των αναπτυξιακών θεμάτων και των υποδομών. Σε αυτά περιλαμβάνεται το αεροδρόμιο. Θα πρέπει να γίνει ένας πόλος ανάπτυξης και εξαγωγής αυτού του πλούτου που υπάρχει στη Δυτική Αχαΐα. Το κακό της υπόθεσης είναι ότι χαράσσεται η Εθνική Οδός και μετά βίας προβλέπεται σύνδεση με το αεροδρόμιο! Δηλαδή η αδυναμία να δούμε ως χώρα και ως τόπος σφαιρικά πώς θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε την περιοχή. Σας το αναφέρω ως χαρακτηριστικό παράδειγμα. Έχει ένα αεροδρόμιο , ένα καινούργιο δρόμο και δεν τα συνδέεις μεταξύ τους….

Πιστεύετε ότι έγιναν λάθη στη χάραξη δηλαδή;

Σαφώς και έγιναν. Πέραν του αεροδρομίου, στην περιοχή Αλισσού -Αχαγιάς, υπάρχει ανυπαρξία εξόδων προς τα χωριά και την πόλη και επίσης υπάρχουν σοβαρά προβλήματα αποκλεισμού. Επιπρόσθετα λόγω της χάραξη αποκλείεται και η Ωλενία που επίσης δεν διαθέτει πρόσβαση στην Εθνική Οδό. Αυτό είναι τρελό. Επίσης δεν υπάρχει διασύνδεση με τις όμορφες παραλίες που διαθέτουμε. Υπάρχουν κάποια πράγματα στην περιοχή μας που πρέπει να συνδεθούν. Το ένα από αυτά είναι οι παραλίες, το άλλο ο προαστιακός. Πρέπει να γίνει σύνδεση με τις παραλίες για να υπάρχει φθηνή και γρήγορη πρόσβαση. Επόμενο βήμα είναι η σύνδεση του προαστιακού με το αεροδρόμιο. Θα ήταν μια εξαιρετική λύση να υπάρχει αυτή η διέξοδος.

Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε όλα αυτά που μου αναφέρατε; Ή ουσιαστικά η Δυτική Αχαΐα ακολουθεί μια προδιαγεγραμμένη λάθος πορεία;

Υπάρχουν και στόχος μας είναι ο Δήμος να αποτελέσει έναν πόλο ένωσης του δυναμικού μας, των παραγωγικών τάξεων, των συνδικαλιστικών φορέων, των ξενοδόχων και όλων των επιχειρήσεων που λειτουργούν στην περιοχή μας και όλοι μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Για εμένα υπάρχει ένα ζήτημα πανστρατιάς όλων των δυνάμεων του τόπου μας. Θέλει χρόνο, σχεδιασμό και υπομονή για να μπορέσεις σε βάθος χρόνου να πεις ότι η Δυτική Αχαΐα άλλαξε.

Στο κομμάτι της χάραξης μπορείτε έστω και την τελευταία στιγμή να αλλάξετε κάτι;

Είμαστε σε επαφή και έχουμε κάνει μια έκτακτη συνάντηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα κάνουμε και άλλες παρεμβάσεις μήπως και μπορέσουμε να βελτιώσουμε κάποιες αδυναμίες. Είναι ένα έργο που θα αλλάξει τα δεδομένα την επόμενη 100ετια. Από την άλλη στο κομμάτι του προαστιακού θα δούμε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. Είναι και ένα ζήτημα της Πάτρας να διεκδικήσει τη διασύνδεση του προαστιακού με το αεροδρόμιο. Όπου και να πας στο εξωτερικό το αεροδρόμιο είναι συνδεδεμένα με τα τρένα.

«Μπορούμε να αποτελέσουμε πόλο για τον τουρισμό, αρκεί να το θελήσουμε»

Σημαντικός οικονομικός πυλώνας για την Δυτική Αχαΐα είναι και ο τουρισμός. Έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα αναβάθμισης ή ο τουρισμός έχει αφεθεί στην τύχη του, χωρίς καμία συλλογική κατεύθυνση του τι είδους τουριστών μπορούμε να φιλοξενήσουμε;

Καταρχήν διαθέτουμε καταπληκτικές παραλίες. Έχουμε εξαιρετικές δυνατότητες στο κομμάτι του αγροτουρισμού. Έχουμε εξαιρετικά χωριά και διάσπαρτα μνημεία τα οποία εάν μπορέσουμε να τα αναδείξουμε, θεωρώ ότι είναι ένας εξαιρετικός πόλος για περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού. Θεωρώ ότι το τουριστικό κομμάτι έχει εξαιρετικές προοπτικές. Με δεδομένο ότι η περιοχή διαθέτει ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων και υπάρχουν μικρότερες οικογενειακές επιχειρήσεις, η ολοκλήρωση των υποδομών και η ανάδειξη των δυνατοτήτων του τόπου μας, θα μπορούσαν να έχουν μια μεγάλη ανάπτυξη προς όφελός τους. Θα κάνουμε και κάποιες επαφές με tour operators ώστε το επόμενο καλοκαίρι να έχουμε κάποια πράγματα έτοιμα για να αρχίσουμε να αναδεικνύουμε την περιοχή μας.

Ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή είναι με ποιο τρόπο θα καταφέρει να κρατήσει τον τουρίστα και να μην αποτελεί τον ενδιάμεσο μιας διαδρομής προς το νότο. Τι μπορεί να γίνει γι’ αυτό;

Το ζήτημα δεν είναι μόνο για την Δυτική Αχαΐα αλλά και για την Πάτρα. Δεν έχουμε αναδείξει λόγους για τους οποίους ένας τουρίστας πρέπει να μείνει στην Δυτική Αχαΐα ή αν θέλετε ακόμη και στην Πάτρα. Αυτό πρέπει να γίνει συντονισμένα, οργανωμένα και θα πρέπει να το πιστέψουμε αυτό. Στην Κρήτη, όπου είχα πάει για επαγγελματικό ταξίδι, οι άνθρωποι έχουν δουλέψει πάρα πολύ και αναδεικνύουν το προϊόν. Πάρτε άλλο παράδειγμα την Καλαμάτα, δημοφιλής τόπος, που το έχει καταφέρει γιατί οι άνθρωποι εκεί έχουν δουλέψει και αναδείξει αυτά που έχουν. Έτσι μας δείχνουν και σε εμάς τον δρόμο. Χρειάζεται προβολή, επαγγελματική δουλειά και υπομονή.

Στον αντίποδα όμως το ερώτημα που τίθεται είναι και εάν υπάρχουν υψηλές υποδομές για να γίνει η Δυτική Αχαΐα τουριστικός προορισμός. Τι λέτε;

Όχι. Δηλαδή σε σχέση με άλλες περιοχές θα έλεγα ότι περισσότερο είμαστε παραδοσιακοί παρά οργανωμένοι επαγγελματικά με υψηλό επίπεδο υποδομών. Θέλει και εδώ αρκετή δουλειά. Αναγκαστικά έχουμε πάει στο μεσαίο επίπεδο τουρίστα και όχι στο υψηλό. Είναι θέμα στρατηγικής και επαφών για να δεις τι θα μπορέσεις να κάνεις στη συνέχεια και να το αλλάξεις.

Με ποιο τρόπο θα ξεδιψάσει ο κάμπος

Ένα παραγωγικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή σας είναι η ύδρευση και η άρδευση. Στις αρδεύσεις, για παράδειγμα, οι γεωτρήσεις φθάνουν ακόμη και τα 300 μέτρα για να εξάγουν νερό. Υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης;

Το πρόβλημα της ύδρευσης και της άρδευσης είναι εξαιρετικά σημαντικά. Είναι μεγάλα, ταλαιπωρούν το δημότη και τον παραγωγό. Η δική μας στρατηγική είναι ότι το πρόβλημα της ύδρευσης θα πρέπει να λυθεί από το φράγμα του Πείρου-Παράπειρου για την Ωλενία, τη Μόβρη και τη Δύμη και μέσω του Φράγματος του Πηνειου για τον Αλισσό. Μέχρι τότε αναγκαστικά πηγαίνουμε στη λειτουργία γεωτρήσεων, κάτι που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, αφού ούτε η ποσότητα φθάνει και η ποιότητα είναι αμφίβολη. Δημιουργούνται προβλήματα στον υδροφόρο ορίζοντα και εάν το συνδυάσουμε τις υπάρχουσες γεωτρήσεις για την άρδευση, μιλάμε για ένα εκρηκτικό πρόβλημα. Η ύδρευση θα λυθεί από τα δύο φράγματα, του Πηνειού και του Πείρου-Παραπείρου, το πρόβλημα της άρδευσης πρέπει να είχε λυθεί χθες από την επέκταση του φράγματος του Πηνειού στην Κάτω Αχαΐα. Έχουμε ένα μεγάλο στοίχημα για αυτό. Ο χρόνος έχει χαθεί και πρέπει να βρούμε τρόπο να επιταχύνουμε τις διαδικασίες επέκτασης του Φράγματος μέχρι την Κάτω Αχαΐα για να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Η ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής το ζητούμενο.

Οι αντιδράσεις από την Ηλεία για την επέκταση του Φράγματος του Πηνειού θεωρείτε ότι έχουν καμφθεί;

Οι αντιδράσεις δεν έχουν λογική. Το νερό φθάνει για όλους, το μισό και παραπάνω χύνεται στην Αχαΐα και προβλέπεται και από την κατασκευή του φράγματος η μεταφορά του εδώ. Από εκεί και πέρα με τους συντοπίτες μας τους Ηλείους θα κουβεντιάσουμε. Δεν μπορεί να λες ότι «δεν θέλω να κάνω πράγματα». Εάν μαζέψουμε τα δίκτυα και τις παροχές νερού, θεωρώ ότι όχι μόνο η Αχαΐα αλλά και άλλες περιοχές θα μπορούσαν να βοηθηθούν χωρίς κανένα πρόβλημα.

Οι κτηνοτρόφοι είναι αφημένοι στην τύχη τους

Εκτός από τα παραγόμενα είδη του κάμπου, η περιοχή σας διαθέτει και κτηνοτροφικές μονάδες. Πιστεύετε ότι έχουν τύχει ουσιαστικής στήριξης ή αντιμετωπίζονται εχθρικά όπως οι περισσότερες ιδιωτικές πρωτοβουλίες στη χώρα μας;

Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας στα ορεινά του Δήμου έχουν εξαιρετικά προβλήματα. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υποδομών σε δρόμους και ηλεκτρική ενέργεια με συνέπεια να υποφέρουν πραγματικά και να ζητούν εναγωνίως λύσεις. Εμείς θα προσπαθήσουμε να τα λύσουμε και να τους βοηθήσουμε μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Ειδικά το Χειμώνα δεν μπορούν να θρέψουν τα ζώα τους. Η περιοχή διαθέτει μεγάλες μονάδες, όμως πρόβλημα αντιμετωπίζουν και όσες μονάδες βρίσκονται στα ορεινά, όπως Μαζαράκι, Βελιτσές κ.α. Πρέπει να στηρίξουμε τα χωριά μας εάν θέλουμε να μείνουν οι νέοι εκεί.

Εάν τελικά ξεπεραστούν τα προβλήματα, υπάρχει η προοπτική δημιουργίας ενός Αγροτικού Συνεταιρισμού στην περιοχή σας;

Έχουμε φωτεινά παραδείγματα συνεταιρισμών και παραδείγματα καταστροφών. Για εμένα ο συνεταιρισμός χρειάζεται συγκεκριμένα πράγματα για να πετύχει, κυρίως ανθρώπους με πίστη και ικανότητες και δυνατότητες. Πρέπει να το χειρίζονται επαγγελματίες αυτό το εγχείρημα. Είναι καλή ως ιδέα, όμως έχει υποστεί τόσα δεινά από το παρελθόν που για ορισμένους αποτελεί και ένα παράδειγμα προς αποφυγή. Νομίζω ότι υγιείς προσπάθειες τέτοιες μπορούν να πετύχουν. Εχουμε φωτεινά παραδείγματα τόσο στα Καλάβρυτα όσο και στην Κρήτη. Είναι αναγκαία τέτοια βήματα όμως αφού απεξαρτηθούμε από άλλες επιρροές και κυρίως να ανατεθούν σε χέρια επαγγελματιών για να γίνει η δουλεία.

Post Author: Iliop