Πρωτοβουλία για την απορρόφηση της τοπικής αγροτικής παραγωγής που παραμένει αδιάθετη, ενώ θα μπορούσε να διατεθεί για τις ανάγκες των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων (δικαιούχοι ΤΕΒΑ) της Δυτικής Ελλάδας, ανέλαβε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης.
Με επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννη Βρούτση προτείνει κατ’ εξαίρεση το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους να προμηθευτεί τα αδιάθετα αγροτικά προϊόντα, προκειμένου στη συνέχεια να αποδοθούν στους δικαιούχους ΤΕΒΑ.
«Όπως γνωρίζετε, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι από τις πρώτες της χώρας που υπέστη τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης από την εξάπλωση της νόσου COVID-19. Τα αποτελέσματα της κρίσης δημόσιας υγείας έχουν διαμορφώσει αυξημένες οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες στους κατοίκους της Περιφέρειας μετά την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού (COVID-19) και την ανάγκη περιορισμού της διάδοσής του. Ειδικότερα, οι ευάλωτες και ειδικές ομάδες του πληθυσμού της Περιφέρειας πλήττονται δυσανάλογα καθώς αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουν άμεση σχέση με τις συνθήκες διαβίωσής τους», περιγράφει ο κ. Φαρμάκης στην επιστολή που απέστειλε σήμερα Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020.
Συνεχίζοντας επισημαίνει ότι μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής υπάρχουν σε εκκρεμότητα δύο διαγωνισμοί συνολικού προϋπολογισμού 23,5 εκατ. ευρώ με Δικαιούχο την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ την ίδια στιγμή «οι τοπικοί παραγωγοί, οι αλιείς, οι πτηνοτρόφοι αλλά και οι κτηνοτρόφοι των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειάς μας, πλήττονται από τη συνεχή και διαρκώς μειούμενη διακίνηση των προϊόντων τους».
Για την αντιμετώπιση των παραπάνω, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας ζητά από τον υπουργό Εργασίας να διερευνηθεί η δυνατότητα υπαγωγής μέρους των ενταγμένων πράξεων του Ε.Π. «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής», στις περιπτώσεις εξαίρεσης λόγω ανωτέρας βίας της διαδικασίας προμηθειών, ώστε να γίνουν άμεσα οι προμήθειες από τοπικούς παραγωγούς και να αποδοθούν στους δικαιούχους ΤΕΒΑ, για όσο διάστημα είναι σε ισχύ τα μέτρα αντιμετώπισης της νόσου COVID-19.
«Κύριε Υπουργέ, η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε σήμερα επιβάλλει τη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση των διαθέσιμων πόρων για την προστασία των ευάλωτων και ευπαθών συμπολιτών μας και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, γι’ αυτό και προσβλέπουμε από εσάς στην κατανόηση του προβλήματος και στην πραγματοποίηση όλων των κατάλληλων ενεργειών για την οικονομική στήριξη του πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειάς μας» καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Φαρμάκης.