Τι να κάνετε για να μην χάσετε την περιουσία σας

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toυ Κώστα Λοτσάρη , αρχιτέκτονα μηχανικού, Msc BUTE Μηχαν. Περιβ/κου Σχεδιασμού Μδε ΕΑΠ

Με αφορμή τη δήλωση του Κτηματολογίου, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων στις αγροτικές περιφέρειες, προσπαθούν να βάλουν σε τάξη την ακίνητη περιουσία τους,

«Δήλωσέ το για να το σώσεις, αλλιώς κινδυνεύεις να το χάσεις». Το μότο αυτό του Κτηματολογίου πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη οι ιδιοκτήτες και κυρίως οι αγρότες, λόγω των επιδοτήσεων που λαμβάνουν.

Η συμβουλή είναι μία: απευθυνθείτε στον κατάλληλο ειδικό ανάλογα με τις ανάγκες σας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς, για παράδειγμα, να απευθυνθείς σε λογιστή για να σου βγάλει τοπογραφικό. Επισημαίνεται ότι το κόστος ενός φακέλου κυμαίνεται περίπου στα 20 έως 60 ευρώ ανά δικαίωμα. Για ένα απλό τοπογραφικό το κόστος ανέρχεται τουλάχιστον στα 200 ευρώ. Οι αγρότες θα πρέπει να έχουν υπόψη τους πως ακόμη και για ένα τετραγωνικό μέτρο λάθος καταγραφής, μπορεί να μειωθεί σημαντικά η αξία του ακινήτου. Η σύνδεση του Κτηματολογίου με το αντίστοιχο αρχείο του ΟΠΕΚΕΠΕ στο μέλλον είναι αναπόφευκτη. Οι επιδοτήσεις, όπως και με τους Δασικούς χάρτες, θα εξαρτηθούν στο μέλλον και από τις ορθές δηλώσεις στο Κτηματολόγιο.

Το κόστος των διορθώσεων και η καθυστέρηση υλοποίησής τους, μεταγενέστερα, είναι πολλαπλάσια από την εξ αρχής ορθή δήλωση στο Κτηματολόγιο με την προσκόμιση εξαρτημένου τοπογραφικού διαγράμματος

Επίσης προσοχή γιατί συνήθως υπάρχουν λάθη στην έκταση των αγροτεμαχίων στο Ε9, αφού δηλώθηκαν από τους ιδιοκτήτες βάσει συμβολαίων στο περίπου και χωρίς την ακριβή τοπογραφική αποτύπωσή τους. Πολλοί είναι και εκείνοι που δεν δήλωναν στο Ε9 τα ακίνητα που κατέχουν από χρησικτησία, ενώ αρκετές χιλιάδες πολιτών απέκρυπταν για λόγους φορολογικούς το πραγματικό εμβαδό .

Επειδή το πρόστιμο είναι 100 ευρώ για κάθε τροποποίηση, ο υπουργός Οικονομικών κατέθεσε πρόσφατα τροπολογία στη Βουλή, προκειμένου να μειωθούν τα πρόστιμα και να προβούν οι ιδιοκτήτες στις απαιτούμενες διορθώσεις.  Ορίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2019 και εφεξής η υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) επιτρέπεται να γίνεται έως και την 31η Μαΐου του επόμενου έτους από αυτό στο οποίο έγινε η μεταβολή στα εν λόγω δικαιώματα.

 Σε περίπτωση υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων για περισσότερα του ενός έτη, επιβάλλεται ένα μόνο πρόστιμο, εφόσον στις δηλώσεις αυτές επαναλαμβάνονται οι ίδιες μεταβολές.

 Δεν επιβάλλονται πρόστιμα για την υποβολή τροποποιητικών και διορθωτικών δηλώσεων Ε9 που αφορούν σε ακίνητα μέχρι να γίνει ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων σε όλη την επικράτεια.

Οι παρατάσεις

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από το Κτηματολόγιο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ηλεία έχουν περιθώριο να δηλώσουν την περιουσία τους έως τις 28 Οκτωβρίου, στην Αιτωλοακαρνανία έως και 10 Σεπτεμβρίου και Αχαΐα στις 21 Οκτωβρίου 2019.

Post Author: Iliop