Φ. Αραμπατζή: Στόχος η κατά προτεραιότητα αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών

Τις πληγείσες από την πρόσφατη θεομηνία στην Ημαθία και τη Χαλκιδική περιοχές επισκέφθηκε χθες η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, προκειμένου να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής στις καλλιέργειες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την πορεία των διαδικασιών εκτίμησης των ζημιών.

Η υφυπουργός επισκέφθηκε καλλιεργήσιμες εκτάσεις ροδάκινων και αραβοσίτου που έχουν υποστεί ζημιές.

Νωρίτερα, η κ. Αραμπατζή είχε ενημερωθεί σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βέροια με τη συμμετοχή του του υφυπουργού Οικονομικών, βουλευτή Ημαθίας Απόστολου Βεσυρόπουλου, του αντιπεριφερειάρχη, Κώστα Καλαϊτζίδη, των βουλευτών Ημαθίας, Αναστάσιου Μπαρτζώκα και Λάζαρου Τσαβδαρίδη, του δημάρχου Βέροιας Κώστα Βογιαρζίδη, του προέδρου του Επιμελητηρίου Γ. Μπίκα, του προέδρου της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών – Συνεταιρισμών Ημαθίας Χρ. Γιαννακάκη, της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, της προϊσταμένης του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Ημαθίας και εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων από τη Βέροια, τη Νάουσα και την Αλεξάνδρεια.

Ανάλογες συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν στη Χαλκιδική, στην Αντιπεριφέρεια και στον δήμο Πολυγύρου, καθώς και στον δήμο Νέας Προποντίδας, στα Μουδανιά.

Όπως ανέφερε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι η ταχεία διεξαγωγή των εκτιμήσεων και η κατά προτεραιότητα αποζημίωση των πληγέντων.

«Από την πρώτη στιγμή η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται δίπλα στους πληγέντες από την πρόσφατη θεομηνία, παραγωγούς. Ο υπουργός Μ. Βορίδης, από την πρώτη εκδήλωση του φαινομένου, επικοινώνησε με την παρούσα διοίκηση του ΕΛΓΑ, δίνοντας εντολή να σπεύσουν αμέσως κλιμάκια επιθεωρητών στις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να συνδράμουν τους παραγωγούς, να δώσουν οδηγίες και να ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία των εκτιμήσεων, πριν ακόμα εκπνεύσει το δεκαπενθήμερο των σχετικών δηλώσεων ζημιάς» είπε.

Στη Χαλκιδική, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε επίσης στον Πολύγυρο, υπό τον αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Γιώργου, συμμετείχαν ο βουλευτής Χαλκιδικής της Ν.Δ., Γιώργος Βαγιωνάς, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Χαλκιδικής Γιώργος Πασσαλής και εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών.

Στον Δήμο Νέας Προποντίδας, η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, στα Μουδανιά, υπό τον δήμαρχο Εμμανουήλ Καρρά.

Όπως τόνισε η κ. Αραμπατζή, επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές «για την διαπίστωση του προβλήματος ιδίοις όμμασι και τον επιτόπιο έλεγχο των διαδικασιών, με στόχο τη γρήγορη αποκατάσταση των πληγέντων, εξετάζοντας ως υπουργείο, σε συνεργασία με τα συναρμόδια, κάθε δυνατότητα περαιτέρω ελάφρυνσης των παραγωγών, με βάση τις οικονομικές δυνατότητες, που έχουμε παραλάβει».

«Τα τρία τελευταία χρόνια βιώνουμε όλο και εντονότερα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, η αντιμετώπιση της οποίας αποτελεί και έναν από τους στρατηγικούς στόχους της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ)» σημείωσε, προσθέτοντας πως «δυστυχώς, η παρελθούσα κυβέρνηση δεν αξιοποίησε διαθέσιμα κοινοτικά εργαλεία για την εισοδηματική αποκατάσταση των πληγέντων από τις κατά καιρούς κρίσεις ούτε τα σχετικά χρήματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΑΑ 2014-2020 (μέτρο 17) για την εισοδηματική απώλεια των παραγωγών».

Όπως τόνισε, προγραμματική προτεραιότητα του υπουργείου «αποτελεί ο εκσυγχρονισμός του απαρχαιωμένου κανονισμού του ΕΛΓΑ και η εναρμόνισή του με τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και τα μέτρα ενεργητικής προστασίας».

Post Author: Iliop