Χαράλαμπος Κάντζαρης, Διευθυντής Κεντρικής Λαχαναγοράς Πατρών: «Είμαστε ανταγωνιστικοί και γι’ αυτό έχουμε επιβιώσει»

dav

Του Γιώργου Ηλιόπουλου, Διευθυντή Agropress

Ποιοτικά προϊόντα, τοπικοί παραγωγοί, προσιτές τιμές. Αυτό είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας της Κεντρικής Λαχαναγοράς Πατρών, όπου κτυπάει η καρδιά της διακίνησης αγροτικών προϊόντων από τη Δυτική Ελλάδα και όχι μόνο. Παραμένει ένας από τους κεντρικούς τροφοδότες σε αγροτικά προϊόντα , μιας και στις εγκαταστάσεις της στεγάζονται 25 χονδρέμποροι οι οποίοι καθημερινά διακινούν δεκάδες τόνους από όλα τα είδη.

Όπως σημειώνει ο Χαράλαμπος Κάντζαρης, διευθυντής της Κεντρικής Λαχαναγοράς αλλά και της Ιχθυόσκαλας Πατρών, φέτος οι παραγωγοί αλλά και οι έμποροι πατάτας κατάφεραν να κατακτήσουν πολύ καλή τιμή στην αγορά.

«Η πατάτα πάει πολύ καλά σε πρώτη φάση. Τα μηνύματα είναι θετικά για την παραγωγή. Υπάρχει μεγάλο κύμα εξαγωγών προς Ρουμανία και Σλοβενία. Εκτιμώ ότι η Αχαΐα έχει τον κυρίαρχο λόγο αυτή την περίοδο σε αυτό το είδος όμως θα ακολουθήσει η Καλαμάτα στην παραγωγή, οπότε ίσως υπάρξει μια ελαφρά πτώση της τιμής» αναφέρει ο κ. Κάντζαρης.

Εξίσου καλές τιμές έχουν καταγράψει τα οπωροκηπευτικά , αντίθετα ήταν μια κακή χρονιά για την καλλιέργεια φράουλας. Ο λόγος ήταν ότι παρατηρήθηκε πρόβλημα διάθεσης και κατ΄επέκταση πρόβλημα εξαγωγών.

«Το πλεονέκτημα της Λαχαναγοράς είναι οι τιμές. Είμαστε ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί. Είμαστε μια μεγάλη αγορά σε μια περιοχή αγροτική και αυτό δεν το ξεχνάμε. Δυστυχώς όμως τα τοπικά προϊόντα δεν προτιμούνται από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Εκτός μερικών εξαιρέσεων τοπικών επιχειρήσεων, τα υπόλοιπα σούπερ μάρκετ διακινούν μαζικά προϊόντα άλλων περιοχών που εκείνα έχουν επιλέξει» αναφέρει ο κ. Κάντζαρης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το 2014 είχε γίνει μελέτη ώστε να μετατραπεί η Λαχαναγορά σε κέντρο Logistics όμως λόγω των ασφυκτικών χρηματοοικονομικών συνθηκών η πρωτοβουλία εγκαταλείφθηκε.

«Υπάρχει πληθώρα προϊόντων όχι μόνο από Δυτική Ελλάδα αλλά και άλλες περιοχές. Για παράδειγμα διαθέτουμε σταφύλια από την Κορινθία, ντομάτες από Κρήτη ή τα Φιλιατρά. Μπορούμε να εξασφαλίσουμε πλήρως έναν έμπορο και να του παρέχουμε μεγάλη ποικιλία» αναφέρει ο κ. Κάντζαρης.

Στο ερώτημα κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα εξαγωγών, ο κ. Κάντζαρης παρατηρεί ότι γίνεται προσπάθεια προώθησης των τοπικών προϊόντων, όμως απαιτείται συνεργασία και χρόνος για να γίνει αυτό το βήμα.

Post Author: Iliop