ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ: Ο Κολοσσός που γεμίζει εκατομμύρια ποτήρια ημερησίως-Μπήκαμε στο εσωτερικό του εργοστασίου

btr

dav

 Tου Γιώργου Ηλιόπουλου

O υδράργυρος εκείνη την ημέρα κτυπούσε 40αρι. Τι καλύτερο λοιπόν από το να ξεδιψάσεις με μια παγωμένη μπύρα. Όταν μάλιστα θα την έπινες στην έδρα παραγωγής της, η απόλαυση ήταν διπλή, αφού εκτός της δροσιάς θα σου λύνονταν όλες οι απορίες για τον τρόπο που το ποτήρι που κρατάς απέκτησε αυτή τη γεύση. Επίσκεψη στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, λοιπόν,  στη Βιομηχανική Περιοχή Πατρών, εκεί που κτυπά η καρδιά μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας μας. Η εκδήλωση εντασσόταν στο θεσμό των «Ανοικτών Ζυθοποιείων» κατά τον οποίο όλες οι μονάδες παραγωγής μπύρας της χώρας μας ανοίγουν τις πόρτες τους και επισκέπτονται το κοινό. Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο παράγεται για όλη την χώρα ο «Μηλοκλεφτης», ένα προϊόν με πρώτη ύλη το μήλο και όχι τη βύνη, όπως η παραδοσιακή μπύρα. 

Οι χώροι του εργοστασίου εντυπωσιακοί, καθώς διαθέτει έξι γραμμές συσκευασίας που μπορούν να συσκευάσουν 82.500 λίτρα την ώρα, δυο ζυθοβραστήρια των 50.000 λίτρων την ώρα, μια μονάδα μηλίτη των 900 λίτρων την ώρα και ένα βυνοποιείο που μετατρέπει 2450 λίτρα βύνης την ώρα. Στο εργοστάσιο της Πάτρας, που συμπληρώνει 39 χρόνια λειτουργίας,  έχουν παραχθεί 146 κωδικοί των προσόντων της Αθηναϊκής και συνολικά 140 εκατομμύρια λίτρα! Το 2018 παράχθηκαν προς εξαγωγή 6 εκατομμύρια λίτρα, ενώ οι επενδύσεις από το 2010, παρά την κρίση, εκτινάχθηκαν στα 26,6 εκατομμύρια ευρώ.

Πέρα όμως από τους αριθμούς, η ουσία είναι ότι στην περιοχή μας λειτουργεί μια από τις μεγαλύτερες μονάδες του Ομίλου, που τροφοδοτεί την εγχώρια και διεθνή αγορά.

ΠΩΣ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ Η ΜΠΥΡΑ

Αν θέλαμε να αποτυπώσουμε την παραγωγή της μπύρας θα χρειαζόμασταν απλά να κάνουμε την πρόσθεση τεσσάρων πρώτων υλών: βύνης, που είναι η «ψυχή» του προϊόντος, λυκίσκου, που είναι αυτό που δίνει το μπαχαρώδη χαρακτήρα, ανάλογα με το είδος της μπύρας που παράγεται, μαγιά, που είναι και το μαγικό συστατικό της όλης διαδικασίας, καθώς επίσης και νερό, που είναι ο αφανής ήρωας καθώς αποτελεί το 95% του όλου προϊόντος.

«Το κριθάρι δίνει τα συστατικά που χρειαζόμαστε για τη μπύρα, δηλαδή σάκχαρα και πρωτεΐνες. Το επόμενο στάδιο είναι να καθαρίσεις το κριθάρι και να το ψεκάσεις με νερό για να αποκτήσει υγρασία. Στη συνέχεια το κριθάρι θα το αφήσεις να βλαστήσει. Έχει επαναλαμβάνω σάκχαρα και πρωτεΐνες που πρέπει να διασπαστούν. Στη διάρκεια  της βλάστησης ο σπόρος από μόνος του διασπάσει τα σάκχαρα και τις πρωτεΐνες σε μικρότερο κομμάτια γιατί τα χρειάζεται για να μετατραπεί φυτό. Αφού προχωρήσει από τη βλάστηση, πάμε στη φρύξη, διαδικασία κατά την οποία βάζεις ζεστό αέρα και διασπάς τα ένζυμα που με τη σειρά τους διασπούν τα άμυλα και ακολούθως τη βύνη. Η διαφορά του κριθαριού από τη βύνη είναι ότι το κριθάρι έχει μεγάλη ποσότητα σακχάρων και αμύλου ενώ η βύνη έχει μικρά σάκχαρα και πρωτεΐνες. Έτσι αλέθουμε τη βύνη έτσι ώστε να λιώσει το εσωτερικό της αλλά να μην τραυματιστεί ο φλοιός και προσθέτουμε νερό, φτιάχνουμε δηλαδή ένα χυλό και παίζουμε τις θερμοκρασίες» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Γιώργος Περγαμηνέλης , προϊστάμενος Βυνοποιείου – Ζυθοποιείου του εργοστασίου.

ΤΟ ΚΡΑΓΙΟΝ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟΝ ΑΦΡΟ!

Όπως σημείωσε στη συνέχεια, δεν υπάρχουν κακές ή καλές μπύρες, μιας και όλα τα προϊόντα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας έχουν περάσει από εξονυχιστικούς ελέγχους.

«Στη μπύρα μπορεί να αρέσει ο συγκεκριμένος τύπος σε έναν καταναλωτή και ένας άλλος τύπος σε άλλον, γι αυτό και υπάρχει ποικιλία. Εκείνο που μπορείς να ξεχωρίσεις δοκιμάζοντας είναι ουσίες που δίνουν κακή γεύση στη μπύρα. Σε σχέση με τον αφρό που δημιουργείται, δεν μπορεί να είναι μέτρο σύγκρισης του πόσο καλή είναι μια μπύρα. Όποια κυρία πιει μπύρα έχοντας βάλει κραγιόν, ακόμα και εάν της σερβιριστεί η καλύτερη μπύρα του κόσμου, είναι βέβαιο ότι ο αφρός σε ένα λεπτό θα έχει εξαφανιστεί. Δεν έχει να κάνει με το εάν είναι ή όχι καλά ψημένη. Επίσης εάν σου πέσει λάδι ή λίπος στη μπύρα ,  ο αφρός σε δευτερόλεπτα εξαφανίζεται» συμπληρώνει ο κ. Περγαμηνέλης.

 Εκείνο που ξεκαθαρίστηκε είναι ότι τα προϊόντα της Αθηναϊκής παγκόσμια έχουν την ίδια ακριβώς γεύση, μιας και ακολουθείται απαρέγκλιτα η ίδια συνταγή εδώ και χρόνια.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ 63

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1963 από Έλληνες επιχειρηματίες, δύο  χρόνια αργότερα ξεκίνησε η παραγωγή στην Αθήνα. Το 1968 η εταιρεία έγινε μέλος του γκρουπ της Heineken και από εκεί και πέρα τρεις είναι οι σταθμοί στην ιστορία της: το 1975 εγκαινιάστηκε καινούργιο εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη, το 1985 ιδρύθηκε της Πάτρας και το 2008 ξεκίνησε πρόγραμμα συμβολαιακής  καλλιέργειας, δηλαδή παραγωγή κριθαριού που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα. Η εταιρεία εδώ και 11 χρόνια παράγεται στην Ελλάδα και 2500 αγρότες συνεργάζονται με την εταιρεία για την παραγωγή του. Οι μπύρες της Αθηναϊκής προέρχονται από ελληνικό κριθάρι, καθώς η εταιρεία διαθέτει και βυνοποιείο. Στόχος της εταιρείας είναι το κριθάρι που παράγεται να εξάγεται κιόλας στο εξωτερικό.

«Ήδη εξάγουμε στην Αυστρία, στην ΠΓΔΜ και στοχεύουμε να επεκταθούμε και σε άλλες χώρες» σημειώνει ο Διευθυντής του εργοστασίου Νίκος Παρασχόπουλος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Οι πρώτες αναφορές για μπύρα εντοπίζονται  στα 2000 χρόνια πΧ και έγινε πολύ γνωστή στα χρόνια του Μεσαίωνα στην Κεντρική Ευρώπη. Ο λόγος είναι ότι εκείνη την περίοδο η πανούκλα θέριζε τον πληθυσμό και όσοι έπιναν μπύρα δεν αρρώσταινα, σε αντίθεση με όσους έπιναν νερό οι οποίοι ήταν καταδικασμένοι. Ο λόγος που η μπύρα εκείνη την περίοδο έσωσε κόσμο ήταν ότι το αλκοόλ σκότωνε τα μικρόβια. Μετά από αυτή τη διαπίστωση σταδιακά το  το νερό σε πολλές χώρες αντικαταστάθηκε από τη μπύρα για…ιατρικούς λόγους. Σταθμός στην ιστορία της θεωρείται η παραγωγή μπύρας χωρίς αλκοόλ και είναι ένα προϊόν που μέχρι και σήμερα εξελίσσεται συνεχώς.

Προ ετών επιστήμονες κατάφεραν να απομονώσουν μύκητα σε ναυάγιο πλοίου που ήταν βυθισμένο εδώ και χιλιάδες χρόνια και από αυτόν κατάφεραν να παράξουν και πάλι μπύρα.

Αυτό έγινε επειδή η μπύρα φτιάχνεται από ζαχαρομύκητες οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή μαγιάς και στη συνέχεια μπύρας. Η ποικιλία του ζαχαρομύκητα που χρησιμοποιεί κάθε εταιρεία για την παραγωγή μαγιάς είναι και εκείνη που δίνει τη διαφορά στη γεύση.

Post Author: Iliop