Απώλειες παραγωγικών ζώων στο νομό Ηλείας

Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει στους κτηνοτρόφους  και της ημιορεινής περιοχής του δήμου Πύργου, οι επιθέσεις που δέχονται  τα κοπάδια τους από άγρια ζώα, πιθανότατα τσακάλια, με αποτέλεσμα τη θανάτωση σημαντικού αριθμού προβάτων.
Το τελευταίο κρούσμα  επίθεσης σε πρόβατα που βρίσκονταν μέσα σε περιφραγμένο χώρο, σημειώθηκε στη περιοχή του Μουζακίου και συγκεκριμένα στο κοπάδι του κτηνοτρόφου κ. Παναγιώτη Μπούρη, σε κοντινή απόσταση από το χωριό.
Όπως ανέφερε στην «ΠΡΩΤΗ» ο κ. Μπούρης, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής  που πήγε να κλείσει τα  πρόβατα στη στάνη, διαπίστωσε να υπάρχει μεγάλη νευρικότητα στο κοπάδι του, χωρίς ωστόσο να υποψιαστεί ότι κάτι είχε συμβεί.
Τη πρωί του  Σαββάτου όμως  διαπίστωσε ότι  από τα 47 ζώα τα δύο ήταν νεκρά, 2 έλειπαν και πέντε ακόμη είχαν τραύματα στα στήθη και τα πόδια τους, σαν να τους είχαν πιεί το αίμα τα αγρίμια που τους επιτέθηκαν…
Μάλιστα κάποια από τα ζώα είχαν πέσει σε γκρεμό που βρίσκεται μπροστά από τη στάνη, πιθανότατα στην προσπάθειά τους να σωθούν από τη φονική επίθεση που δέχτηκαν!
Σύμφωνα με τον προαναφερόμενο κτηνοτρόφο, ανάλογη επίθεση δέχτηκαν πριν από λίγες ημέρες 15 περίπου πρόβατα στην  περιοχή του Μουζακίου, αυτή τη φορά σε έκταση κτηνοτρόφου  όπου έβοσκαν ελεύθερα τα πρόβατα.
«Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν ξανασυμβεί ανάλογα κρούσματα θανάτωσης αιγοπροβάτων από αγρίμια, που δεν υπήρχαν στην περιοχή μας, γεγονός που μας προκαλεί  ερωτηματικά. Εγώ έπαθα οικονομική καταστροφή τη στιγμή που  προσπαθούσα να ορθοποδήσω και να  μεγαλώσω το κοπάδι μου. Θα πρέπει να  γίνουν ενέργειες για να σταματήσει το φαινόμενο  του αφανισμού των προβάτων μας» δήλωσε ο κ. Μπούρης, ο οποίος σήμερα  θα επισκεφτεί αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.
Εξάλλου επιπλέον ανησυχία προκαλεί το γεγονός  ότι μέχρι πριν από λίγο καιρό οι επιθέσεις των αγριμιών παρατηρούνταν κυρίως σε ορεινές περιοχές του Νομού (Φιγαλεία, Δίβρη, Ανδρίτσαινα κλπ.), ενώ τώρα φαίνεται ότι η παρουσία τους  επεκτείνεται σε μεγαλύτερη ακτίνα…
Πηγή : PROTI NEWS

Post Author: AgroPress

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *