Επίσημη επιβεβαίωση της παρουσίας του ιού της καστανής ρυτίδωσης της τομάτας στη Μεσσηνία

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιβεβαίωσε επίσημα την παρουσία του ιού της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της τομάτας στη Μεσσηνία. Σε δύο διαφορετικά δείγματα φυτών τομάτας που εστάλησαν από την Δ.Α.Ο.Κ. Τριφυλλίας και από ιδιώτη παραγωγό, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο επιβεβαίωσε την παρουσία του ιού.
Υπενθυμίζουμε ότι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού εμφανίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Κρήτη, στην περιοχή των Χανίων.
Θυμίζουμε επίσης ότι για τη συγκεκριμένη ίωση, όπως και για όλες τις ιώσεις των φυτών, δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέτρα. Τα κυριότερα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης κατά της ίωσης, όπως έχουμε γράψει και παλιότερα, είναι τα ακόλουθα:
1. Χρησιμοποίηση υγιούς σπόρου. 2. Συστηματικός έλεγχος των σπορείων και απομάκρυνση / καταστροφή των φυταρίων που τυχόν έχουν προσβληθεί ή εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα. 3. Χρησιμοποίηση υγιών φυταρίων για φύτευση. 4. Έλεγχος κατά διαστήματα των φυτών, μετά την μεταφύτευση τους στον αγρό ή το θερμοκήπιο, και απομάκρυνση / καταστροφή όσων εμφανίζουν συμπτώματα ίωσης. 5. Συχνή απολύμανση εργαλείων με εμβάπτιση σε διάλυμα χλωρίνης περιεκτικότητας 0.5% NaOCl ή Virkon S ή αποβουτυρωμένου γάλακτος (τουλάχιστον 3.5% περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη). 6. Πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και ξέπλυμα με άφθονο νερό πριν από κάθε χειρισμό των φυτών. 7. Χρησιμοποίηση παπουτσιών, φόρμας και γαντιών μιας χρήσης από τους εργαζόμενους που εκτελούν τις διάφορες καλλιεργητικές εργασίες και αλλαγή αυτών μεταξύ διαφορετικών εγκαταστάσεων. Αποφυγή επαφής των υγιών φυτών με τα χέρια που έχουν έρθει σε επαφή με ασθενή φυτά (εκρίζωση, δέσιμο, κλάδεμα, κλπ), εκτός αν τα χέρια έχουν προηγουμένως πλυθεί καλά. 8. Καλό πλύσιμο όλων των επιφανειών, δίσκων, κλπ, εντός των θερμοκηπίων μεταξύ των μεταφυτεύσεων / φυτεύσεων.
9. Μείωση κατά το δυνατόν της μετακίνησης των εργατών μεταξύ των διαφόρων τομέων της επιχείρησης. 10. Αφαίρεση ζιζανίων στους χώρους περίξ των θερμοκηπίων. 11. Μέριμνα για απομάκρυνση και καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας καθώς και απολύμανσης των χώρων του θερμοκηπίου. 12. Ύπαρξη ταπέτων με απολυμαντικό στην είσοδο των θερμοκηπίων.

πηγή: geoponiprevezas.blogspot.com

Post Author: AgroPress