Στα «Διαμάντια της Ελληνικής Οικονομίας» η Αγγελακόπουλος- Βράβευση που αποτελεί διαφήμιση για το ελληνικό λάδι αλλά και την Αιγιάλεια

Μια ταχεία αναπτυσσόμενη εταιρεία , που εξάγει τα προϊόντα της σε χώρες του εξωτερικού, είναι «Αγγελακόπουλος» που παράγει το γνωστό λάδι «Ελαιόφυλλο». Η αναγνώριση της προσφοράς της ήρθε μέσα από την βράβευσή της σε ειδική τελετή στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια, ως μια επιχείρηση που συγκαταλέγεται στα «Διαμάντια της Ελληνικής Οικονομίας». Η συγκεκριμένη διάκριση αποτελεί διαφήμιση για το λάδι της Αιγιάλειας και δίνει την δυνατότητα εξωστρέφειας των τοπικών δυνάμεων.

TO ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Την τέταρτη γενιά παραγωγών ελαιολάδου αποτελεί η οικογένεια Αγγελακόπουλου στο Αίγιο, η οποία μέχρι και σήμερα συνεχίζει μια οικογενειακή παράδοση που ξεκινάει από τον προηγούμενο αιώνα. Ποιοτικό λάδι, πετιμέζι και ξύδι είναι ορισμένα από τα προϊόντα που παράγονται εδώ και δεκαετίες και έχουν φέρει την συγκεκριμένη επιχείρηση στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των καταναλωτών. Μεγάλος όγκος παραγωγής πωλείται μαζικά στις αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας διαφημίζοντας την ποιότητα της περιοχής.

Το λάδι Ελαιόφυλλο έχει κατακτήσει τις αγορές του εξωτερικού

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Ήταν το 1890 όταν ο προπάππους Δημήτριος Αγγελακόπουλος αγόρασε και εκχέρσωσε το πρώτο του αγροτεμάχιο στις πλαγιές της Αιγιάλειας, στο χωριό Κούμαρη Αιγίου, στη Βόρεια Πελοπόννησο. Εκεί εγκατέστησε το πρώτο του σταφιδάμπελο, την χρυσή εποχή της παραγωγής και εξαγωγής της κορινθιακής σταφίδας. Κατόπιν ο γιο του Σωτήρης Αγγελακόπουλος, συνέχισε την ανάπτυξη των κτημάτων ως το 1950.

Τότε, ο Δημήτρης Αγγελακόπουλος, πατέρας του σημερινού ιδιοκτήτη, ξεκίνησε την προσπάθεια επέκτασης του κτήματος και μετατροπής μέρους του σε ελαιώνα, φυτεύοντας ελιές των καλύτερων ελληνικών ποικιλιών όπως «Πατρινή» και «Κορωνέικη».

Σήμερα ο γιος του Σωτήρης Αγγελακόπουλος είναι υπεύθυνος για τη συνέχιση της οικογενειακής παράδοσης. Έτσι το 1995 επέλεξε να ασχοληθεί με τη γη των προγόνων του και όχι με αόριστες σπουδές.

Δέκα χρόνια μετά, το 2005, ξεκίνησε τη νέα μορφή του κτήματος. Ανασυγκρότηση, εκσυγχρονισμός και επέκταση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού αλλά και τυποποίηση και εμφιάλωση των προϊόντων.

Ξεκίνησε όμως και μια προσπάθεια αναβίωσης και των υπόλοιπων παραδοσιακών προϊόντων του κτήματος: παραδοσιακό ξύδι, βαλσαμικό ξύδι, πετιμέζι και κρασί. 

«Η προσπάθεια μεγάλη και κουραστική, αλλά η χαρά και η περηφάνεια ακόμα μεγαλύτερη, ξέροντας ότι μπορώ να προσφέρω μια σειρά τοπικών παραδοσιακών προϊόντων» σημειώνει ο Σωτήρης Αγγελακόπουλος.

Τα προιόντα που παράγονται είναι:

  • το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «ΕΛΑΙΟΦΥΛΛΟ»
  • το παραδοσιακό μας πετιμέζι
  • το παραδοσιακό μας ξύδι από κρασί
  • το γλυκόξυδο ή βαλσαμικό μας ξύδι

Κάποια προϊόντα έχουν ήδη αναγνωριστεί και βραβευτεί.

Σήμερα, το παλιό μεγάλο αγρόκτημα με τα 120 χρόνια ιστορίας, διαθέτει μια έκταση 200 περίπου στρεμμάτων γύρω από τα χωριά Κούμαρι και Χατζή Αιγίου, με ελαιώνες, σταφιδάμπελους και οινάμπελους. Η περιοχή και οι εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες ενδείκνυνται για την παραγωγή ελαιολάδου, κορινθιακής σταφίδας και κρασιού αρίστης ποιότητας.

“Ο δε τόπος … ελαιοφόρος”

Από την αρχαιότητα η Πελοπόννησος διέπρεπε στην καλλιέργεια της ελιάς. 

Οι πλούσιες πλαγιές με ελιές και αμπέλια δίνουν στην περιοχή την προσωνυμία “Τοσκάνη της Ελλάδας”.

Σε αυτόν τον τόπο, με την απέραντη θέα στον Κορινθιακό κόλπο και τα βουνά της Στερεάς Ελλάδας, η καλλιέργεια της ελιάς και του αμπελιού δεν είναι απλά επάγγελμα. Είναι τρόπος ζωής.

Σήμερα, στην 4η γενιά, το Κτήμα Αγγελακόπουλου διαθέτει ιδιόκτητους ελαιώνες 100 στρεμμάτων, με δέντρα που η ηλικία τους συχνά υπερβαίνει ακόμη και τα 100 χρόνια, καθώς επίσης και 100 στρέμματα σταφιδάμπελων και οινάμπελων για την παραγωγή κορινθιακής σταφίδας.

Δύο από τις καλύτερες ελληνικές ποικιλίες, η «Πατρινή» και «Κορωνέικη», έχουν επιλεγεί για τα ελαιόδεντρά μας.

Το λάδι , το κρασί και τα υπόλοιπα προϊόντα συσκευάζονται και αποθηκεύονται στις σύγχρονες εγκαταστάσεις μας στο χωριό Κούμαρη της Αιγιάλειας.

Η ΠΑΡΑΓΩΓΉ

Η γνώση και το μεράκι μας στην καλλιέργεια της ελιάς είναι αυτά που δημιουργούν τα αυστηρά κριτήρια στην επιλογή των καρπών για το λάδι . Η έκθλιψη του καρπού σε χαμηλές θερμοκρασίες διατηρεί αναλλοίωτη τη φρεσκάδα στη γεύση καθώς και το μοναδικό φυσικό χρώμα του του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου ανώτερης κατηγορίας ΕΛΑΙΟΦΥΛΛΟ.

Παράλληλα, οι αυστηρότερες προδιαγραφές συσκευασίας και αποθήκευσης εγγυώνται την τελική ποιότητα των προϊόντων, διατηρώντας αναλλοίωτα τα ευεργετικά χαρακτηριστικά τους.

Οι εγκαταστάσεις δημιουργήθηκαν το 2004 και είναι επισκέψιμες για όποιον ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει τη διαδικασία παραγωγής και συσκευασίας.

ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «ΕΛΑΙΟΦΥΛΛΟ». 

Προέρχεται από ελιές με ηλικία μεγαλύτερη ακόμη και των 100 ετών, δίνουν ελαιόλαδο που διακρίνεται για την εξαιρετική του ποιότητα, τον αρωματικό του πλούτο και το γευστικό του χαρακτήρα. Προϊόν φυσικής ψυχρής έκθλιψης, έχει χρυσοπράσινο χρώμα και λεπτά αλλά έντονα φρουτώδη αρώματα φρεσκοκομμένης ελιάς, ισορροπημένη γεύση και ολική οξύτητα (σε ελαϊκό οξύ κατά την εμφιάλωση) μικρότερη του 0,30%.

Το γλυκόξυδο ή βαλσαμικό ξύδι

  Μούστος από ροδίτη και μαύρη κορινθιακή σταφίδα, ο οποίος παλαιώνει για 3 χρόνια σε δρύινα βαρέλια ώστε να αποκτήσει τη γλυκόξινη γεύση του βαλσαμικού ξυδιού. Έτσι το Βαλσαμικό ξύδι Αγγελακόπουλου απέσπασε διάκριση στα ΒΡΑΒΕΙΑ GOURMET 2008-2009 της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας.

Το πετιμέζι

 Η γλυκιά γεύση απ’ τα παλιά, με τα αρώματα του μούστου από ροδίτες και μαύρη κορινθιακή σταφίδα.

Το παραδοσιακό ξύδι

Παρασκευάζεται από κρασί και χαρακτηρίζεται για την δριμύτητα του αλλά και το πλούσιο άρωμα από τα δρύινα βαρέλια στα οποία ωριμάζει

Post Author: Iliop