Για μια αγορά που την επόμενη πενταετία θα εκτιναχθεί με ασύλληπτους τζίρους και που η χώρα μας καλείται να παίξει καίριο ρόλο σε αυτήν, κάνει λόγο ο Κωνσταντίνος Πουλάς, αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, αναφερόμενος στην καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Agropress διαλύει τους μύθους που είχαν δημιουργηθεί γύρω από το συγκεκριμένο είδος και αποκαλύπτει ότι η περιοχή μας ήδη έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον αρκετών επενδυτών που επιδιώκουν να δημιουργήσουν μονάδες.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟ
Τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας έχει ανοίξει το κεφάλαιο καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης. Πόσο σημαντική είναι η συγκεκριμένη καλλιέργεια στη φαρμακοβιομηχανία και ποια βήματα έχουν γίνει για την απελευθέρωση της καλλιέργειάς της;
Θα έλεγα ότι το ορθό είναι “καλλιέργεια ποικιλιών κάνναβης για φαρμακευτική χρήση”. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσουμε τις καλλιέργειες εκείνων των ποικιλιών του φυτού κάνναβης που η περιεκτικότητά τους σε τετραυδροκανναβινόλη (το γνωστό ψυχοτρόπο THC) είναι άνω το 0,2%. Η ουσία αυτή έχει τις γνωστές ευφορικές ιδιότητες και πλέον στη χώρα μας η καλλιέργειά της εντάσσεται στο πολύ αυστηρό νομικό πλαίσιο του 4523/2018, σύμφωνα με το οποίο «Κατ΄ εξαίρεση εγκρίνεται ενιαία η παραγωγή, κατοχή, µεταφορά, αποθήκευση, προµήθεια των πρώτων υλών και των ουσιών των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%, καθώς και η εγκατάσταση και λειτουργία µεταποιητικής µονάδας επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρµακευτικής κάνναβης µε αποκλειστικό σκοπό είτε την προµήθεια του κρατικού µονοπωλίου και την διάθεσή τους για ιατρικούς σκοπούς, είτε την εξαγωγή τους». Να σημειώσουμε ότι οι εκτιμήσεις σχετικά με την προοπτική της συγκεκριμένης αγοράς είναι συγκεχυμένες, ωστόσο όλοι συμφωνούν ότι σε πέντε χρόνια από τώρα η αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης θα ξεπερνά τα 50 δις ευρώ. Οι αμιγώς φαρμακευτικές εταιρείες, σε παγκόσμιο επίπεδο, παραμένουν ακόμα επιφυλακτικές σε αυτή την αγορά, την οποία προς το παρόν οδηγούν εταιρείες με εμπειρία στο πεδίο, προερχόμενες από το Ισραήλ, τον Καναδά, τις ΗΠΑ την Ολλανδία κλπ. Η πρόβλεψή μου είναι ότι σύντομα και οι παραδοσιακές φαρμακευτικές εταιρείες θα θελήσουν να εμπλακούν στην αγορά. Αλλά ας περιμένουμε τις εξελίξεις.
Γιατί χρειάστηκαν τόσα χρόνια για να φθάσουμε σε αυτή τη μορφή καλλιέργειας; Ποια εμπόδια υπήρχαν μέχρι σήμερα;
Η φαρμακευτική αγορά, παγκόσμια, καθοδηγείται από τα ερευνητικά αποτελέσματα και δρώντας υπεύθυνα έναντι των ασθενών επιδιώκει να υιοθετεί στην θεραπευτική της φαρέτρα προϊόντα για τα οποία συσσωρεύονται σημαντικά προκλινικά και κλινικά αποτελέσματα. Από την άλλη πλευρά το κεφάλαιο «κάνναβη» λόγω της κακής φήμης που συνοδεύει το όνομα, αποτέλεσε για πολλά χρόνια ταμπού για την φαρμακευτική αγορά. Η επιμονή ωστόσο ενός μικρού αριθμού ερευνητών που ασχολήθηκαν από πολλών ετών με το ερευνητικό πεδίο αλλά και η εμπειρική παρατήρηση ασθενών για τα ευεργετικά αποτελέσματα του φυτού σε σειρά νοσημάτων, οδηγεί στην σταδιακή αποενοχοποίηση του προϊόντος και στην εμπλοκή όλο και περισσότερων ερευνητών και εργαστηρίων στη σχετική έρευνα.
Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο βοηθάει όσους θέλουν να επενδύσουν σε αυτό τον τομέα ή τους βάζει προσκόμματα; Και αυτό το ρωτάω γιατί είναι γνωστές οι αγκυλώσεις του Δημόσιου Τομέα και ο τρόπος που αντιμετωπίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Κατά τη γνώμη μου, η σειρά νομοθετημάτων της ελληνικής Πολιτείας που έχουμε δει τα τελευταία 2-3 έτη είναι στην απόλυτα σωστή κατεύθυνση και πετυχαίνουν να εντάξουν την Ελλάδα ως σοβαρό συμπαίκτη στην παγκόσμια αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης. Η χώρα μας έχει πλεονεκτήματα τα οποία οφείλει να αξιοποιήσει και η εικόνα που έχω είναι ότι τα συναρμόδια Υπουργεία προσπαθούν και επιλύουν, κατά το δυνατόν άμεσα, τις όποιες δυσκολίες εμφανίζονται. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σημειώσω ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας παρατηρείται το παράδοξο να απαγορεύεται η έρευνα σε προϊόντα που περιέχουν THC από τα εργαστήρια των Πανεπιστημίων και των ερευνητικών Ινστιτούτων της χώρας. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να επιλυθεί τάχιστα, γιατί ήδη οι εταιρείες που αδειοδοτούνται και ξεκινούν τις επενδύσεις τους ζητούν τη συνεργασία και τις υπηρεσίες των ελληνικών πανεπιστημίων, τα οποία δυστυχώς δεν μπορούμε να προσφέρουμε.
Στην περιοχή μας έχετε εικόνα εάν έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από ιδιώτες να ασχοληθούν με τον συγκεκριμένο τομέα και να επενδύσουν;
Η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας αποτελεί πολύ “θερμή” περιοχή για τον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης και τολμώ την πρόβλεψη ότι ο Νομός Ηλείας θα δώσει την πρώτη έτοιμη μονάδα παραγωγής τελικού προϊόντος σε δύο χρόνια από σήμερα. Την τελευταία περίοδο ανακοινώνονται άδειες και συνολικά στη χώρα έχουν εκδοθεί 13 (μέχρι σήμερα) από τις 70-80 αιτήσεις που έχουν γίνει προς το αρμόδιο Υπουργείο. Θα ήθελα ωστόσο να εφιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι δεν αναμένω όλες οι άδειες να οδηγηθούν σε επένδυση, αλλά μόνο ένα μικρό μέρος θα τελεσφορήσει.
Ακούγοντας κανείς τη λέξη «κάνναβη» του δημιουργούνται διάφοροι συνειρμοί. Πιστεύετε ότι ο Έλληνας έχει ωριμάσει στην καλλιέργεια ενός φυτού που υπό άλλη μορφή η κατοχή του θα συνιστούσε παραβατική συμπεριφορά που τιμωρείται
Δεν είμαι σίγουρος για την σωστή απάντηση. Αυτό που ξέρω είναι ότι οι μονάδες που θα δημιουργηθούν για παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης θα τηρούν πολύ υψηλά επίπεδα ασφαλείας
και ο ντόπιος πληθυσμός δεν θα έχει στιγμές που θα μπορεί να έρχεται σε επαφή με το καλλιεργούμενο φυτό. Αντίθετα παρατηρώ ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον του αγροτικού κόσμου για την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης (που υπό προϋποθέσεις αποτελεί καλλιέργεια με ενδιαφέρον για τη βιομηχανία τροφίμων, καλλυντικών και συμπληρωμάτων). Η ενασχόληση λοιπόν του αγροτικού κόσμου με αυτή τη δεύτερη κατηγορία φυτών θα οδηγήσει στην ταχύτερη αποενοχοποίηση και αποδοχή των σχετικών προϊόντων από την κοινωνία.