Μιχάλης Αντωνόπουλος: σχέδια βελτίωσης 2017, όλα όσα πρέπει να ξέρουμε. Καινοτομίες για να πάρουμε περισσότερα μόρια

Σημαντικό βοήθημα για τους παραγωγούς φυτικής και ζωικής παραγωγής αποτελούν τα επιδοτούμενα προγράμματα μέσω τον οποίων καλύπτεται μέρος των εξόδων της παραγωγής και των παγίων της αγροτικής επιχείρησης. Το δεξί χέρι είναι ο γεωπόνος μελετητής, ο οποίος πρέπει να είναι ένας επαγγελματίας με γνώση, αξιοπιστία και υπευθυνότητα για επιτυχημένους φακέλους υποψηφιότητας. Συναντήσαμε τον πρόεδρο της ένωσης γεωπόνων μελετητών Ελλάδας για να μας παρουσιάσει τις ιδιότητες του επαγγέλματος και τα πρώτα στοιχεία για το πολυαναμενόμενο μέτρο των σχεδίων βελτίωσης. Με την εμπειρία των 30 χρόνων δραστηριοποίησης ως γεωπόνος μελετητής μας δίνει χρήσιμες, πρακτικές πληροφορίες.

Καλημέρα κ. Μιχάλη Αντωνόπουλε πείτε μας λίγα λόγια για εσάς;

Είμαι Γεωπόνος Μελετητής και δραστηριοποιούμε στην Περιοχή του Νομού Ηλείας, Γαστούνη και Πύργο, και είμαι Πρόεδρος της Ένωσης Γεωπόνων Μελετητών Ελλάδας.

Η ερώτηση που θέλω να σας κάνω, είναι σε τι διαφέρει ο «Μελετητής» Γεωπόνος από τον «κλασσικό» Γεωπόνο?

Πολλοί συνάδελφοι ασχολούνται με επιδοτήσεις – προγράμματα κλπ, όμως επειδή οι απαιτήσεις για να φτιάξει κάποιος μία μελέτη, είναι πάρα πολλές, πρέπει οι αγρότες να απευθύνονται σε Γεωπόνους, που ασχολούνται με μελέτες, ώστε να έχουν όσο γίνεται μεγαλύτερη επιτυχία στην έγκριση και στη λήψη επιδότησης.

Δηλαδή ένας «κλασσικός» Γεωπόνος, σε τι θα μπορούσε να «υστερεί» , ενός Γεωπόνου Μελετητή ? Τι είναι η Ένωση Γεωπόνων Μελετητών Ελλάδας , και γιατί την ιδρύσατε ? Δεν σας κάλυπταν οι άλλες επαγγελματικές ενώσεις?

Ο Μελετητής Γεωπόνος ασχολείται αποκλειστικά- σχεδόν- με μελέτες για Νέους Αγρότες, Σχέδια Βελτίωσης , και άλλα προγράμματα – μεταποίηση, βιολογικά, ΕΣΠΑ, κλπ,κλπ. Για όλα αυτά τα προγράμματα, χρειάζονται πολλές και εξειδικευμένες  γνώσεις . Έτσι έχει ιδιαίτερη εμπειρία. Ο ρόλος μας , δεν είναι να κάνουμε μόνο τη μελέτη, αλλά να συμβουλεύσουμε τον αγρότη , τι είναι καλύτερο για αυτό, ποιες επενδύσεις να κάνει , πως θα πάρει μεγαλύτερη βαθμολογία και επιδότηση κλπ.  Ιδρύσαμε την Ένωση Γεωπόνων Μελετητών Ελλάδας, γιατί ασχολούμαστε με τα προγράμματα και τις μελέτες, οργανώνουμε ενημερώσεις , εκπαιδεύσεις, παρεμβαίνουμε στις αποφάσεις του Υπουργείου, ώστε τελικά να οδηγηθούμε σε όφελος τόσο για τους αγρότες, όσο και για τους Μελετητές Γεωπόνους, και στην απορρόφηση όσων περισσότερων επιδοτήσεων για την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση..

Μάλιστα – ιδιαίτερα ενδιαφέρον όλο αυτό. Ας πάμε τώρα στο ζητούμενο !!! Τι είναι αυτό που λέμε Σχέδια Βελτίωσης ?

Τα Σχέδια Βελτίωσης, είναι μελέτες που υποβάλλουν οι αγρότες για να υλοποιήσουν κάποιες επενδύσεις, και να λάβουν επιδοτήσεις, ένα ποσοστό από το κόστος των επενδύσεων.

Πόσο είναι το ποσοστό επιδότησης ?

Για εμάς εδώ , στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είναι 60 % για όσους έχουν μπει στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών τώρα το 2017 και το 2014, και για όσους είναι κάτοικοι ορεινών περιοχών. Όλοι οι υπόλοιποι παίρνουν 50 %.

Πόσο είναι το ύψος επένδυσης που μπορεί να κάνουν οι αγρότες- κτηνοτρόφοι , μελισσοκόμοι κλπ ;

Η επένδυση μπορεί να φτάσει , είτε 200.000 €, είτε 300.000 € , είτε 500.000 €  Όλοι μπορούν να κάνουν μέχρι 200.000 € . Αν κάποιος θέλει να κάνει μέχρι και 300.000 € , γίνεται και αυτό, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι στο ΟΣΔΕ του 2017 έχει δηλώσει καλλιέργειες-ζώα κλπ. που αντιστοιχούν, τουλάχιστον σε 75.000 € τυπική απόδοση (η τυπική απόδοση υπολογίζεται από τον μελετητή με κάποιους δείκτες – δεν έχει καμία σχέση με το τι δήλωσε  στην εφορία ο αγρότης). Τέλος αν κάποιος κάνει επενδύσεις σε θερμοκήπια ( και τύπου τολ ) ή σε στάβλους, μπορεί να κάνει επένδυση μέχρι και 500.000 € , πάλι υπό την προϋπόθεση ότι δήλωσε στο ΟΣΔΕ, τουλάχιστον 125.000 € τυπική απόδοση καλλιεργειών (είπαμε , καμία σχέση με το τι δήλωσε στην εφορία).

Ωραία,, αρκετά υψηλό το ποσό της επιδότησης δηλαδή…. Άρα ένας που θα κάνει επενδύσεις 500.000 € μπορεί να πάρει μέχρι 300.000 € επιδότηση ?

Βεβαίως, πολύ σωστά το υπολογίσατε !!! 300.000 € αν είναι νέος του 17 ή του 14, ή ορεινός, και 250.000 €, όλοι οι υπόλοιποι.

Μέχρι πόσο χρονών μπορεί να είναι ο αγρότης ?

Μέχρι 60 ετών

Δηλαδή μπορούν να μπουν όλοι όσοι έχουν κάνει ΟΣΔΕ ?

Όχι, πρέπει αυτά που έχουν δηλώσει στο ΟΣΔΕ, να έχουν τυπική απόδοση , τουλάχιστον 8.000 € – θα το υπολογίσει ο μελετητής τους.

Μπορείτε να μας πείτε μερικά είδη επενδύσεων που μπορεί να κάνει κάποιος αγρότης, κτηνοτρόφος, μελισσοκόμος κλπ   ?

Ναι , παρακάτω σας αναφέρω τα κυριότερα , χαρακτηριστικά παραδείγματα επενδύσεων – φυσικά υπάρχουν και άλλα, μπορεί ο επενδυτής να τα συζητήσει με το μελετητή του

1-ΚΤΙΡΙΑ-ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣΘερμοκήπια μεγάλα, αλλά και  -τύπου τόλ-δικτυοκήπια-Αποθήκες-Ψυγεία-ξηραντήρια-διαλογητήρια-πλυντήρια-συσκευαστήριαΣτάβλοι-υπόστεγα_σανών-υπόστεγα_μηχανημάτωνκλπ-(ανέγερση-επέκταση-εκσυγχρονισμός-αντικατάσταση-μετεγκατάσταση)-Μελισσοκομική αποθήκη&εργαστήριο-Περίφραξεις-Περιβάλλον χώρος-Ισοπεδώσεις-κλπ

2- ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ

Φυτικής παραγωγής -τρακτέρ ,-παρελκόμενα -φορτωτές , συλλεκτικά – περονοφόρα -ψυκτικά -ξηραντικά -διαλογής -συσκευασίας -θέρμανσης , άρδευσης – εξοπλισμός θερμοκηπίων

Ζωικής παραγωγής (αρμεκτικά -παγολεκάνες , μηχανές γαλουχίας -μύλος -χαρμανιέρα- ζυγιστικό -σιλό -πλατφόρμα για αρμεκτικό , ποτίστρες-ταίστρες-μηχανήματα και διαχείριση για απόβλητα , γεννήτριεςκλπ-

3-ΦΥΤΕΙΕΣΠορτοκαλιά-Ελιά-Λεμονιά-Μανταρινιά-Σταφύλια-Καρυδιά-Συκιά-Ροδακινιά κλπ

4ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ (Ανθοκομικό – μελισσοκομικό)

5ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

6-ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ (Φωτοτυπικά-fax , εκτυπωτές-scanner, internet κλπ)

7-ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ (Οικοδομική άδεια , άδειες λειτουργίας , μελέτη γεωπόνου , μελέτη σχεδιασμού στάβλου , μελέτη μετεωρολογική και φυτοπροστασίαςκλπ)

8-ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΠΕ( ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ) (Φωτοβολταϊκά-αντλίες_θερμότητας-καυστήρες βιομάζας-ανεμογεννήτριες)

9- Επίσης μπορεί να κάνει ειδικές επενδύσεις καινοτόμες , οι οποίες μάλιστα , όχι μόνο επιδοτούνται , αλλά και παίρνουν και ειδική βαθμολογία

Πείτε τε μας μερικά παραδείγματα

Ναι , να σας πω, και όλα αυτά έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, και πρέπει οι παραγωγοί μας να στραφούν προς αυτά, ειδικά οι Νέοι , λοιπόν έχουμε:

Επενδύσεις που χαρακτηρίζονται ως καινοτόμες στη Φυτική Παραγωγή.

 • Συστήματα πλοήγησης (GPS) – Σπαρτικές μηχανές μεταβλητής δόσης (με GPS)στην μέθοδο της καλλιέργειας)
 •  Διανομείς λιπάσματος μεταβλητής δόσης (με GPS) – Ψεκαστικά μηχανήματα μεταβλητής δόσηςΣύστημα ηλεκτροστατικής φόρτισης σταγονιδίωνΔικτυοκήπιοΣύστημα υποστήριξης λήψης αποφάσεων για έλεγχο άρδευσης-λίπανσης αποφάσεων για έλεγχο ασθενειώνΚαινοτόμα υλικά κάλυψης μεγάλης διάρκειας ζωήςΚλειστό  υδροπονικό σύστημα και αυτοματισμοί διαχείρισης υδροπονικών συστημάτων
 • Συστήματα αισθητήρων για μετρήσεις παραμέτρων μικροκλίματος, καλλιέργειας και εδάφους-υποστρωμάτων
 • Αυτοματισμοί μέτρησης –χαρτογράφησης της παραγωγής
 • Αυτοματισμοί ψεκασμών στο θερμοκήπιο
 • Συστήματα διαχωρισμού-Συστήματα ποιοτικού ελέγχου-Συστήματα ποιοτικού ελέγχου  για την ανίχνευση τοξινών-Συστήματα ελέγχου καθαρότητας (ανίχνευση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων)

Επενδύσεις που χαρακτηρίζονται ως καινοτόμες στη ζωική παραγωγή

 • Ρομποτικό σύστημα κατανομής τροφής στον στάβλο
 • Ρομποτικό σύστημα  αρμεγής
 • Σύστημα γαλακτομέτρησης αγελάδων και αιγοπροβάτων με υπολογισμό ροής γάλακτος ή με ογκομέτρηση γάλακτος
 • Συστήματα παρακολούθησης και καταγραφής οίστρου, μηρυκασμού, χρόνων κίνησης και  συμπεριφοράς και χωλότητας των ζώων
 • Σύστημα αυτόματης παρακολούθησης και καταγραφής βάρους των ζώων (κυρίως για χοίρους)
 • Σταθμοί διατροφήςαγελάδων σε σύνδεση μεηλεκτρονικό σύστημα Διαχείρισης
 • Ηλεκτρονικοί βόλοι αιγοπροβάτων
 • Λογισμικό ελέγχου περιβάλλοντος και αερισμού για μονάδες εντατικής παραγωγής
 • Λογισμικά διαχείρισης μονάδων παραγωγής
 • GPS και λοιπά συναφή συστήματα δορυφορικής παρακολούθησης ζώων

 

Πολύ ενδιαφέροντα όλα τα παραπάνω. Οι κατηγορίες στις επενδύσεις που μπορεί να κάνει κάποιος , σε ποιο κόστος μπορεί να φτάσουν ?

 Σε όλες τις κατηγορίες επενδύσεων, υπάρχει το λεγόμενο εύλογο κόστος – υπάρχουν πίνακες που λένε ποιο είναι το εύλογο κόστος, για να φτιάξει π.χ κάποιος ένα θερμοκήπιο ή ένα στάβλο, υπάρχει το εύλογο κόστος για κάθε τετραγωνικό μέτρο. Για να αγοράσει ένα κομπιούτερ ή ένα πρόγραμμα , υπάρχει ένα λογικό κόστος. Από την άλλη για να πάρει ένα παρελκόμενο θα πάρει προσφορά, που κινείτε στα πλαίσια της αγοράς.

Δηλαδή μπορεί να πάρει κάποιος μόνο κομπιούτερ και προγράμματα κλπ.

Όχι, , κομπιούτερ , προγράμματα κλπ, δεν μπορούν να είναι πάνω από 1200 € .

Άλλο παράδειγμα  υπάρχουν και ανώτατα όρια σε κάθε κατηγορία επενδύσεων – π.χ τρακτέρ , παρελκόμενα κλπ δεν μπορεί να είναι πάνω από 150.000 € όλα μαζί, και σε αυτά τα 150 χιλιάρικα, όσα μηχανήματα αφορούν κατεργασία εδάφους – άροτρο, φρέζα , καταστροφέας κλπ , δεν μπορεί να είναι πάνω από 40.000 € κλπ ,κλπ. Ή αν θέλει κάποιος να πάρει ένα αρμεκτικό θα πάρει τέτοιας δυναμικότητας, ανάλογα με τα ζώα που έχει , και για το συγκεκριμένο μηχάνημα υπάρχει ανώτατο κόστος.

  Δηλαδή είναι πάρα πολλά πράγματα που πρέπει να ξέρει ο αγρότης ? Και μήπως είναι και λίγο μπερδεμένα ?

Ναι , είναι πάρα πολλά. Για αυτό όπως είπα και στην αρχή, θα πρέπει να απευθυνθεί σε ανθρώπους που ξέρουν. Και αυτοί είναι οι Γεωπόνοι Μελετητές, και όχι οποιοσδήποτε. Κάθε λάθος θα κοστίσει και σε χρόνο, αλλά κυρίως σε χρήμα, που θα χάσει ο αγρότης.

  Ωραία, έχετε να προσθέσετε κάτι άλλο ?

Γενικά ο παραγωγός πρέπει να ξέρει τι θέλει να κάνει, να τον καθοδηγήσει και ο Μελετητής, να προετοιμασθεί οικονομικά, τεχνικά κλπ, και όλα θα πάνε καλά.

  Αλήθεια τι γίνεται με τα οικονομικά. Που θα βρεθούν τα λεφτά ?

Με την έγκριση της μελέτης, μπορεί να πάρει προκαταβολή μέχρι τη μισή επιδότηση ( με εγγυητική επιστολή  τράπεζας ) . Επίσης μπορεί να κάνει εκχώρηση της επιδότησης στον προμηθευτή, αλλά μπορεί να πάρει και δάνειο. Έτσι προχωράει σε ένα μέρος των επενδύσεων, παίρνει την επιδότηση και συνεχίζει στις άλλες επενδύσεις κ.ο.κ

Πάρα πολύ καλά. Eυχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση

Και εγώ ευχαριστώ – να είσθε καλά

σημείωση: Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος είναι γεωπόνος μελετητής στην περιοχή της Ηλείας και πρόεδρος της ένωσης γεωπόνων μελετητών Ελλάδας. τηλ. επικοινωνίας 6944580260

Post Author: AgroPress

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *